Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

nisam strucan i ozbiljno pitam, zasto je ovo toliko los materijal za rad?
Bilo je price o tome, cak je i Krcan dokumentovao kako izgleda taj materijal ako se ne varam, neko je citirao i jednog geoloskog inzenjera koji je zaposlen u CCCC.
Ako ne gresim, bilo je price da se radi o skriljcima, to je kao neka vrsta stene ali porozne i veoma krte, lako se obrusava. Plus u kombinaciji sa vodom koja dodatno otezava radove.
Gledao sam taj post i tu se navodi da ceo tunel prolazi kroz razlicite vrste skriljaca sa znacajnim udelom grafitnih skriljaca. I citiram da je navedeno da su neka tehnicka resenja prvi put primenjena kod nas.

Ovo je velika vest. Sad kreće odbrojavanje, a moze i licitiranje!
Ja tipujem na septembar, jun mi ipak previse ambiciozan, a novembar nerealno dalek, ali nikad se ne zna.

U glavnom, Požega dobija prikljucak na AP!

Jupiiiiiii, sad kad procvetamo, ma ima da budemo od Čačka jači 😁

Posle 5g.vidi se svetlo na kraju tunela 😃🥂
Prvo morate da naučite da pravite bolje pečenje od Čačana :LOL:

Bilo je price o tome, cak je i Krcan dokumentovao kako izgleda taj materijal ako se ne varam, neko je citirao i jednog geoloskog inzenjera koji je zaposlen u CCCC.
Ako ne gresim, bilo je price da se radi o skriljcima, to je kao neka vrsta stene ali porozne i veoma krte, lako se obrusava. Plus u kombinaciji sa vodom koja dodatno otezava radove.
Gledao sam taj post i tu se navodi da ceo tunel prolazi kroz razlicite vrste skriljaca sa znacajnim udelom grafitnih skriljaca. I citiram da je navedeno da su neka tehnicka resenja prvi put primenjena kod nas.
Hvala na odgovoru, ima smisla. i dalje mislim da je moglo bolje da se isprojektuje i isplanira, ali ne bih vise o tome. samo nek zavrsavaju
Prvo morate da naučite da pravite bolje pečenje od Čačana
uf, zanimaju me ova lokalna rivlastva! ocekujem Mirin odgovor
znam za prozivku cacka od strane ljudi iz GM - kada SMO IM MI najurili turke iz grada, oni samo presvukli ulice asfaltom i nastavili da zive u kasabi, do '90 nisi mogao naci raskrsnicu pod uglom od 90 stepeni u celom cacku :grand:🤣🤣🤣

znam za prozivku cacka od strane ljudi iz GM - kada SMO IM MI najurili turke iz grada, oni samo presvukli ulice asfaltom i nastavili da zive u kasabi, do '90 nisi mogao naci raskrsnicu pod uglom od 90 stepeni u celom cacku :grand:🤣🤣🤣
Ima još bolja: U GM se kaže: šta bleneš ko čačanin u semafor (GM dobio semafor pre ČA). ;)
Mi im ne ostajemo dužni: U ČA se se kaže: šta bleneš ko gornjomilanovčanin u soliter.

Ima još bolja: U GM se kaže: šta bleneš ko čačanin u semafor (GM dobio semafor pre ČA). ;)
Mi im ne ostajemo dužni: U ČA se se kaže: šta bleneš ko gornjomilanovčanin u soliter.
nemoj tako, imaju oni Lepu Brenu :grand:
jos jedan mali off-topic, ovo sam cuo za Priboj i Prepolje - pribojci su prozivali prepoljcane da su deci govorili seldece: ako budes dobar/a vodicu te u Priboj da se vozis liftom 🤣

Sramota me da komentarisem zasto su uslovi za rad i materijal stvarno losi, kad vidim taj link.
nisam strucan i ozbiljno pitam, zasto je ovo toliko los materijal za rad?
Sam materijal se slabo i vidi i ne znaci puno sa fotografije bez lab analize ili in situ testiranja, ono sto gledam je sistem obezbedjenja, primarna podgrada.

