Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

Ja mislim da hoce. Pustice bez tunela. Prosle godine u ovo vreme je obilazila i kukala kako se ne radi kako treba. Ako je ovako sigurna, bice nesto. Daj Boze Miro, pa da se veselimo. :violina:

B92: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1428545

Domaće firme sklonjene sa Koridora 11: Nisu hteli da rade

Deonica Koridora 11 od Uba do Lajkovca će biti sanirana do kraja novembra, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.
Kako je istakla, taj posao će uraditi konzorcijum kineske Šandong haj spid grupe i azerbejdžanski Azvirt, pošto domaće firme Planum i Putevi Užice nisu htele da rade taj posao po projektu.
Ministarka je navela da će ta deonica biti spremna za otvaranje celog poteza Koridora 11 od Obrenovca do Preljine, u dužini od 102 km.
Mihajlović je podsetila da je deonica Ub - Lajkovac bila problematična i da su na njoj radili konzorcijium Planum i Putevi Uzice i da je pretrpela ozbiljne probleme.

"Mi smo reagovali i Putevi Užice i Planum su odbili da rade na sanciji te deonici prema projektu koji je za sanaciju napravljen. Mi smo prošle nedelje ta dva izvođača potpuno skloniiili sa gradilištia i pustili garancije i naplatili u budžet 350 miliona dinara. Na jučerašnji dan je angažovan drugi izvođački konzorcijum Šandong - Azvirt, koji ima rok da to završi do kraja novembra".

Ministarka je dodala da za sada sve ide kako treba.
Podsetila je da Šandong radi na dve deonice Koridora 11, Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig i da će one biti završene do kraja godine, pošto se već obavljaju radovi na asfaltiranju autoputa.
Deonica Ub - Lajkovac je završena 2015. godine, ali nikad nije puštena u saobaćaj jer se nalazi između pomenutih deonica koje nisu još završene.
Ministarstvo građevinarstva je prošle godine podnelo krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića, kao i protiv nadležnih u građevinskim preduzećima "Planum", PzP "Beograd" i "Putevi Užice", zbog korišćenja neadekvatnog materijala prilikom izgradnje tog dela auto-puta, što je dovelo do pukotina.
Utvrđeno je da će od ukupno 12 kilometara na 4,5 kilometara morati da se radi ispočetka.

Garfild,više je mučno slusati rokove i pomeranja,ali kad bi ispunili jednom pa da se popije u to ime !
Vlasta ,ko pohvata istinu u celoj toj priči,ko je kriv,ko ne radi kvalitetno a ko je dovoljno dobar,koliko će to da sve košta zapravo....e tom treba dati medalju.
Ja lično sve više verujem da najpre Ministar.Mihajlovic priča mnoge stvari samo da bi skupila političke poene i pravdala svoju nestrucnost ili svog sektora.
Zaista sam bila nekad oduševljena što je jedna žena uspela da se izbori da bude Ministar,da se nosi sa takvim poslom,pa ono obilazenje gradilišta....ma sve mi je izgledalo kao jedno odgovorno ministarstvo,koje će rešiti mnoge probleme,ali avaj...izgleda da je politika ispred svega,da se daju nestrucne procene,izjave bombasticne, a onda se sve pomera za po 6 mes,za godinu,za godinu ipo....

Deo postova koji su se odnosili na radove na deonici K11 kroz Crnu Goru su prebačeni u postojeću temu. U okviru nje možemo nastaviti diskusiju kada je CG deonica u pitanju.

Link ka temi viewtopic.php?f=9&t=625&start=800

MiraC":2tpe2rj3 je napisao(la):
Garfild,više je mučno slusati rokove i pomeranja,ali kad bi ispunili jednom pa da se popije u to ime !
Vlasta ,ko pohvata istinu u celoj toj priči,ko je kriv,ko ne radi kvalitetno a ko je dovoljno dobar,koliko će to da sve košta zapravo....e tom treba dati medalju.
Ja lično sve više verujem da najpre Ministar.Mihajlovic priča mnoge stvari samo da bi skupila političke poene i pravdala svoju nestrucnost ili svog sektora.
Zaista sam bila nekad oduševljena što je jedna žena uspela da se izbori da bude Ministar,da se nosi sa takvim poslom,pa ono obilazenje gradilišta....ma sve mi je izgledalo kao jedno odgovorno ministarstvo,koje će rešiti mnoge probleme,ali avaj...izgleda da je politika ispred svega,da se daju nestrucne procene,izjave bombasticne, a onda se sve pomera za po 6 mes,za godinu,za godinu ipo....
Naravno Miro da je politika iznad svega. Doticna, bolesno ambiciozna gospodja iz "Regiona" (...) oh pardon, iz vladajuce koalicije je danas na funkciji koja nema direktne veze sa izgradnjom A2!
Te kao sto ministar odbrane (ma kakav nas zadesio :( ) ne komentarise skolstvo ili zdravstvo, tako ni ona nema sta da komentarise izgradnju A2, a narocito dal ce se raditi 'iz pocetka' !

