Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

nije, nego je iz krajnje leve trake krenuo da se iskljucuje a gospodja sa skodom iz pravca zemuna to nije ocekivala kada je uletela u KT, e sad ona je vec usla i bila u krajnjoj desnoj traci, on je sekao 2 trake da izadje
Ko je kriv:
1. po "starim" pravilima ONA jer je on vec u KT i "ima prednost"
2. po "novim" pravilima ON jer je menjao pravac (trake) i bio je duzan da propusti sav saobracaj iz traka koje sece
3. Drzava jer nikako da resi ovaj imbecialn KT
Hmm, zanimljivo, ako bih ja usao metar u kruzni tok, prednji branik da mi je ovde gde sam obelezio crvenom, ja bih imao prednost nad vozacima koji su vec u kruzom toku ili ti vozacima koji mi dolaze sa moje leve strane. Jer tako gledano oni po pravilima kruznog toka su "iza mene"
Screenshot 2024-10-23 at 11.42.03.png

Hmm, zanimljivo, ako bih ja usao metar u kruzni tok, prednji branik da mi je ovde gde sam obelezio crvenom, ja bih imao prednost nad vozacima koji su vec u kruzom toku ili ti vozacima koji mi dolaze sa moje leve strane. Jer tako gledano oni po pravilima kruznog toka su "iza mene"
Pogledajte prilog 216756
Ti ako stanes na to mesto si i dalje u spoljnjoj traci.
Zavisi od toga da li je taj neko ko je u kruznom toku dao levi zmigavac da izlazi ili se prestrojava.
Ako jeste, i ti stanes tu sa branikom, oduzeo si mu prednost. Jer on je na putu sa prvenstvoom cak i ako se prestrojava iz unutrasnje u spoljnu.

Ako nije dao zmigavac i vozi unutrasnjom trakom, ti najnormalnije stajes u spoljnu traku i onda on mora da te propusti ako hoce u spoljnu. Kao i bilo gde na putu koji je prav sporednom ulicom sa desna.

Ali ko ce dokazati da on nije dao zmigavac? Gledace se da je on u kt a ti ulazis.

Koliko vidim ovde postoji regularna zona a paralelno sa njom i neka "privatna" mesta.prespostavljam ilegalna

Ti ako stanes na to mesto si i dalje u spoljnjoj traci.
Zavisi od toga da li je taj neko ko je u kruznom toku dao levi zmigavac da izlazi ili se prestrojava.
Ako jeste, i ti stanes tu sa branikom, oduzeo si mu prednost. Jer on je na putu sa prvenstvoom cak i ako se prestrojava iz unutrasnje u spoljnu.

Ako nije dao zmigavac i vozi unutrasnjom trakom, ti najnormalnije stajes u spoljnu traku i onda on mora da te propusti ako hoce u spoljnu. Kao i bilo gde na putu koji je prav sporednom ulicom sa desna.

Ali ko ce dokazati da on nije dao zmigavac? Gledace se da je on u kt a ti ulazis.
Aha, al pogeldaj sad ovoj video
od 19:10 vremena.
Po ovome sto ova dvoica pricaju ja imam prednost jer sam u spoljnoj traci, nebitno da li su dali migavac ili nisu i da li hoce da izadju iz kruznot toka ili nece, ja sam vec u kruznom toku i moraju mene da propuste ;)

Zato je bitno da se poštuju trake u kružnom toku i da prilikom izlaska koristimo spoljnu traku. Ako si na ovoj crvenoj liniji ti nisi u kružnom toku, moraš da propustiš vozila levo i desno. KT ti je levo, znači ako je neko u spoljnoj traci moraš da ga propustiš. E sad što em ko slabo poznaje propise em što ih skoro niko i ne poštuje jbg, isključuju se ljudi iz unutrašnje.

Koje je to pravilo da ja moram da izadjem iz kruznog toka u spoljnoj traci?
btw: sasvim dobro poznajm kruzne tokove i pravila u njemu, al ovo sto je pisao locohatman pod tackom dva, novo pravilo, sta je to novo pravilo i kako je to novo pravilo da je kriva osoba koja izlazi iz kruznog toka a udari je osoba koja ulazi u kruzni tok koja po meni jos nije usla u kruzni tok.

Na ovom kruznom toku, na bas ovom izlazu ja retko kad izlazim iz njega iz spoljne trake, bas zbog ovakvih situacija, ako nema nikoga onda idem u desnu traku, al ako ima auta i to ako je neka kolona bezim u levu traku sve sa migavcem i dobro motrim na aute koji hoce da se ukljuce.