U pitanju je sistem sa jakim remenatama, celicna ojacanja preko celog luka, izmedju kojih su armaturne mreze. Dodatno je ojacan ankerima i zaliven prksanim betonom pod pritiskom. Pucaju iz svih dostupnih oruzja.

Sistem je do samog iskopa, tik uz njega, sto znaci da ovaj materijal ne trpi da bude "ostavljen" ni malo, podgrada je neophodna kontinualno duz iskopa. Mogu da zamislim da se dosta osipa i klize i pored toga i da su morali ceo proces da ponove po vise puta, na odredjenim mestima, pogotovo kad ljuljne voda.

Uz ovaj sistem podgrade bice neophodno i betoniranje podnoznog svoda, sto znacajno povecava kompleksnost betonskih radova tokom izrade sekundarne obloge.

U materijalu koji je iole dobar nije potrebno nijedno ni drugo, vec se samo obezbedjuje sa prskanim betonom i ide se dalje. Daleko brze i lakse, i jeftinije. Laz je bio nesto izmedju.

@AleksandarGrf moze li neki info, prognoza, koliko ce da traje opremanje ako je slozeniji proces postavljanja te sekundarne obloge ( ako sam razumela dobro)?

Prvo morate da naučite da pravite bolje pečenje od Čačana :LOL:
Jaoooo, pa vidis @locohatman kako nas grebići prozivaju ih ih.....
Ne moramo da imamo bolje pecenje, imamo ISTOG KVALITETA, ALI JEFTINIJE ;) Mačkat i Čačak su preskupi, verujte na reč, ne morate proveravati :D
Red je da se razbije monopol, stize konkurencija.

Budite prakticni, kupite plac, kucu ili vikendicu ovde, jeftinije nego na Zl a blizu, a lepse nego UE, ovi iz Cacka nemaju tu seosku idilu oni su vam stalno bili napredni...stvarno pih, samo za Beogradom trče, mi smo prava Zapadna Srbija.

Blizu Tara, Kosjeric, Arilje, Uzice....uz to, gratis dobijate život " među oblacima" (u magli), to je zaista novo iskustvo.
Sneg i temperature kao u Sjenici, leti među najtoplijima, ali samo na 2h od Bg, spojeni Autoputem....

HA, DA VAS VIDIM ČAČANI, POBEDITE OVAKVE PRIRODNE USLOVE!
oni imaju samo kupusijadu, a i to su Mrčajevci 😜

Meni se čini da su lokalna rivalstva dosta izumrla sa cinjenicom da ima sve manje mladih i da svi gledaju ka Beogradu i inostranstvu. Ne sećam se kada sam zadnji put čuo u Uzicu da neko Čačak pominje u negativnom kontekstu ili da pravi bilo kakve posalice na tu temu.

Meni se npr Požega ne dopada za život, jer nema reku. Bajina Basta mi je bolja 😄

Evo ga suvenir iz Požege, od prošle jeseni:

20231014_132925.jpg

Ha, ha, ha ...

:vops:

Laik sam totalni za geologiju i građevinu ali me sve to jako zanima. Pa sam tako na Linked-In naleteo na profil gospođe koja je izgleda baš radila kao geolog na Munjinom brdu.

Pa evo delim ovde njenu objavu i slike iz raznih faza kopanja Munjinog brda i objašnjenje (na engleskom) u vezi geologije i tehnika koje su se koristile...

Nadam se da nije protivno pravilima da prenosim tuđe objave ali je u svrhe kvaliteta forima, pa ako je i koleginica ovde medu nama - Neka mi ne zameri.

Meni ovako kao laiku ovaj materijal deluje kao pravi pakao za kopanje....Ako ima neko stručan, možda može dodatno da prokomentariše.
Screenshot_20241225_160017_LinkedIn.jpg
Screenshot_20241225_160135_LinkedIn.jpg
Screenshot_20241225_160131_LinkedIn.jpg
Screenshot_20241225_160127_LinkedIn.jpg
Screenshot_20241225_160123_LinkedIn.jpg
Screenshot_20241225_160119_LinkedIn.jpg
Screenshot_20241225_160114_LinkedIn.jpg
Screenshot_20241225_160107_LinkedIn.jpg
Screenshot_20241225_160102_LinkedIn.jpg
Screenshot_20241225_160049_LinkedIn.jpg
Screenshot_20241225_160044_LinkedIn.jpg
Screenshot_20241225_160040_LinkedIn.jpg
Screenshot_20241225_160034_LinkedIn.jpg
Screenshot_20241225_160027_LinkedIn.jpg

