Ja sam na Đerdapu I doživeo da me drndaju u jedan noću zbog pada sistema na neki njihov nacionalni praznik. Kada se povratio sistem, posle sat i po, baja pred penzijom je prišao mrtav 'ladan i na srpskom tražio "nešto za doručak". Na te reči, videvši o čemu se radi, mlada koleginica carinica ( rodno smo ravnopravni, jel'te ) je na engleskom rekla "Ne! Ne dolazi u obzir! Molim vas, sklonite te pare i srećan put!" Dvaput u životu sam doživeo da mi carinik vrati prethodno traženo "nešto za doručak". Jednom u CG svojevoljno, drugi put u Rumuniji voljom mlađe ( i očigledno neiskvarene ) koleginice. Takođe, Ciganče na semaforu mi dalo pare, a i pop me jednom častio. Ne znam šta da mislim o sebi
@Astrodule, O daaa, mogu da te vrate sa granice kako god im se hoće. Jer im se može.
Pune autobuse turista u jednodnevnom obilasku Temišvara su upravo sa Vatina vraćali jer nisu imali kod sebe, mislim, po 100evra koliko je procenjeno da im treba za siguran boravak u Rumuniji taj jedan dan, tj. kao garanciju da su turisti, a ne migranti. Pisale novine o tome.
Mene su naši sa Gradine vratili zbog još veće gluposti, ali ne smem da pišem detalje. Nisam ni švercer, ni kriminalac.
Jednom je takođe CG policajac na Dobrakovu hteo da me vrati sa granice zbog slomljene plastike na retrovizoru na službenom vozilu. Tražio mi potvrdu kako je nastalo oštećenje. Prvo je hteo da me vrati, a onda mi pretio da će mi napisati nalog za vanredni tehnički u Podgorici. Potvrde naravno nema, jer je kolega očešao retrovizor o zid u garaži. Tek kad sam rekao da ću da zovem direktorku u 3 ujutru da proveri da li nema slučajno potvrdu i da mi pošalje faksom, odustao je. Naravno da je cela igranka bila da mu se da "nešto za doručak", što nisam hteo da mu dam po cenu buđenja direktorke.
Jednom drugom prilikom su mi na istom tom prelazu tražili smoki, koji su videli na suvozačevom sedištu. I još me lik pitao:" A taj smoki si sebi kupio, je li?" -Ma ne zemljače, kupio sam da imam ako mi neko dođe u kola usput, da poslužim gosta. :bash:
U svakom slučaju, nikad ne prihvataj prelazak granice i graničnu policiju/carinike zdravo za gotovo.