Aha, al pogeldaj sad ovoj video
od 19:10 vremena.
Po ovome sto ova dvoica pricaju ja imam prednost jer sam u spoljnoj traci, nebitno da li su dali migavac ili nisu i da li hoce da izadju iz kruznot toka ili nece, ja sam vec u kruznom toku i moraju mene da propuste ;)
Oni pricaju o situaciji u kojoj oboje vec vozite kruznim tokom i ovaj iz unutrasnje se prestrojava. Tada svakako imas prednost u spoljnoj.

To nije ista situacija u kojoj si ti nacrtao da branikom udjes u spoljnu i sada oni tebe propustaju jer si u spoljnoj. Ti imas trougao, tako da isto kao na svakoj raskrsnici. Ne mozes sa sporednog puta skretati desno i reci ja sam sada na glavnom putu i ovaj sto je naleteo nije drzao odstojanje pa se zakucao u mene.
Tako da ne mozes reci ja sam usao u spoljnu i sada imam prednost, ostali kocite.

btw: sasvim dobro poznajm kruzne tokove i pravila u njemu, al ovo sto je pisao locohatman pod tackom dva, novo pravilo, sta je to novo pravilo i kako je to novo pravilo da je kriva osoba koja izlazi iz kruznog toka a udari je osoba koja ulazi u kruzni tok koja po meni jos nije usla u kruzni tok.

Na ovom kruznom toku, na bas ovom izlazu ja retko kad izlazim iz njega iz spoljne trake, bas zbog ovakvih situacija, ako nema nikoga onda idem u desnu traku, al ako ima auta i to ako je neka kolona bezim u levu traku sve sa migavcem i dobro motrim na aute koji hoce da se ukljuce.
Mozes izaci iz koje god trake hoces, zakonski, ali moras gledati jel ide neko desnim trakama.
Tacno je da si u spoljnu usao tek kad predjes kruznicu, tako da ova zena nije jos ni u spoljnoj. Na ovom mestu ona je kriva jer je prosla na trougao, a trougao je trougao, nebitno da li je izlazak iz kt ili obican put.

Koliko vidim ovde postoji regularna zona a paralelno sa njom i neka "privatna" mesta.prespostavljam ilegalna
To je zemljiste zgrade, nije ulica. Stambena zajednica moze svoju parcelu da koristi kako se dogovore koliko znam. Ne znam da li se to odnosi i na to gde ce parkirati.

Pravilo je po propisima, naravno možeš i iz unutrašnje pod uslovom da nemaš nikoga ali bi trebao da se prestrojiš na vreme i bezbedno napustiš kružni tok. Ali ljudi seku kako kružne tokove tako i raskrnice pa uleću levo iz trake za desno...

Mozes izaci iz koje god trake hoces, zakonski, ali moras gledati jel ide neko desnim trakama.
Tacno je da si u spoljnu usao tek kad predjes kruznicu, tako da ova zena nije jos ni u spoljnoj. Na ovom mestu ona je kriva jer je prosla na trougao, a trougao je trougao, nebitno da li je izlazak iz kt ili obican put.
Upravo to, ona je kriva okreni obrni :)

nije, nego je iz krajnje leve trake krenuo da se iskljucuje a gospodja sa skodom iz pravca zemuna to nije ocekivala kada je uletela u KT, e sad ona je vec usla i bila u krajnjoj desnoj traci, on je sekao 2 trake da izadje
Ko je kriv:
1. po "starim" pravilima ONA jer je on vec u KT i "ima prednost"
2. po "novim" pravilima ON jer je menjao pravac (trake) i bio je duzan da propusti sav saobracaj iz traka koje sece
3. Drzava jer nikako da resi ovaj imbecialn KT
Da, ali ovo se ne odnosi na ovaj primer. Na slici mozes videti da je kruzni tok daleko od ovog udesa. Pomenuti auto nije jos ni usao u njega, a vec je napravio sranje.
Oni koji ulaze iz Zemuna ne mogu da se ukljuce u kruzni tok ako im nailaze vozila sa leve strane, nema tu previse nejasnoca.

Citav problem u ovoj situaciji je preglednost raskrsnice i kako je vozaci koji dolaze iz Zemuna dozivljavaju, a kao neko ko se cesto nadje bas u toj ulici i koji znam za jadac i ja sam nekoliko puta pogresno procenio moju lokaciju.
Kada vozis iz pravca Zemuna imas osecaj da trebas da pridjes do/blizu zute linije, a zapravo vec na crvenoj moras da stanes inace nastaje problem.

1729689815785.png

Kruzni tok bi ovako nekako trebao da izgleda da bi se ispeglao ovaj problem, mada je jos uvek problematicno i ukljucenje sa Fontane.
1729690328927.png

Mogli su malo i elipsaoni oblik kako bi obuhvaatili sve prilaze ili kao što si nacrtao da zakrive malo raskrsnice (verovatno im lakše bilo za pravo)... U svakom slučaju "nije" problem KT već nepoštovanje saobraćajnih propisa ili neznanje,a da budemo iskreni skoro niko ne poštuje pravila kružnog toka.

