Boca me je u neku ruku pretekao, baš sam ovih dana prolazio Brankvom i pomislio sledeće:
Zamislite da neko živi u Brankovoj, u nekoj od ovih stambenih zgrada sa slike. I da treba da se seli. Što znači pražnjenje stana i odnošenje nameštaja i stvari kombijem, u minimum 2 ture, a verovatno 3 do 4.
Znači 2 do 4 puta treba tu negde da stane poveći kombi, koji će stajati u mestu minimum 30 minuta (a često bude i duže) dok se utovaruju ili istovaruju teške i glomazne stvari.
Ja bukvalno ne znam šta bih radio da imam taj problem pred sobom.
Opcija 1, kombi da se popne na trotoar: ne može, em zbog stubića, em zbog prolaska pešaka (nema ih puno, ali ima ih, a i nije u redu zakloniti ulaz u lokale), em zbog Komunalaca. Koje sam baš pre par dana video kako drndaju jedan kombi za selidbu na širokom trotoaru zgrade na Studentskom trgu gde je KFC.
Opcija 2, obaviti selidbu u toku dana: nema šanse, jer se ometa saobraćaj, i opet, dobiće se kazna od Komunalaca ili Bumbara.
O
pcija 3, obaviti selidbu noću: i dalje postoji rizik od kazne, a čak i da zanemarimo to - koliko postoji firmi i prevoznika za selidbu koji su spremni da rade noću? I šta kada se nose stvari po hodnicima i ljudi hoće da spavaju a ovi tumbaju i dovikuju se?
I bukvalno da se čovek zapita šta raditi u tom slučaju. A Brankova, iako ekstrem, nije izuzetak.
Pun je Beograd takvih ulica i takvih situacija. Pogotovu kako tržište nekretnina divlja, sa njima i cene i troškovi, i kako se menja konfiguracija grada i namena nekih zona.
Ja lično za ovakvu situaciju krivim sve koji su učestvovali u upravljanju i razvijanju Beograda u zadnjih 100 godina. Aliiii - sad ide onaj manje popularan i bolan, ali istinit i realan deo - sve one koji svakodnevno koriste svoje automobile za stvari koje bi mogli i bez njih. Jer, da Beograd nema 900.000 automobila, ne bi Brankova bila kao košnica. A da ona, i mnoge druge ulice, nisu kao košnice i svinjci, moglo bi da se zaustavlja i obavljaju aktivnosti (selidba, dostava...) za koje je, objektivno, i razumljivo i neophodno zaustaviti se ili na kratko parkirati.