Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

A ja zamalo da se spucam u poveliki deo od gume koja je otpala od kamiona neposredno pre tunela Brančić iz pravca Beograda u subotu popodne. Pukom srećom sam je izbegao jer nisam vozio brzo, da sam je udario ne znam kako bih prošao. Kamion je stao u zaustavnoj i verovatno vozač nije video da mu je guma ostala 100 metara niže.

Ljupko1972":34f9kt5d je napisao(la):
Juče sam bio u Prilipcu brdo sa desne strane kada se predje most preko moravice uveliko raskopavaju i teraju materijal kod kampa podasipaju put.Primetio sam kineze na putu ima ih vise,nadam se skorom početku radova...Toliko za sada.
Напокон и нека вест, да се све помери са мртве тачке. Благодарим Љупко1972. Када будеш у могућности сликај.

Sent from my Armor_3 using Tapatalk

mora se videti i sa crnogorske strane dal bi im odgovarala izmena trase preko pestera a ne samo sebe da gledamo.
nek ga samo oni naprave i nek ga zatvore na 3 4 meseca ostalih 8 9 meseci ce da bude ogroman znacaj, jos ako luka Bar krene da radi kako treba to ce da bude brdo kamiona, leti da ne pricam, kolko ce ljudi samo da sedne u kola i za vikend da se spusti dole (5 sati lagana voznja) ogromna je lova u pitanju samo da ne dobije noge.

rema67":bij1s5c3 je napisao(la):
mora se videti i sa crnogorske strane dal bi im odgovarala izmena trase preko pestera a ne samo sebe da gledamo.
nek ga samo oni naprave i nek ga zatvore na 3 4 meseca ostalih 8 9 meseci ce da bude ogroman znacaj, jos ako luka Bar krene da radi kako treba to ce da bude brdo kamiona, leti da ne pricam, kolko ce ljudi samo da sedne u kola i za vikend da se spusti dole (5 sati lagana voznja) ogromna je lova u pitanju samo da ne dobije noge.
Наравно...а можда до тада и сви поново будемо у једној држави :)

Ljupko ja se ne bih kinezima mnogo priblizavala :lol:
Ja ne znam, verovatno ce na proleće biti vidljivi i radovi mimo tunela. Red bi bio da pocnu.

A sto se tice Pestera i zime itd...da vidimo prvo kako ce do Pz čistiti sneg. Temperature su u rangu Sjenice( ozbiljno pricam), magla, dosta snega. AP pod usponom.
Sada je izvesno da ce se.graditi tj.započeli su radove, sa druge strane ovo dalje od Pz ko zna kad ce se zapoceti i kako ce se praviti i koliko vremena....

samo se setite kako je izgledala drama oko feketića pre par godina.
a radi se o ravnici i naseljenom delu zemlje, gde pomoć i mehanizacija i ljudi mogu brzo stići.
zamislite tu dramu na pešteru gde su i meterološki uslovi teži a ljudi nigde.
može se sve napraviti i održavati ali to ima svoju cenu i u novcu i u ljudskim životima.
može i helikopter da poleti u pomoć ali može i da padne kad su uslovi loši. i to smo videli zar ne?
i treba da se radi i takav put kada postoji ogroman interes za takvim putem.
ima u americi AP ili puteva sa po 2 trake preko stenovtih planina ili u kanadi npr.

ali kod nas niti postoji velika potreba za takvim putem niti postoji novac kojim bi se to čudo finasiralo.
bolje da prave preko novog pazara vezu 2+2 sa kraljevom i od zlatibora takvu vezu sa CG.
to bi bilo i jeftinije i prohodnije i ne bi se plaćalo, a imalo bi saobraćaja koji ovaj AP preko peštera neće imati.

ne može se razviti ekonomija peštera bez mladih ljudi, a mladi odlaze i iz gradova a neće sa Peštera.

i molim vas da ko nije vozio all season gume i nije video njihove testove, ne komentariše iste.
all season za zimskim gumama zaostaju 2-3% po kočenju i upravljivosti po snegu/ledu, a razlika je veća u uslovima kada pada kiša.
dakle mnogo je veća razlika da li vozite npr VW ili dačiju sa istim gumama po snegu nego razlika između istog vozila sa zimskim ili All Season gumama.

Ево код мене на Тари је нападало до сада око 25 цм новог снега, до краја дана ће бити 40-50 цм дува и јак ветар и већ има наноса. Следи весеље по планинама од данас.