Kolege forumasi
ja biram opciju 3
jer ovde imamo mrtvu zonu gde "i jesi i nisi" u KT, tj iz njega ne mozes ni uci ni izaci bez te mrtve zone
ko moze da tvrdi da gospodja u skodi nije stala na trougao, uverila se da moze da udje i da spoljna traka slobodna i da je krenula a da se gospodin iz krajnje leve trake u poslednjem trenutku bez migavca odlucio na izlaz iz KT
ja sam prosao malo posle sudara i meni je to tako izgledalo (tj kao sto je neko naveo kao da je gospodin usao u kontra smeru)
NAPOMENA: mislim da je najgore ukljucene iz pravca zemuna i tu ljudi uvek udju u KT i zatvore izlaz ljudima koji idu ka fontani

Dakle, ukoliko izlaziš na prvom isključenju trebalo bi da u kružni tok uđeš desnom trakom i pratiš spoljašnju traku kružnog toka do isključenja. Ukoliko izlaziš na poslednjem isključenju, trebalo bi da iz leve trake uđeš u unutrašnju traku kružnog toka i zatim se prestrojiš na vreme pred izlazak.
Pravila su slična i kod kružnih tokova sa više traka, s tim što kretanje zavisi od horizontalne i vertikalne signalizacije, odnosno znakova. Prednost i ovde uvek imaju vozila koja se kreću unutar kružnog toka. Jedno pravilo se kod nas često krši, jer vozači iz unutrašnje trake ne propuštaju one iz spoljašnje! Vozač iz unutrašnje trake (bliže ostrvu) mora da propusti vozača iz spoljne trake kao da je u pitanju klasično prestrojavanje na putu sa dve trake, i to uz obavezno davanje migavca. Potpuno isto kao da voze na običnom putu sa dve ili tri trake. Zapamtite – vozila koja se kreću u spoljnoj traci imaju prednost! Sigurno se pitate šta onda raditi ako je gužva u spoljnoj traci, pa nije moguće da se isključite. Možete da napravite još jedan pun krug oko ostrva (što je vrlo retka opcija) ili da sačekate u unutrašnjoj traci dok se ne ispune uslovi za prestrojavanje.

Kružni tokovi sa više traka bi na ulazu trebalo da imaju znak za prestrojavanje, pa morate unapred odlučiti kojom trakom ćete se kretati, odnosno gde ćete se isključiti sa kružnog toka. Međutim, svi smo mi svedoci da to u praksi ne funkcioniše baš ovako, jer se često dešava da se neko vozi spoljnom trakom sve vreme iako se isključuje na trećem ili četvrtom izlazu. Veoma je važan izbor prave trake, zato logično razmislite gde treba da se isključite sa kružnog toka još pre nego što u njega uđete – ukoliko izlazite na prvom isključenju, trebalo bi da u kružni tok uđete desnom trakom i pratite spoljašnju traku kružnog toka do isključenja. Ukoliko izlazite na poslednjem isključenju, trebalo bi iz leve trake ući u unutrašnju traku kružnog toka i zatim se prestrojiti na vreme pred izlazak. Svako ko se vozio beogradskom Slavijom zna da nisu baš sva ova „školska pravila“ lako primenljiva na licu mesta, jer iako vi znate pravila, morate stalno gledati i šta rade drugi vozači oko vas.

U tome je problem, vozači se ne prestrojavaju na vreme, svakodnevno me neko iseče iz leve trake često i bez migavca. Moguća je i ta varijanta, da je gospodin bio u unutrašnjoj traci ali opet dolazimo do toga da se pravila ne poštuju, a ko će dokazati da li je dao migavac ili ne. Svakako on ima prednost jer je u kružnom toku i to svi koriste. Ne obraćaju pažnju na trake. Nedaj bože da se napravi još jedan krug. Česti su udesi na kružnim tokovima zbog ovoga, kod arene bude bar jedan nedeljno.

Ovo je za spajanje vise tema parkiranje, bezbednost, crna strana medelje i beli komunalci

Očigledno parking mesto privatne parcele, sad da li zajedničke svojine ili verovatnije od ovog siledžije. U svakom slučaju greška javnog p-ća koje je zoniralo prostor ispred.

Moguće, mada novogradnja je u zoni, logičnije je da je regulisano kako treba. Još su javna p-ća prilično inertna kad su te stvari u pitanju, svakako su zagradili izlaz na javnu površinu. Žao mi ovog u kombiju, on to ne može znati, a ova dvojica su majmunčine, čak mi je veći ovaj što se parkirao na privatno mesto.

Vrh