Poslednja izmena:
nemoj tako, imaju oni Lepu Brenu :grand:
jos jedan mali off-topic, ovo sam cuo za Priboj i Prepolje - pribojci su prozivali prepoljcane da su deci govorili seldece: ako budes dobar/a vodicu te u Priboj da se vozis liftom 🤣
Prijepolje*
I dalje govorimo ;)
Moram da odgovorim kad smo kod lokal-patriotskih prozivki 😁 Mada mi je ova fora za lift više za spoljnu upotrebu, nego da se Prijepoljci tu pronalaze 😁

Prijepolje je svesno građeno da ne ide u visinu, već je jedan od retkih gradova koji se razvijao planski i gde je Zavod za urbanizam zaista imao svoju ulogu, na šta su uglavnom Prijepoljci ponosni. Pretpostavljam da je razlog tome što je u kotlini, pa da se ne napravi dodatno zagađenje u gradu blokiranjem vetrova. Čak je i industrijski deo grada, sa 10-ak fabrika, teretnom stanicom i slično (nažalost, danas potpuno uništenih fabrika) fizički odvojen od samog grada 2-3km, što je bilo sjajno rešenje.

Naravno, poslednjih godina je ovo sa planskim delom narušeno, ali svakako nema novih zgrada već godinama, tako da je SREĆOM uglavnom i dalje opstalo sa niskim zgradama. Sa druge strane, Priboj je razvojem FAP-a napravio praktično novi grad sa druge strane Lima i par km od grada (Novi Priboj), tako da su tu izgrađene visoke zgrade, verovatno da bi se što pre rešio problem velikog broja radnika koji su došli sa sela da rade u FAP. To je sada praktično centar Priboja, dok je stari deo ostao nekako po strani.

Naravno da PP ima zgrade sa liftovima, mada su zgrade uglavnom visine do maksimalnih 6-7 spratova, nema klasičnih solitera od 10+ spratova. Najčešće je do 4-5.

A da ne ostanemo dužni, mi kažemo "Ko kome niz Lim" 😁 Inače, čisto informativno za ostale, malo je ostalo od tog rivalstva PP-PB (na moju iskrenu žalost), uglavnom Pribojci imaju mnogo negativnih komentara za PP pa pominju bazen, gušalje itd, a PP se nešto specijalno ne bavi Pribojem, posebno mlađi. Znam da moj deda govori "Ti kažeš Pribojki sedni, ona legne" 😁 Neće mi @stex_pb uzeti za zlo što malo branim svoj grad.

I da pozdravim probijanje tunela kad sam već tu.

@AleksandarGrf moze li neki info, prognoza, koliko ce da traje opremanje ako je slozeniji proces postavljanja te sekundarne obloge ( ako sam razumela dobro)?

Jaoooo, pa vidis @locohatman kako nas grebići prozivaju ih ih.....
Ne moramo da imamo bolje pecenje, imamo ISTOG KVALITETA, ALI JEFTINIJE ;) Mačkat i Čačak su preskupi, verujte na reč, ne morate proveravati :D
Red je da se razbije monopol, stize konkurencija.

Budite prakticni, kupite plac, kucu ili vikendicu ovde, jeftinije nego na Zl a blizu, a lepse nego UE, ovi iz Cacka nemaju tu seosku idilu oni su vam stalno bili napredni...stvarno pih, samo za Beogradom trče, mi smo prava Zapadna Srbija.

Blizu Tara, Kosjeric, Arilje, Uzice....uz to, gratis dobijate život " među oblacima" (u magli), to je zaista novo iskustvo.
Sneg i temperature kao u Sjenici, leti među najtoplijima, ali samo na 2h od Bg, spojeni Autoputem....

