[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=648747#p648747:3v3iejdi je napisao(la):
nikicakica » 14 Aug 2019 11:02 pm[/url]":3v3iejdi]Jedina evropska zemlja koja daje (ili je davala, nisam baš ispratio do kraja) imena autoputevima po ličnostima je Severna Makedonija, baš nam je neki uzor. Postoje zemlje kod kojih su se ustalila imena po nekim geografskim odrednicama (Austrija, Bugarska, delimično Hrvatska, Grčka, mislim i Poljska), što je ok, to je slično kao i upotreba "BG-NI", "BG-ČA" itd. Ali ne vidim čemu ime autoputu. Imena ulicama se daju da bi nekome mogao da objasniš gde živiš ili da ti neko objasni gde treba da ideš. Ali kod nas mora izgleda neki pompezni naziv, prvo smo imali (imaginarni) "Koridor 11", a evo ga sada Miloš (koristi se ređe i Veliki, u narodu baš i ne, ali ponegde kao imena ulica itd.)
Ја ипак знам и за једну озбиљнију државу од С. Македоније која је читавој мрежи аутопутева дала име по човеку који ју је саградио: Одбрамбени савезни (интерстејт) систем "Двајт Д. Ајзенхауер".
Не даје се овде име по неком Арбену Џаферију, нити по Александру Македонском, у овом случају ни по каквом средњовековном (полумитском) владару, него по творцу модерне Србије, уз огромну симболику коју траса у том смислу има (уз све поменуто - родно место, Таковски устанак, Обреновац - понешто је и заборављено, нпр. да је први плански град у Србији, Пожега, за коју се пут гради, настала баш за Милошеве владе итд.).
Иначе, именовање појмова је један од основних логичких процеса, одувек и заувек. Без њега је немогуће предметно мишљење и општење међу људима (и међу људима и машинама). То значи да се какво-такво име сваком објекту - мора дати, хтео-не хтео. Тако ми већ имамо немуште адресе ауто-сервиса, фабрика, бензинских станица... попут Ауто-пут за Нови Сад ББ. У овом случају, биће Ауто-пут Милоша Великог ББ, Чачак, као тачка на каквој каква улици кроз Србију, што овај пут уистину и јесте. А ово је боље него Аутопут за Пожегу (Бољаре?, Бар?), да не помињемо измишљено, кич име Коридор 11.
Рођени у старијим генерацијама Београђана, којих је сада већ мало преостало, Улицу кнеза Милоша звали су баш тако, Милоша Великог.
Уосталом, и први ауто-пут који смо градили имао је од почетка име: Ауто-пут братства и јединства, тако да овиме не стварамо баш никакву "новокомпоновану" традицију.