A iz pocetka se svakako nece graditi ne 4 nego niti jedan kilometar i to svako sa iole zdravom pamecu zna.

Lako je ici po Srbiji i 'srati', lupati packe i pretiti?!
To nas narod voli i to pozoriste gledamo iznova i iznova od politicara.
A to sto narod ne zna da stavi prst na celo, razmisli i vrlo lako dodje do zakljicka da je vlast u rukama tih ljudi, pa samim tim i svi mehanizmi kako kazne, tako i nagrada, da se mogu ukinuti i dozvole za rad, da se mogu naplacivati penali...

Da je ok produziti rok za izgradnju tunela jer 'nepredvidjena' losa geologija iziskuje dodatne radove, ali i usporava gradnju, ali da nikako nije OK 2 GODINE (!) 'zaje*******avati' narod lose obelezenom devijacijom kod Ljiga!!!

Da nikako nije ok da 10 meseci nakon isteka prvobitnog roka znatan deo deonice koja ide po obodu Ljiske (reka) doline nije finalno asfaltiran!!!

Da vec izgradjeni nadvoznjaci iznad aitoputa za lokalne puteve nisu povezani sa tim putevima !

Da se most i preusmeravanje, kao i uredjenje dela korita Kolubare kod Lajkovca razlace kao da je rok 2022, a ne da je davno istekao!

Mi smo postali naopaka zemlja sa naopakim ljudima koji biraju (logicno) naopake vodje.

Kada politicaru pokazes da ti je sve jedno sto km autoputa kroz gotovo ravnicu placas skuplje nego km autoputa kroz planinu, ne ocekuj postovanje i odgovornost od politicara.
Kada politicara koji te gleda u oci i laze ne kaznis na izborima, vec mu das jos vecu podrsku, sta mozes ocekivati nego da te laze jos vise?

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk

Pa valjda je majku mu politicki interes da se zavrsi pa da se sepure. :bash:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=558196#p558196:357hzoh9 je napisao(la):
Garfild » 09 Авг 2018 06:56 am[/url]":357hzoh9]Pa valjda je majku mu politicki interes da se zavrsi pa da se sepure. :bash:
Ne, pošto je pamćenje Srba reda veličine pamćenju zlatne ribice, jedino je bitno da "završe" pred izbore...

Svi ste u pravu,@Laki je ovog mišljenja od kad ja pratim ovu temu,i čovek je u pravu skroz.... Ja sam zaista drugačije mislila,bila sam ubeđena da će se desiti napredak,ali sam hladno osvescena kada su u aprilu rekli da će ove godine tunel biti gotov.... Pa ona je i u avgustu prošle godine nakon onih kao vanrednih kontrola znala sve to,a davala rokove za novembar. Oni su i dopustili da se radovi razvlače,jer tunel nije gotov.
I Laki je u pravu,nije to samo ovde,to je na svakom projektu,za sve njima treba 3 mes dodatni rok,A gde su penali? Ali sam mislila na se ona bori sama protiv vetrenjača,a u stvari ona se bori za bolju poziciju u stranci i vladi,rezultata nema bogzna pa da se makar bombasticno obraćamo.
Izvini Laki za svaki put kad sam ti protivrecila,za sve si bio u pravu

Ово већ личи на мелодраму... :roll: Суза да ти пође од тренутка.. :cry:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=558259#p558259:1vh1yddy je napisao(la):
Veliki Vracar » Čet Avg 09, 2018 1:56 pm[/url]":1vh1yddy]Ово већ личи на мелодраму... :roll: Суза да ти пође од тренутка.. :cry:
P mogla bih da psujem npr,da detaljnije pišem o radovima u mojoj okolini koji su isto pokazatelji neodgovornost i kakve sve korupcije ima (ali tema je koridor) a pošto je ovde previše onih koji vatreno brane svoje mišljenje i misle da su u uvek pravu,jasno je @VelikiVracar zašto ti je melodramicno kada neko javno kaže da shvata da nije u pravu. Bilo bi pametnije da se čuti i oglasi se kad se samo ima nešto protiv tuđeg stava.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=558242#p558242:19jmgfu1 je napisao(la):
Darko78 » Čet Avg 09, 2018 12:49 pm[/url]":19jmgfu1]
Izgleda da su se setili i Bogovadje !
file.php
Inače Darko,hvala za sliku. I daje je jedino ovaj satelit najpouzdaniji pokazatelj napretka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=558271#p558271:1qn0oae9 je napisao(la):
MiraC » 09 Aug 2018 02:34 pm[/url]":1qn0oae9] @VelikiVracar zašto ti je melodramicno kada neko javno kaže da shvata da nije u pravu.

