Moje iskustvo vozaca kamiona po EU potvrdice vam slicno desavanje sa snijegom na njihovim auto-putevima. U cetvrtak popodne sam vozio kroz CH, i ljudi su sa autima vozili 20-40km/h, a snijeg nije bio veci od 10-15cm, da bi negdje ispred Lucerna ostali kamioni u zaustavnoj traci cijelu noc jer nisu mogli naci slobodan parking za odmor. I niko nije cistio do sledeceg jutra snijeg, da bi zorom snjegocistaci nanijeli snijeg iz drugih traka na kamione. Kamiondzije su potom dobili lopate od policije da rasciste snijeg izmedju zaustavne i vozece trake, i sta ces nego lopataj jer drugacije ne mozes da izadjes.
Vidio sam par izlijetanja auta, proklizavanja, mile ljudi dok voze, a ne bih rekao da su sa ljetnim gumama, ni da je vecina neiskusna. Prosto, predostroznost. A i opusteno, kud bi zurio.
Takodje, na vise mjesta u Austriji, poput dionice izmedju Salcburga i Filaha postoje rampe koje zatvore cijeli auto-put kada pada snijeg. I to ne neki golem, vec i 20ak cm kada padne zna da se zatvori. A zna potrajati, jer ne ciste ljudi dok snijeg pada. Slicno mi je iskustvo i po USA, spuste ti rampu u Vajomingu, Koloradu... i pjevaj borbene. Sjecam se jednom da sam izbrojao izmedju Indianopolisa i Cikaga preko 40! auta koja su sletjela pored auto-puta ili udarila u bankine, a palo je pedalj snijega. Kolone nepregledne, cekanja... I sta biva? Nista, to je normalno postalo.
Meni je smjesno kada me zove zena dok se vozi izjutra na posao u Beogradu, pa pocne da drami te ne znaju da voze, te nije ocisceno zimi, te guzva je nesnooosna. Pa jos je cujem da trubi??!! Keve ti rodjene, one starobeogradskeeee, dodji malo oko Bolonje, Antverpena, Kelna, Milana... da se provozas u spicu. Ok, mozda je to meni u opisu posla pa obikao.
Nije toliko strasno kod nas, htjedoh reci. Ili ne toliko strasnije od drugih drzava. Sto ne znaci da ne moze i ne treba da bude bolje!
E, da ono sto ste ranije pricali, kako ce se cistiti preko Golije, Pestera zimi ako ikad naprave auto-put. Neka ga samo naprave, pa nek se i ne cisti po desetak dana, pa sta. Malo li je je da je prohodno 11 mjeseci godisnje.
Eto, Krcane kratkog pregleda, kao sto ti pricah ljetos pa nek i drugi citaju, dok ne udjes kod mene u kamion jedno 10ak dana da te provozam po eu dzadama da napravis jednu reportazu.
Pozdrav, trenutno iz okoline Bergama