Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

Kad rece blinkeri pre neki dan sam video kadjar ljubljanske tablice sa blinkerima na autoputu kod Cuprije, ja rekoh Boze svi znaju da smo banana, kada odjednom nasa skoda saobracajna policija ispred slovenaca i mene i sprovede ih na pumpu pre Jagodine. Stariji policajac, izasli Slovenci u papucama, kao druze hajde da se dogovorimo, on sve na nivou sluzbeno i trazi instrukcije preko motorole. Slovenci opet kao nemoj, ovo, ono, kad mu rekose da ih dovede u SUP Jagodina i on ispred njih sa rotacijama odose u SUP. Prilicno sam se pozitivno iznenadio...

Vojvode Stepe - neko ostavio svoj izmet na trotoaru, sta je teško kolicima na prometnu ulicu.

Pogledajte prilog 213063

Doslovno svakodnevni rat vodim u VS zbog ovoga, ali ne vredi.
Počev od korišćenja žute trake do parkiranja, najgore je kod Raiffaisen banke / Gejzir prodavnice gde postoji proširenje trotoara i tu je redovno po 6/7 njih načičkano.

Novina je to što radnim danom dežura pauk, ali njegov učinak je 5-6 vozila dnevno što je živa smejurija, saobraćajna baca na komunalce, komunalci odbijaju da rade i eto...

A šta su vozili Slovenci? I znači držali su upaljene blinkere?

Inače treba ljudi da kuliraju sve te blinkose sa stranim tablicama i to je to. U tuđoj si zemlji, nemaš jurisdikciju i vlast, izvoli ugasi to njesra ili napusti zemlju (i sa'ranu).
Napisao sam kadjar, reno. Da imali 4 blinkera plava, dva na braniku, dva u uglovima soferke

Слажем се да треба, али у оваквој неуређеној држави, преслабо је такво оружје. Кад већ причамо о неуређеној држави, ево још једног примера. Ово је ћошак улице Аугуста Цесарца и Лазе Костића у Новом Саду. Односи Шевролет аутомобилчић, док игнорише војно-камуфлирану громаду вредну €150.000.
Pogledajte prilog 212976
Ovaj terenac jedva stane na parking...

Venizelisova

IMG_4903.jpeg

Одговор Сек. за саобраћај у вези пријаве непрописног паркирања и постављања стубића на локацији Венизелисова 32: Поштовани,

Секретаријат за саобраћај нема у плану за наредни период постављање фиксних саобраћајних стубића на предметној локацији.
Ситуација на коју нам указујете представља пример непоштовања саобраћајних и комуналних прописа, односно Закона о безбедности саобраћаја на путевима и Одлуке о комуналном реду.

У Закону о безбедности саобраћаја на путевима („Сл. гласник РС“, бр. 41/09, 53/10, 101/11, 32/13 – одлука УС, 55/14, 96/15 – др. закон, 9/16 – одлука УС, 24/18, 41/18, 41/18 – др. закон, 87/18, 23/19, 128/20 – др. закон и 76/23), прописано је да возач не сме да заустави или паркира возило:
· у члану 62. „на месту на коме би оно угрожавало безбедност других учесника у саобраћају или представљало сметњу за нормално одвијање саобраћаја или кретање пешака“,
· у члану 66. тачка 13. „на тротоару, осим ако је то дозвољено (регулисано) саобраћајном сигнализацијом, и ако на тротоару, када је возило паркирано, остане слободан пролаз за пешаке најмање ширине 1.60 метара, који не сме бити уз ивицу коловоза“.
у члану 66. тачка 18. „на колском улазу, односно излазу из зграде, дворишта или гараже“.
На основу члана 23. Одлуке о комуналном реду („Сл. лист града Београда“, бр. 10/11, 60/12, 51/14, 92/14, 2/15, 11/15, 61/15, 75/16, 19/17, 50/18, 92/18, 118/18, 26/19, 52/19, 60/19, 17/20, 89/20, 106/20, 138/20, 152/20, 40/21, 94/21, 101/21, 111/21, 120/21 и 19/22, 96/2022, 109/2022, 41/2023, 65/2023 и 12/2024), забрањено је заустављање, паркирање или остављање возила:
· „на делу тротоара који није обележен за паркирање, односно на паркиралишту изван границе обележених паркинг места“,
· „којим се омета коришћење пешачке комуникације, прилаз објектима, коришћење противпожарног пута, колског пролаза између стамбених зграда, интерне саобраћајнице и слично“.

Сходно наведеном, Управа саобраћајне полиције МУП-а Србије, ул. Савска 35, као и Секретаријат за инспекцију, надзор и комуникацију, Комунална милиција, ул. Макензијева бр. 31, у складу са својим надлежностима могу вршити контролу непрописног паркирања и у случају начињених горе поменутих прекршаја, примену казнених мера.