"Izvini Laki za svaki put kad sam ti protivrecila,za sve si bio u pravu" - ма због ове завршне реченице, замислио сам слику, ту је раме, па тихи дрхтави глас и суза у оку...а у даљини предели будуће трасе Паковраће - Лучани .... :mrgreen:
Извини понео ме тренутак па се шалим, све си била управу треба рећи оно што мислиш...
Једино ми није јасно што се толико још палите на изјаве глетоване мис Пиги, чисто губљење времена :grand:

:bash: :roll: sad ja ne mogu tu sliku da izbacim iz glave.... Bas ti hvala! :laugh: Ne znam jesam li se i sa tobom nekad prepirala ovde, da se i tebi javno izvinim :lol:
Upravo je to problem sto sam ja sve verovala,ja sam mislila da će u novembru biti pušten AP,jel shvataš ti moje razočarenje? Koliko sam bila lakoverna - da se ne daju obećanja olako,da se mora opravdati kašnjenje...
Sad lično mislim,ovako prosvetljena,da nema šanse bez tunela da se pusti deonica,makar jedna tunelska cev,i ako ne bude makar ona osposobljena čeka nas novo odlaganje,a tada cu javno reci da je @Niko Kazanegra u pravu jer je govorio 2019 kao realnost za puštanje ovog dela.

Evo moje verzije prevoda vesti oko popravki na Ub - Lajkovac :

"Mi smo reagovali i Putevi Užice i Planum su odbili da rade na sanciji te deonici prema projektu koji je za sanaciju napravljen. Mi smo prošle nedelje ta dva izvođača potpuno skloniiili sa gradilištia i pustili garancije i naplatili u budžet 350 miliona dinara. Na jučerašnji dan je angažovan drugi izvođački konzorcijum Šandong - Azvirt, koji ima rok da to završi do kraja novembra".
Prevod:
1) Izvođač je u obavezi da poštuje samo ugovor koji je potpisao i radove koji su njim obuhvaćeni. Svakako da novi projekat sanacije nije deo ugovorne dokumentacije. Znači, za par meseci, pravosnažnom odlukom, vratiće pare iz budžeta tim istim firmama sa kamatom koja je veća nego kamata na oročena sredstva. Treba dodati i ove pare u ukupan iznos izgradnje autoputa.

2) Konzorcijum Šandong - Azvirt sigurno neće raditi sa nižim cenama, nego što ih imaju u sadašnjim ugovorima za autoput. Ti novi ugovori su, bar po podacima na ovom forumu, takvi da je 1 km puta daleko skuplji neko što je bio domaćim putarima za Ub-Lajkovac. Ovo će takođe poskupeti već ionako skup km autoputa.

3) Po kom pravnom osnovu se ugovara ovakav posao direktnom pogodbom?

"Ministarka je dodala da za sada sve ide kako treba"
Prevod:
Kako za koga. Onima koji se ugrađuju sve ovo pogoduje. Za mene ništa ne ide kako treba na ovom "Projektu".

Dodao bih i da su naplaćene garancije u iznosu od 350 miliona, a ministarka je izjavila da će sanacija koštati 1 milijardu. Pa nisu ni blesavi ovi iz Planuma i Puteva Užice da rade posao od milijardu kad mogu da puste da im naplate ovih 350 miliona. I onako će to na nekoj arbitraži da vrate s kamatom.
A nešto sad razmišljam da je u penalima caka i kod kineza. Ako su penali kao što sam našao u jednom članku, 0.05% dnevno do maksimuma od 5%, onda su oni te penale ispucali za ~3 meseca i sad im više ne može ništa. Ne bi me čudilo ništa od ovih eksperata.

Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока

Izgleda da su se setili i Bogovadje !

