Automobile (ne) moraju da vrate
N. VUKIĆ | 13. februar 2015. 23:58 | Komentara: 20
Samo vozila sa stranim tablicama mogu da drže do potpune isplate duga
INCIDENT kod Starog sajmišta ponovo je pokrenuo lavinu pitanja u vezi sa pravima i obavezama nesavesnih vozača. Jedno od njih je i da li i po kom osnovu "Parking servis" ima pravo da zadržava nečije vozilo i da li time narušava pravo svojine i druga osnovna ljudska prava. Čitaoci "Novosti" dovode u pitanje ovakvo "konfiskovanje" vozila.
- "Pauk" mi je odneo vozilo zbog nepropisnog parkiranja, a kada sam došao da platim i da ga podignem sa parkirališta, nisu mi dozvolili dok ne izmirim sve neplaćene parking-kazne odranije - navodi nezadovoljni sugrađanin. - To je protivpravno i protivzakonito postupanje kojim direktno utiču na privatnu svojinu kao neprikosnoveno pravo. Bez ikakve izvršne isprave ili sudske odluke oduzimaju vozilo, odnosno konfiskuju nečiju imovinu.
U "Parking servisu", međutim, objašnjavaju da ukoliko po nalogu nadležnog organa uklone vozilo sa domaćim tablicama iz saobraćajnog prekršaja, vlasnik prilikom preuzimanja plaća samo troškove prenosa vozila bez obzira na to da li postoji dugovanje na ime izdatih dnevnih naloga.
- Kada se radi o vozilu sa stranim registarskim oznakama, onda vlasnik, ako nema ličnu kartu Republike Srbije, mora da plati prenos, blokadu-deblokadu vozila, kao i dugovanje za sve izdate naloge - navode u "Parking servisu". - Takođe, ako ima domaću ličnu kartu, mora da izmiri prenos, blokadu-deblokadu vozila i da 30 odsto dugovanja, ako je veće od 50.000 dinara uplati odmah, a ostalo na nekoliko rata. Ako je dugovanje manje od 50.000, mora odmah da reguliše sva dugovanja.
RADIMO SVE PO ZAKONU
- POSTUPANjE "Parking servisa" je pravno utemeljeno članom 21a Odluke o javnim parkiralištima, a pre svega odredbom Zakona o komunalnim delatnostima - kažu u ovom preduzeću. - Kao poverilac dospelog potraživanja u čijim se rukama nalazi dužnikovo vozilo, imamo ovlašćenje da zadržimo vozilo dok mu ne bude isplaćeno potraživanje.
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... u-da-vrate