Срдачан поздрав

ГРAД БEOГРAД
Грaдскa упрaвa грaдa Бeoгрaдa
Сeкрeтaриjaт зa саобраћај

Poslao odgovor, pa javljam sta kazu.
Поштовани,

Хвала на вашем одговору и на информацијама које сте пружили. Међутим, желим да вам скренем пажњу да се ситуација о којој сам вас обавестио не ради о изолованом случају, већ о свакодневном проблему који значајно угрожава безбедност и права пешака. Конкретно, возила редовно заузимају тротоар у Венизелисовој, што онемогућава пролаз пешацима, а нарочито особама са инвалидитетом и родитељима са дечијим колицима.

Непрописно паркирање на тротоару представља сталну сметњу за слободно кретање и озбиљан проблем комуналног реда, који, упркос надлежностима МУП-а и Комуналне полиције, није трајно решен. С обзиром на то да се ово дешава на дневном нивоу, потребно је применити дуготрајније решење у виду физичких баријера, као што су саобраћајни стубићи, како би се онемогућило непрописно паркирање и обезбедила сигурност свим учесницима у саобраћају.

Молим вас да још једном размотрите могућност постављања фиксних саобраћајних стубића на овој локацији како би се овај проблем решио на адекватан начин и спречиле потенцијалне опасности за пешаке.

Džabe on predlaže izmene zakona i ovaj biser sa naplatom po minuti blokade saobraćaja. Baš me zanima kako će ovaj genije to da dokaže. Taj Okanović godinama izmišlja neke zakona, a stanje u saobraćaju mu je sve gore i gore. Takođe, mogu oni da uvedu u zakon šta hoće, kada policija to ne sprovodi na terenu. Ovo je jedna od glupljih stvari koju sam čuo od njih...

Kazna, ako se izriče, mora da se to obeleži i na vozilu - zakači mu na brisač ili nalepi na šoferku uočljivo obaveštenje da je kažnjen (žuta, narandžasta, crvena boja) da i drugi vide. Komunalci idu slikaju i kao šalju na kućnu adresu, možda, ali ako je cilj prevencija - zakači i na vozilo. Samo to da uvedu, neće im biti potrebne besmislice tipa "naplata kazne po minuti" i ostale priče za malu decu.

Evo ja sinoć prolazim kod Airport City-ja, vozila parkirana po kolovozu u Đorđa Stanojevića pre skretanja za Rodić, kod onog ostrva sa drvećem. Preko dana se toleriše, jer "nema dovoljno parkinga", a onda neko "zaboravi" da otera auto i ostane tako da blokira traku noću.

To što se radi u Beogradu poslednjih godina je katastrofa.

Poslednja izmena:
Mislim da to blokada Jp po minuti ima u bazelu od poziva vozača tramvaja do dolaska pauka minut blokade tipa 2000 din
Pa ce nauci da pogleda viri li mu vozilo u traci ...

Za kretene koji se nepropisno i bahato parkiraju jedino što ima smisla su tzv. lisice za blokadu točkova. Pa dok ne doneseš dokaz o uplati kazne od min 50k nema pomeranja. Kod ovih situacija kad se plus blokira čitav saobraćaj uvesti prioritet kod pauka da se smećar što pre ukloni a to naplatiti žestoko.
Stoku samo po džepu. Ništa filosofiranje

Džabe on predlaže izmene zakona i ovaj biser sa naplatom po minuti blokade saobraćaja. Baš me zanima kako će ovaj genije to da dokaže. Taj Okanović godinama izmišlja neke zakona, a stanje u saobraćaju mu je sve gore i gore. Takođe, mogu oni da uvedu u zakon šta hoće, kada policija to ne sprovodi na terenu. Ovo je jedna od glupljih stvari koju sam čuo od njih...

Kazna, ako se izriče, mora da se to obeleži i na vozilu - zakači mu na brisač ili nalepi na šoferku uočljivo obaveštenje da je kažnjen (žuta, narandžasta, crvena boja) da i drugi vide. Komunalci idu slikaju i kao šalju na kućnu adresu, možda, ali ako je cilj prevencija - zakači i na vozilo. Samo to da uvedu, neće im biti potrebne besmislice tipa "naplata kazne po minuti" i ostale priče za malu decu.

Evo ja sinoć prolazim kod Airport City-ja, vozila parkirana po kolovozu u Đorđa Stanojevića pre skretanja za Rodić, kod onog ostrva sa drvećem. Preko dana se toleriše, jer "nema dovoljno parkinga", a onda neko "zaboravi" da otera auto i ostane tako da blokira traku noću.

To što se radi u Beogradu poslednjih godina je katastrofa.
Airport City nema ni izdaleka dovoljno parkinga koliko je potrebno. Na 1000m2, zakupcima daju 16 parking mesta. A u 1000m2 staje 70 do 140 radnih mesta. Ali to ne opravdava ovo konkretno bahato parkiranje, jer u Rodinom parkingu ima mesta, nego ljudi ne žele da plate.

Vrh