Jel i dalje u funkciji privremeni zaobilazak kod Bogovadje sa Ibarske ili ponovo moze starom trasom, pa preko autoputa?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=558363#p558363:8y1c9khx je napisao(la):
Hromi Daba » Čet Avg 09, 2018 9:30 pm[/url]":8y1c9khx]Dodao bih i da su naplaćene garancije u iznosu od 350 miliona, a ministarka je izjavila da će sanacija koštati 1 milijardu. Pa nisu ni blesavi ovi iz Planuma i Puteva Užice da rade posao od milijardu kad mogu da puste da im naplate ovih 350 miliona. I onako će to na nekoj arbitraži da vrate s kamatom.
A nešto sad razmišljam da je u penalima caka i kod kineza. Ako su penali kao što sam našao u jednom članku, 0.05% dnevno do maksimuma od 5%, onda su oni te penale ispucali za ~3 meseca i sad im više ne može ništa. Ne bi me čudilo ništa od ovih eksperata.

Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока

A nešto sad ja razmišljam, kolika je verovatnoća da Planum i Putevi rade kao podizvođači, i opet dodju do dobrih para.

U poslednjih 6 nedelja sam imao priliku da prodjem od Obrenovca do Uba i dalje od Lajkovca do ljiga tri puta! Ne mogu reci da se nije radilo, ali je definitivni utisak da se to samo "otaljava" !
Jednostavno se ni blizu ne radi intenzitetom koji bi trebao biti ocekivan! Niti je dovoljno angazovano ljudi, a vecina masina je u nekim grupama uglavnom parkirano i ne uposleno, pa cak i u nekim periodima dana kad niposto ne bi smeli biti parkirani!
Primera radi ispod nadvoznjaga kod Bogovadje bilo je nekih 800 m ne asfaltirane deonice! Drugi put je to prepolovljeno, treci put kad sam naisao bilo je ostalo nekih 60m! To jeste napredak! Ali kakav? Zar trebamo biti srecni sto se u sred ravnice na pripremljenoj trasi uspelo navucu nekih 800m prvog sloja asfalta i to u sred gradjevinske sezone! :bash:
Drugi primer: Na samom spoju davno izgradjenog dela u Lajkovcu i nove trase prema Ljigu, dakle onaj raskinuti komad cirka 20m nije ama bas ni taknut! Na moje pitanje da mi objasne i daju neki logican odgovor, receno mi je da je u pitanju prepucavanje izmedju prethodnih i trenutnih izvodjaca! Dakle nepreciznosti u ugovorima oko nadleznosti! Cinican odgovor je bio: "Dok oni to rasprave i dogovore, nema sansi da se to zavrsi ne do nove godine, nego ni do Juna"!!!!
Pa sad vi vidi te na cemu ce te grqditi procene i optimizam! ?! :rant:
Da sad ne idem dalje i ne nabrajam, da ne bi stvaro depresiju... :shok: Pogledajte prilog 11Pogledajte prilog 10Pogledajte prilog 9Pogledajte prilog 8Pogledajte prilog 7Pogledajte prilog 6Pogledajte prilog 5Pogledajte prilog 4Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 1
Za sad toliko, bice jos nekoliko svezijih i par sa petlje Ljig i nadvoznjaka na Ibarskoj, a pripremam se polako da skoknem i do caribroda i nanize u proveru "Dal je juznije , sve tuznije"? :sesir:

Da ti njima pripretiš, od Zorane nema ništa. Definitivno. :notok:

Držim te za reč i čekamo nove reportaže. :kk:

Lepo vreme i srećno sa slikanjem.

Jedna dopuna...
Vec od prvog puta od kada prolazim sticem jedan utisak da je izgradjena Azvirtova deonica prema Cacku jednostavno kvalitetnija i udobnije se voziti njom nego ovim delom koji se gradi!!!
Naime, znam da ce te svi reci da je to sto jos na ovom delu nije gotovo... Tako sam i ja u pocetku mislio, ali i drugi i treci put utisak je bio takav! U prilozenoj fotografiji moze se primetiti da na nekoliko slicnih pozicija ti prelazi iz krivine na pravi deo puta, i obrnuto jednostavno nisu perfektno odradjeni ili ni blizu perfektnog! Gledaju ci fotke i analizirajuci prilozenu fotografiju, moze se videti i nakupljena voda u blizini ivicnjaka! Mislim da to na auto putu nikako ne bi smelo biti! Zamislite temperature ispod nule i zamrznute lokve stajace vode na auto putu zimi! Pri tom na deonici 130km!
Zelim reci da nisu dobro odradjeni ti prelazi iz krivine na pravac i obrnuto, kao sto sam rekao!
A i kad se vozi u tim krivinama nekako je losiji utisak nego, recimo na onom pustenom delu prema Cacku!
Molio bih nekog od vas da strucno objasni ovaj diametar krivine i zasto se nakuolja voda, jer sam siguran da ni zavrsni sloj to nece izleciti... :bash:
Hvala onim koji me dopune da razjasne nama laicima! :sesir:

Vrh