[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=761868#p761868:1gij3aqb je napisao(la):
Whiplash » Pet Jul 31, 2020 6:41 pm[/url]":1gij3aqb]
Garaža ima ali stoje poluprazne.
Garaže stoje poluprazne jer džukački Parking servis i Grad vole da imaju mali broj mamutski velikih garaža umesto da prave veći broj manjih.
------
Vezano za pitanje kako sistem radi i prepoznaje, ja ne znam detalje, ali ne zaboravite da su naši potpisali ove neke ugovore sa Huaweijem o korišćenju njihovih kamera i softvera širom grada. Moguće je da su i za ovo Oko uzeli neki unapred dizajniran i napravljen sistem prepoznavanja koji ume da razlikuje ''belo'' parking mesto od ''žutog'', žutu traku, kolovoz od niše za parkiranje, itd...
E sad, vidim ovde i po medijima ljudi se mnogo unose u priču da li će biti selektivnog kažnjavanja. A zaboravlja se suštinska stvar. Nije bitno da li se kazna izda i pošalje, nego da li se na kraju naplati.
Mislite da ovaj varvarin ne dobija kazne? Naravno da dobija i naravno da mu stižu. Ali jel mislite da ih plaća? Pa naravno da ne. Baci ih u kantu ili ih stavlja gomile, jer nema tog sudije za prekršaje koji će da ga zove, a da ga ovaj nije već potplatio ili zastrašio.
Dakle, ne treba da se pitate hoće li biti selektivnog pisanja kazni, nego koliki procenat kazni će zapravo rezultovati naplatom i/ili sankcijom. A to je skroz druga tema i drugo polje rada od samog prolaska kamere kroz ulicu.
Vezano za pitanje koje vozilo je trebalo uzeti za Oko sokolovo: Ja svakako nisam ni za kakve bicikle, tricikle, šetače sa olovkama i slična spartanska rešenja. Ne zato što mi je stalo do komfora Komunalne policije (naprotiv, ne mogu očima da ih vidim kao i 99% stanovništva) nego zato što razumem da gradska služba takve vrste ne može za takve radnje da se oslanja na bicikle i pešačke radnike. Ali svakako da nije bilo osnova ni da se uzima tako skupo vozilo kao što je Discovery.
Rešenje je vrlo prosto i očigledno. Nešto što već i postoji u voznom parku nekih javnih službi u Srbiji. Dačija Duster.
Ako može da posluži jednoj Graničnoj policiji i Gorskoj službi u terenskim zadacima, mogao je da posluži i Komunalcima. Pogotovu ako se propisno obeleži, stave ''fensi'' ratkapne i rotacije. Kao na ovom primerku Gorske službe. I opet bi takvo vozilo bilo nekoliko hiljada evra jeftinije nego ovi Discovery. A radilo bi posao podjednako dobro
i bilo podjednako udobno za svakodnevno i celodnevno korišćenje i vožnju.
Ali avaj... zašto jednostavno kad može komplikovano. Zašto jeftinije kad može skuplje.
Zašto uniformizacija i standardizacija voznih parkova državnih službi kad može šareniš. Zašto racionalna nabavka kad može rođačko-partijska šema. :kafa: