Meni stvarno nije jasno to guranje biciklistickih staza na trotoar. To je potpuno nebezbedno po pesake. Pesaci se opuste, i lagano predju tu liniju, a biciklisti im jure pored ramena. Da ne pricam ako ste sa malomndecom. Ni u jednom gradu u Evropi to nisam video. U ostalim gradovima u Srbiji ako vozite bicikl trotoarom ili pesackom zonom popijetw lepu kaznu od saobracajaca. U ZOBS i testovima za voznju bicikl se tretira kao ucesnik u saobracaju, ravnopravan sa drugim vozilima. Takodje samo u Beogradu biciklisti ladno prolaze na crveno svetlo na semaforu, kao da se na njih ne odnose saobracajna pravila.
Nakon kraćeg razmišljanja zaključih da je ovo najprikaldnija tema, iako pokriva nekoliko drugih istovremeno. Biće da je do vrućine, jer nemam drugo objašnjenje za poveanje broja "ludaka" i bahatih vozača po ulicama. U prethodnih desetak dana sam video nekoliko slučajeva.
1. Da počnem sa ovim električnim čudom iz Nemačke. Videh ga pre neki dan u Katanićevoj, vozi lik u smeru ka Makenzijevoj, ali trakom koja vodi ka Bulevaru oslobođenja, jer ga mrzelo da čeka kolonu vozila na semaforu. Ladno je na crveno skrenuo ka Gradiću Pejton, i to se provukao između ovih koji čekaju crveno u Katanićevoj i ovih što su krenuli iz Makenzijeve (iz pravca Slavije).
2. U Vojislava Ilića, vozi lik trotoarom trotinet i naišao na ženu sa kučetom koja je zastala da popriča sa komšinicom koja je imala štap. Lik uopšte ne usporava, već lego na ono zvonce i jedva prikočio kada im se približio. Nešto se raspravljao sa njima i na kraju uzeo onaj trotinet u ruke, zaobišao žene i kuče, te nastavio dalje na trotinetu.
3. Na pešačkom prelazu, na Autokomandi, nas nekoliko čeka da pređe ulicu, a gužva u saobraćaju. Taman što smo krenuli da prelazimo pešački prelaz, kada neki lik u terencu Mečki, dao gas i krenuo da se popreči ispred nas, kako ga ne bi smo "bliokirali", iako su svi ostali uredno stali i pistili nas da prođemo. Jedan od pešaka je rukama lupio po haubi kako ga ne bi udario (instiktivna reakcija). Vozač ga je samo popreko pogledao, i na tome se završilo.
4. U Južnom bulevaru sam obavljao neki posao i onda skrenuo u Grčića Milenka. Kolona vozila od Južnog do Vojislava Ilića. Idem trotoarom, kad pored mene prozujao neko na motoru, vozeći u suprotnom smeru, Kada je bio kod raskrsnice sa Vojislava Ilića, iz Žičke ulice skretao auto u Grčića Milenka. Motorista je toliko brzo vozio da je uspeo da se provuče između kola u Grčića Milenka i ovog iz Žičke.
5. Pre neki dan idem autobusom preko Plavog mosta, smer ka Medakoviću. Kolona vozila u suprotnom smeru duž celog mosta. U jednom trenutku videh dvoje na motoru kako iz pravca Medakovića idu ka Šumicama trotoarom, pošto ih je mrzilo da čekaju u koloni.