HA, DA VAS VIDIM ČAČANI, POBEDITE OVAKVE PRIRODNE USLOVE!
oni imaju samo kupusijadu, a i to su Mrčajevci 😜
Morao sam malo da te čačnem, ali vidim javljaju se svi manji gradovi u okolini Čačka :D

Šalu na stranu, naravno da želim ljudima iz Požege da im grad procveta kada se auto-put otvori. No hard feelings ;)

Ako nas @Igor ne obrise...
@Orfanelin , nije tacno, mi i dalje ne volimo Užičane :)
Nego, kakva je fora sa vasim pesacima? Ne samo da ne prelaze na pesacki prelaz, nego ne gledaju idu li automobili, setaju po sred puta, prelaze gde je zgodno....
ne mozete da se naviknete na asfalt kao ni na kruzni tok? :D
malo se salim i vracam za ovo da nemamo reku kobajagi, ne zameri

@vlasta Bogami, kod nas je svojevremeno trebao da bude " padinjak" , ali zna se ko u ovim krajevima prvi ustaje protiv nepravde. Zatvor nismo dobili :)
Ovo pisao neki delikvent iz Ca ili Ue, cista ljubomora , videli novu fasadu ;)
@ivchonny ma sta ti je, cista sala i veselje, ni ti meni nemoj zameriti nesto

@boris78 Hvala za objave, i @KrCan je govorio koliko je komplikovano, a slike su nas frapirale. Nadam se da ako sledece leto dođe bude jedan od prvih koji ce proci otvorenom trasom :)

@Orfanelin , nije tacno, mi i dalje ne volimo Užičane :)
Nego, kakva je fora sa vasim pesacima? Ne samo da ne prelaze na pesacki prelaz, nego ne gledaju idu li automobili, setaju po sred puta, prelaze gde je zgodno....
ne mozete da se naviknete na asfalt kao ni na kruzni tok? :D
malo se salim i vracam za ovo da nemamo reku kobajagi, ne zameri
Fizički ima reka po obodu grada, kad sam rekao da Požega nema reku mislio sam da nema nikakvog sadržaja pored te reke. Potpuno je neupotrebljiva za zabavu i uživanje.
Verujem da si ti mojih godina ili za nijansu starija tako da je u tvojoj generaciji još uvek bilo tih toga. Pokušaj da se setiš kada si zadnji put to čula od nekog mlađeg. Ja nisam baš odavno. Osim onog klasičnog kompleksaškog hejta po Beogradu.
A šta je sa pešacima ne znam, možda žele da poginu. Mada ne pamtim kada mi je zadnji put pešak iskočio ispred kola, više su mi problem ljudi koji voze kao da su zaostali.

PS: Požega ima mnogo dobrih stvari, uskoro će da ima auto-put, direktnu železničku vezu do mora, Beograda, Kraljeva, dosta firmi koje solidno rade, blizinu Užicu i Čačku i mogućnost da se nađe posao i tamo.

Pozega ce tek da procveta kao i taj deo Srbije. Na odlicnom je mestu, pruga (jednog dana brza nadam se), 2 autoputa. Ima sve predispozicije da se lepo razvija. Ne sumnjam da ce tako biti. Samo jos da nabavite neki sistem za razbijanje magle :)
No fence :cool:

@Orfanelin ja sam 85.godiste i pamtim kada Uzicani dođu u "grad" ( izlazak) u Pž da je mudro skloniti se iz kafića jer ce biti frke i batina, ali si u pravu, nema toga jer im je izgleda cilj svima da zive u Bg i da isprave naglasak da se sto bolje uklope :/
mene kad cujes, odmah znas okle' sam, ali bas bas bude jasno hahahahahahha

Sto se Skrapeza tice, u pravu si, Ue ima to oko reke uređeno obalu, Kosjeric znas kako lepo setaliste pored reke....kod nas zmijurine i šiblje, a svi smo neodgovorni.

@boocky ima nesto u svetu smislili kao ograda pa skuplja vodu iz magle :) kupicemo i zarađivati milione :)

Ma nek ljudi putuju bezbednije i vec je velika prednost, da Ibarska ode u zaborav sa Moravskim koridorom, da nam svane. Dosao nam Lidl, polako, krece progres 😀

Vrh