Lepe slame se mi ovde namlatismo.
Pisao sam i pisaću dokle god bude trebalo: Pešteraka varijanta nije povoljna, posebno zbog zima koje tamo dugo traju - od oktobra do maja. Možda ima razlika od godine do godine, sa više ili manje snega, ali problem su i mrazevi. Nemojte da vas zavara ova blaža zima nego prosečne. Tamo je normalan mraz od - 25 i niže. Ne mora da pada sneg, veliki broj vozila staće zbog hladnoće. Ili će neki sklop otkazati ili će se dizelu jednostavno stegnuti gorivo.
Sve može da se održava, i uvek, ma kakva da je hladnoća i nevreme, saobraćaj da se održi. Samo je pitanje cene i mogućih posledica. Zato bi jednokratno trebalo uložiti u koju desetinu km više preko Starog Vlaha, nego svake godine rizikovati probleme i pojačano ulagati.
A da ljudibidu nespremni na put, već je odavno poznato i pisao sam o tome. Po raznim forumima ćete se načitati hvalospeva univerzalnim gumama (AS). Južnije od Beograda, na jugozapadu Srbije ne znamo da postoje. Ne zanimaju nas, jer su neupotrebljive. Svake zime se nagledam takvih pametnjakovića koji sa sve skijama na krovu krenu na Zlatibor na ol sizon gumama, a sneg iznenada (da li baš?) počne da pada i začas posla iznad Užica kod kamenoloma ili kroz Čajetinu naprave zastoj.
Prvo se prepadnu, pa voze 20-30km/h, a onda im tako sporima uzbrdo u prvoj ili drugoj, te kobojagi gume proklizaju. Onda zbog njih stanu i ostali. Nema zime da se ovde tako nešto ne dogodi bar jednom.
Mnogo putovanja ne može da se planira samo po lepom vremenu. Nekad se putuje kad se mora.
Evo, u Užicu ovog trenutka pada kišica koja počinje da liči na susnežicu. Sutra se očekuje sneg. I ako sutra ili prekosutra oko podne krene jača vejavica, siguran sam da će biti zastoja. U toku je migracija ka Zl zbog raspusta i sve ovo o čemubpričam je moguće i izvesno.
Možda zime nisu kao nekad, ali svejedno, pojedini dani još uvek mogu da zaprže čorbu onome ko se na putu nađe nespreman, ali i mnogim drugim koji će postati njegovi taoci.