Универзалне гуме коментаришем баш зато што сам их и осетио и видео у реалним зимским условима. Можда функционишу на хладном сувом путу, али у стварним зимским условима где има сувог, па влажног, па кашастог снега, не могу ни да приђу правим зимским. За људе којима опстанак зависи од њих, не постоје једноставно, а они који се њима појаве на путу на ком су услови као јутрос у околини Ужица, могу само да направе хаос.

Универзалне гуме ништа не значе у планини. Сада сам прошао 3 км да извучем ауто. Преко 30 цм снега, где има наноса и по 60-70 цм. Само озбиљне зимске гуме ја имам BF Goodrich.

Bice slika naravno od dana kada krenu pravi radovi,cesto idem u Prilipac to je 3-4 minuta od mene autom.Nisam vidjao do prekljuce kineze,sto znaci da su krenuli sa zavrsnim pripremama!Nadam se da ce tokom prvih narednih dana a kada to vreme dozvoli konacno krenuti i taj tunel da se busi.. I jos na kraju cuh od mestana da se busi tunel sa obe strane...

Goodyear ima allseason gumu koja odskače po karakteristikama i jako je približna premijum zimskim gumama. A bolja je od zimskih srednje klase. Pričam o karakteristikama u zimskim uslovima. Naravno da je superiorna po kiši ili suvom.
To kažu testovi sa zapada. Cini mi se da je to vector 4season gen 2 guma.
No kad je sneg neugazen odnosno neociscen put a visina prelazi 30cm tu prolaze vozila samo sa višim klirensom odnosno pravi terenci. Ostali auti ce se zabosti bukvalno u sneg koji nose sa sobom prednjim krajem.
A nije teško staviti lance na pogodnom mestu odnosno na nekoj pumpi parkingu pre prelaska planine. Nije loše testirati sebe i probati montažu lanaca kad se ima vremena. Ja lično lance još ne izvadih iz celofana. No stavljao sam ih pre nekih 20ak godina. Jednom.

Послато са GT-I9505 помоћу Тапатока

Љупко, радујемо се сликама. Дрвопро. Ево трећа зима како живим на Тари. Пре тога сам још 7 година долазио скоро сваки месец. Прво сам имао Цитроена Берлинго 2.0 хди... Ту не помажу ни зимске гуме, имао сам ланце за сва 4 точка, ни то не помаже на мало већем снегу. После сам набавио Лендровера фрелендера. Тек он без зимских гума и ланаца не може ништа, граница му је око 30цм снега са ланцима, на лакшој узбрдици. Имао сам и гуме за све сезоне, али оне не помажу у снегу. Сада имам Нисана Навару и одличне гуме мада мало прешироке. Могу проћи кроз 35-40 цм снега и пробијати наносе до 60-70 цм. Да су ми гуме нпр 215/75 могло би до пола метра.

@majstor Lepo iskustvo. U principu treba stavljati uže gume. Tebi realno bi bile najbolje gume sa ekserima koje nažalost nisu dozvoljene kod nas.

Неколико пута сам извлачио људе ...који нису могли проћи. Услови на планинама су потпуно другачији

poslednjih godina nekoliko premijum proizvođača su izbacili dobre all season gume čiji testovi zadovoljavaju i mokre i zimske i letnje uslove.
mislim da za prosečnog vozača mogu da budu rešenje. Ko većinu vremena vozi u planinskim uslovima, verovatno je bolje imati posebno dobre zimske gume.

u svakom slučaju, nema te zimske gume koja ne kliza po ledu, i drugo, po snegu i poledici se vozi prvenstveno glavom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705315#p705315:h4erjcz0 je napisao(la):
мајстор » 05 Feb 2020 01:34 pm[/url]":h4erjcz0]Љупко, радујемо се сликама. Дрвопро. Ево трећа зима како живим на Тари. Пре тога сам још 7 година долазио скоро сваки месец. Прво сам имао Цитроена Берлинго 2.0 хди... Ту не помажу ни зимске гуме, имао сам ланце за сва 4 точка, ни то не помаже на мало већем снегу. После сам набавио Лендровера фрелендера. Тек он без зимских гума и ланаца не може ништа, граница му је око 30цм снега са ланцима, на лакшој узбрдици. Имао сам и гуме за све сезоне, али оне не помажу у снегу. Сада имам Нисана Навару и одличне гуме мада мало прешироке. Могу проћи кроз 35-40 цм снега и пробијати наносе до 60-70 цм. Да су ми гуме нпр 215/75 могло би до пола метра.

