Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

U ovom linku koji si okacio kaze se:

“Auto-put će nas koštati više od 1,5 milijardi evra, kako smo prvenstveno planirali, već verovatno 1,7 milijardi evra, jer su cene materijala svuda u svetu drastično skočile”, navodi Vučić.

Kao sto rekoh prethodno laik sam sta podrazumjeva komercijalni ugovor, ali ako se kaze u martu mjesecu vjerovatno ce biti 1,7 milijardi evra dionica Pozega - Duga Poljana, to razumijem kao pretpostavku, nagadjanje jer nema egzaktne konacne cifre. A cim nema to nista ne obavezuje ili takva vrsta ugovara podrazumjeva neki vid rastegljive kategorije kao mogucnost (pocnite vi pa cemo se usput dogovarati za cifru) ili prosto nije uopste potpisan konacan ugovor?
 
I ja bi pomislio kao Dragan da ovo nema veze sa Požega-Duga poljana jer se to ne finansira iz budžeta već iz stranog kredita. Međutim izgleda da ima nekih deonica koje se finansiraju iz budžeta, kao što Vučić pomenu pre neki dan na mostu kod Save (Ruma-Loznica), tako da bih pre pomislio da se na druge projekte koje su tako hteli finansiraju to odnosi. Ali nije mi jasno šta koji qrac hoće, benzin 210din, autoput ka Nišu krcat i noću, putarine kaplju, preključe reče da nemaju deficita... kako se to onda uklapa sa tim da će morati krešu te troškove?
 
Ugovorom je verovatno predvidjeno da sporazumno mogu da se menjaju neki članovi, kao nap. rok ili cena jer niko ne može da ponudi fiksnu cenu za projekat koji će se raditi 4-5 godina.

Drugo, neće biti odloženi projekti koji se finansiraju iz ino-kredita, jer postoji odloženo plaćanje par godina i to ne utiče na aktuelni budžet. Ima drugih projekata koji mogu biti odloženi osim AP, nap. postrojenja za preradu vode i kanalizacije, lokalni putevi, . . i drugo što bi trebalo platiti iz budžeta.
 
Ako uopste nastave sa K11 posle Pozege...
jedino da Srbija zarati, neki rat, to je jedino može sprečiti da završi zapoelti autoput i koridor 11, ili da Vučić izgubi izbore :) da ga trefi grom, eto...

Šalu ma stranu, ugovor do Duge Poljane je potpisan, rok za završetak teče, verovatno projektovanje ulazi u rok, verovatno još nije ni isprojektovan, ali ugovoren jeste, budžet je na zavidnom nivou, nema zime za Srbiju, nikad nije bila finansijska disciplina veća, plaća se porez i puni budžet redovno
 
Izgleda da zatvaraju u jednom smeru tunel u Trbusanima (prepostavljam iz pravca BG za Pakovrace), jutros su postavljali znakove za preusmeravanje u levu traku iz pravca Pakovraca ka BG-u i par radnika je bilo kod ograde gde moze da se predje iz jednog smera u drugi.
 
Nema, nema... Vidi se i po oceni stanja u javnim finansijama. Koje je trenutno, samo da napomenem, kritično... Mislim na realnost, ne na la-la land iz državno kontrolisanog medijskog realm-a...

Nebitno, nije vredno rasprave, mada jeste tema, budući da nastavak zavisi i od javnih finansija delom...
 
Najnoviji update sa Sentinela: Cini se da su u Pakovracu blizu da premoste magistralu i da konacno zavrse onaj nadvoznjak. Jedan deo raspona je premoscen, bas kod magistrale. Takodje, vidljiv je pomak sto se tice zemljanih radova na petlji u Lucanima.
1659348410576.png

1659348439708.png
 
Evo ga :)

Provozao sam se i buducom trasom autoputa :) od 2:58 sam otisao nizbrdo njihovim putem za mehanizaciju i izasao sam na put gde im je baza za grede (4:25) izmedju tog puta sam stao dva puta da snimim, samo sam cekao kako ce neki kinez da izadje iz kola i da mi pokaze kung fu fazone, sva sreca samo su me pogledali u fazonu otkud ti tu i sta ti tu radis.

Ne zna se ko je vise prasnjav, dron, auto ili ja :D
9RIBjCg.jpg



Udrite like, share, subscribe... da otplatim pranje kola, sebe i drona :D

PS: Deo oko Pozege nisam snimio zato sto mi je nestalo baterija na dronu, tako da cu taj deo videti da snimim sledece sedmice.
 
Pricao sam i sa mestanima Pakovraca koji su blokirali put, kaze da im nista nije isplaceno za dobijen zahtev da se isele, kazu petlja Pakovrace jos nije isplacena, put je u katastrofalnom stanju, vodu su izgubili, oko 17 kuca je dobijalo vodu iz jednog bunara koji je pomerio tok kad su krenuli tunel da rade i kazu da cev od pola metra ima kod tunela iz koje shiklja voda a oni vodu nemaju pa su im ponudili da im vodu dovlace iz nekog drugog mesta (nisam zapamtio kog)

EDIT: Kazu da vec 20 dana se nista ne radi u tunelu jer su oni blokirali prilaz tunelu.
 
Bravo. Odličan video. Ima nekog napretka u svakom novom videu. Ovde sve zavisi od tunela.
A što se tiče naroda, svaka čast. Izgleda da su protesti i blokiranja jedini način da se istera pravda. Sad pamet u glavu na sledećim izborima. Znaš za koga si glasao i ko nije ništa uradio za tebe.
 
 
Покушавам да схватим цене код нас, ево на Фарским острвима ПОДВОДНИ тунел од 22 км 500 милиона $. Нешто преко 24 милиона $ по км. Е сада нпр тунел испод Иришког венца две цеви по 3.5км или 7 км, колико кошта?
 
2022-08-02_16-10-16.png

Има два тунела који граде тај први је краћи. Зато сам написао да је кроз Фрушку гору 7 км, рачунајући обе цеви.
 

Дробњак: Постигнут договор са мештанима Паковраће чија се земља налази на траси ауто-пута​

15:42 02.08.2022
Радови на делу трасе ауто-пута од Прељине до Пожеге - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022

© Фото : YouTube/Javno preduzeće Putevi Srbije

"Путеви Србије" предложиће Влади да донесе закључак да се мештанима Паковраће, чије се куће и земља налазе на траси ауто-пута Прељина-Пожега, исплати одштета у складу са пресудом Основног суда у Чачку, изјавио је данас в.д. директора тог јавног предузећа Зоран Дробњак.

"Мислим да смо постигли начелни споразум да мештани обуставе протест, а ми ћемо већ данас упутити предлог Влади да однесе закључак и власницима се исплати одштета у складу са пресудом Основног суда у Чачку. Мештани су обећали да ће деблокирати бетонску базу од које зависи наставак градње ауто-пута", рекао је Дробњак.
Мештанин Паковраће Радосав Ћосић, на чијем имању се налази база, потврдио је да су разговарали са директором "Путева Србије" о деблокади и начину исплате.
"На мом имању се налази бетонска база и ми смо спремни да омогућимо наставак радова уколико влада испуни овај договор. Међутим, нисам сигуран да ли ће моје комшије прихватити да одмах одблокирају градилиште или ће сачекати да прво влада испуни свој део договора. Ми смо неповерљиви јер нам је у два наврата то било обећано, али није било испуњено, нагласио је Ћосић.
Иначе, протест мештана Паковраће почео је пре двадесетак дана и кулминирао блокирањем бетонске базе и прекидом даљих радова на изградњи ауто-пута „Милош Велики“.
 
Vrh