micoboj":363m45q1 je napisao(la):
vucko":363m45q1 je napisao(la):
Po potrosnji,to jest sa kalorimetrima?Fenomenalne vesti!Prvo cuh da ce dulvil da grade,dakle hoce i kod vas.Ako nije problem prenesite taj info ovde na forumu ili jos bolje ufotkajte.Najave bg elektrana su da od grejne sezone 2011/2012 ce moci svi potrosaci da predju na utrosak ako zele.A vec od prve ili druge sledece ce svi biti prema utrosku.
To će opet biti zbirna potrošnja zgrade podijeljena po kvadratu stana.
Neće. Zbirnu potrošnju zgrade meri kalorimetar u podstanici i tu nema sumnje, on precizno meri količinu utrošene energije tako što integrali u vremenu trenutnu toplotnu snagu, a ona je srazmerna protoku i razlici temperatura dolaznog i povratnog voda.
U zgradama gde postoje horizontalni ulazi u stanove moguće je ugraditi kalorimetar za svaki stan posebno. U slučaju vertikala, kalorimetri bi morali da se postavljaju za svako grejno telo, a to je jako skupo i loše tehničko rešenje jer svaki kalorimetar podrazumeva merenje protoka pomoću neke vrste turbinskog merača koji smanjuje pritisak (može i npr. ultrazvučno, to ne remeti protok, ali je onda takvo rešenje jako, jako skupo).
Umesto kalorimetara, u ovakvim situacijama predviđena je montaža tzv. delitelja toplote na svako grejno telo u stanu. Oni se montiraju na svaki radijator uvek na isto mesto u odnosu na njegove ose simetrije (najčešće na polovini dužine i dve trećine visine). To su mali elektronski uređaju koji se očitavaju daljinski. Kao parametri, u startu se u njih unose podaci o broju rebara i normiranoj toplotnoj snazi jednog rebra za dati radijator (zavisi od tipa i proizvođača). Delitelj sadrži i dva senzora temperature koji mere temp. rebra na mestu gde je delitelj montiran i temp. vazduha u sobi. Na osnovu svih tih podataka, u pravilnim vremenskim intervalima on određuje trenutnu snagu radijatora i integrali je u vremenu. Tako dobijena veličina je zapravo indirektno izmerena količina utrošene toplotne energije u tom grejnom telu, a u suštini to predstavlja jedan težinski faktor koji kaže koliki je njegov udeo u ukupnoj potrošnji koju registruje centralni kalorimetar. Eto, prosto ko pasulj. Samo, ima tu puuuno problema, i tehničkih, i subjektivnih, ali mrzi me da pišem, naročito o tehničkim, dugo bi trajalo, a verovatno nikoga ovde to ne bi zanimalo.
Samo ću reći da je to do sada bila samo navlakuša za uzimanje para (raspitajte se malu u Subotici i Pančevu koja je cena grejanja ako vam mere ''po utrošku'', a kolika ako se plaća paušalno, pri istoj temp. vazduha u stanu). To će biti još jedna mega pljačka, nažalost neizbežna. Pokušalo se to i ranije kada su na brzinu hteli da osnuju novo zavisno preduzeće za kućne grejne instalacije tako što su iz džakova isplaćivali otpremnine i razjurili radnike Teleoptik žiroskopa, a u njihovim prostorijama planirali ''proizvodnju'' delitelja. To je podrazumevalo i transformaciju Toplane u holding, ali je sve palo u vodu. Kad to urade, onda nam mogu naplaćivati grejanje koliko god im treba para. Ako se bunimo, reći će pa mnogo trošite, zavrnite malo. A ako zavrnemo skroz, opet plaćamo 30-40% sadašnjeg računa (zato su i napravili ovu novu metodologiju obračuna cene grejanje kao uvod u naplatu ''po potrošnji'', a usput i malo poskupeli, samo 30%). Što je najgore, NE DOZVOLJAVAJU ISKLJUČENJE SA SISTEMA! Dakle, ako ste vlasnik stana sa CG, morate da plaćate i to onoliko koliko oni kažu. Ono što me posebno zaprepastilo je kada su mi pre dve godine rekli da se u paketu moraju uzeti i termoregulacioni ventili, i to baš oni koje oni prodaju. To bi bilo kao kada odete na pumpu sa Mercedesom, a pumpadžija kaže mi punimo samo Punto, idite najpre u Zastavu, kupite jedan pa se vozite.
Toplana je, pored EPS-a, najveća partijska pljačkaška firma. Najbolje i najjeftinije grejanje je dok su svi potrošači zapravo jedan jedini. Kad nas rascepkaju na nekoliko stotina hiljada komada, a ne dozvoljavaju isključenje, e onda smo naj...li. Ili da se svi zaposlimo u Toplanama i Epsima.
Ovome treba posvetiti najviše pažnje jer je običnim ljudima račun za grejanje ubedljivo najveća stavka posle hrane.