Mozda bi trebao da uzmes Ford Raptor :)

vradovic":1famwdxx je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705315#p705315 je napisao(la):
мајстор » 05 Feb 2020 01:34 pm[/url]":1famwdxx]Љупко, радујемо се сликама. Дрвопро. Ево трећа зима како живим на Тари. Пре тога сам још 7 година долазио скоро сваки месец. Прво сам имао Цитроена Берлинго 2.0 хди... Ту не помажу ни зимске гуме, имао сам ланце за сва 4 точка, ни то не помаже на мало већем снегу. После сам набавио Лендровера фрелендера. Тек он без зимских гума и ланаца не може ништа, граница му је око 30цм снега са ланцима, на лакшој узбрдици. Имао сам и гуме за све сезоне, али оне не помажу у снегу. Сада имам Нисана Навару и одличне гуме мада мало прешироке. Могу проћи кроз 35-40 цм снега и пробијати наносе до 60-70 цм. Да су ми гуме нпр 215/75 могло би до пола метра.

Mozda bi trebao da uzmes Ford Raptor :)
:)

Tegnologija napreduje. Tako da su allseason gume sve bolje. Čak i proizvođači vozila sve češće obuvaju nova vozila tim gumama. Ok, nisu savršene naravno ali mislim da će moje sledeće gume biti allseason. Prosto, niti imam mesta gde da držim dodatni set guma niti mi se plaća menjanje svake sezone po dva puta. Za te pare mogu za 4 godine da kupim nov set guma.
Naravno ako idem na put informišem se o meteo uslovima pogotovo ako idem preko planine. Dakle tek povremeno putujem zimi. Kao što ću za par dana do Tare.
Dakle majstore ima snega na Tari 25cm? Kolika je temperatura preko dana?

Тренутно је -5, до сада је пало око 35 цм новог снега. Мећава је. Ветар све јаче дува. Вечерас и сутра ујутро ће бити -12. Где идеш на Тару? Обавезно ланце понеси. Не знам који ауто имаш?

Да би било мало јасније, како сада изгледа!
2e3b72df9ea9e7e16387f8e3d1549dbf.jpg

мајстор":1a8jlzg8 je napisao(la):
Тренутно је -5, до сада је пало око 35 цм новог снега. Мећава је. Ветар све јаче дува. Вечерас и сутра ујутро ће бити -12. Где идеш на Тару? Обавезно ланце понеси. Не знам који ауто имаш?

Planiram sa klincima da odemo par puta na malo skijanja. Sačekaćemo da prodje vejavica očiste puteve itd. Ili Mitrovac ili Šljivovica.

Сутра се креће са чишћењем од петка ће сигурно бити очишћено Митровац, Калуђерске баре, Предов крст...а онда и између и до Заовина

Majstore, klima se tako promenila da ti zavidim kakav sneg imaš.

Da se vratim temi: pre par stotina stranica smo pričali o tome da je potreban još jedan izlaz sa AP kod Čačka u predelu Trbušana. Međutim, izgleda da će se paralelno sa auto-putem graditi severna obilaznica od Preljine preko Trbušana do Parmenca. To bi svakako umanjilo potrebu da se pravi još jedan izlaz sa auto-puta. Kada bi se takvo nešto ostvarilo, to bi bilo odlično, jer je sadašnja obilaznica oko Čačka samo jedna ulica oko koje su izgrađene kuće i hale. Videćemo kada će se to realizovati.

https://www.ekapija.com/news/2777141/u- ... a-zapadnoj

Na Divčibarama u toku pokazna vežba Autobus u snegu. (Ne verujem da je puno vas čitalo Vlak u snijegu)
Kako preživeti mečavu na 600-700m? Prilog za prepisku od sinoć o pešterakoj zimi.
http://rs.n1info.com/Vesti/a566784/Auto ... atima.html

Drama je završena, autobus se dočepao odredišta. Ne pada sneg da pokrije breg,,već da pokaže šta sve kod nas ne funkcioniše. Putcse čisti ultom. Poslednji proizveden početkom devedesetih. A na snegu i mrazu nesigurna tehnika otkazuje. Autobus bez lanaca kreče uzbrdo. A kad je već stao, ništa se dalje ne preduzima. Policija dođe i ode. Neko je morao da upozori vozača da od Krčmara dalje ne može. Zar ni jedan kamion 6 sati nije mogao da dođe do Divčibara od Požege ili sa Kaone da povuče autobus?
Nema tehnike, ali nema ni inicijative i koordinacije službi. Pa ne može jadni predsednik da stigne da iznese baš svako dete koje zapadne u sneg!
E, sad sve ovo zamislite na duplo većoj visini, sa duplo bržim vetrom i većim snegom, na Pešteri.
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/autob ... se/ztsn7b6

Vrh