Šta je novo?

Automobilska industrija

Mariks opet maši poentu.

Inače ovi od Oka ćoravog jesu Range Roveri. I koštali su boga oca. A ništa nisu rešili, samo su postojeće probleme učinili još gorim.

Posle 40 godina voženja krntija (Stojadini, Jugo, Floride) i jedno 10-15 godina voženja najšarenijeg voznog parka na kontinentu (sa nekim dobrim autima, ali i mnogo krševa i neodržavanja) , MUP je nabavkom 1000 i kusur Škoda pre 8 godina bio uveo uniformnost i standardizaciju, i to modelima koji su em reprezentativni, em kvalitetni, em priuštivi i isplativi (Rapid, Fabia, Octavia, Superb - prosto Škoda, zlatna sredina moderne auto industrije). I to je zaista i radilo i izgledalo super. Prvi put posle X decenija da policijska vozila imaju neku reprezentativnost, a ne da izgledaju kao majstori iz Rumunskih sela 90ih. Čak se i održavanje poboljšalo i povelo se računa šta se pušta na ulicu. Sada s ovom rođačkom buvljačkom nabavkom Fića to se opet poništava i vraćamo se u period kasnih 2000ih kad je svaka stanica imala po 5 različitih marki. Ne modela, nego marki.

A da ne pričam da jedan Fića nema šta da traži u policijskom poslu, osim kad ih ima fazon 20 i služe samo i samo da dovedu saobraćajne bumbare do Slavije ili da patroliraju sa paukom. I to je sve od njihove korisnosti. A ovi naručiše 750 komada.
Ajde slikaj mi bar jednog Range Rovera od oka sokolovog. I ne, to njihovo vozilo ne kosta niti je kostalo 50k. I eto opet, ne valja skode jer nabavljaju od brata i sad ne valjaju fice jer se nabavljaju od brata… vozila ima 750, cenim da ne mogu ni smenu da pokriju u raznoraznim izmisljenim patrolama.

Činjenica prva:
Ja nigde nisam rekao koliko su koštali Range Roveri, već da su izabrana preskupa vozila

Činjenica druga:
Ja nikad i nigde nisam kritikovao nabavku Škoda, već sam ih čak hvalio više puta. A ovo iznad što se da videti su srbendaški graničarski momenti i pokušaji banalizacije teme metodom "šta, ti nisi za A?! Aha, znači mora da si isto tako kritikovao i B. Ništa ti ne valja!"

Jel nije tajna sta vozis @Bender Rodriguez ?
Ovo za 124-orku je bas smesno 😅😅😅 znajuci cime sve raspolazu.. ja auto s manje od 1900 kubika i 120 konja ne vozim
Nemam auto. Vozim povremeno službena vozila.

Nemam veze sa MUPom nego komentarišem iz ugla zaludne pedantne boodale koja smatra da kad se nešto radi, treba da se uradi kako treba. Nebitno da li u tome sedeli panduri, putnici GSPa, pacijenti bolnice, narodni heroji, ko god... Mogu da imam takvo i takvo mišljenje o MUPu kao celini, i o državi, a da prilikom nabavke sredstava za taj MUP želim i apelujem da se ta nabavka odradi kako treba. Pogotovu kad se radi o nečemu što treba svima da služi, pa kako korumpiranim i lenjim pandurima, tako i onima koji zapravo rade nešto i trude se da bude bolje.

Ovo je ujedno i odgovor na Zionovo čuđenje na drugoj temi što mi je toliko bitno šta panduri nabavljaju. Zato, što od toga zavise neki aspekti funkcionisanja onog poštenog dela MUPa, i ljudi koji se nađu u nekim situacijama. A ne samo komfor patroldžije. A uostalom, i te patroldžije po meni zaslužuju neki komfor i praktičnost ako su pošteni.

Poslednja izmena:

Činjenica prva:
Ja nigde nisam rekao koliko su koštali Range Roveri, već da su izabrana preskupa vozila

Činjenica druga:
Ja nikad i nigde nisam kritikovao nabavku Škoda, već sam ih čak hvalio više puta. A ovo iznad što se da videti su srbendaški graničarski momenti i pokušaji banalizacije teme metodom "šta, ti nisi za A?! Aha, znači mora da si isto tako kritikovao i B. Ništa ti ne valja!"
Taj novinar koji je pisao ćlanak ima znanje kao prosečni Srbenda pravednik kojem svaki novi auto košta 100k, a svaki Land Rover je "RENDŽ OD 200k".

evo vozila oka sokolovog

a evo čuvenog Rendž Rovera od 50-100k

Još gore što su nabavljena 2019te i to polovna jer su se nova tada kretala u rasponu od 23k do 35k zavisno od opreme. Ova Fića sada može da košta više.

I ne, Ja nigde nisam napisao da si kritikovao nabavku Škoda, valjda se to može zaključiti iz jasno napisane rečenice, napisao sam samo da nešto nekome uvek smeta, bile to Škode ili Fiće.

S tim što postoji ogromna razlika između Škode i Fiće. I kada se prevaziđe inicijalna "ma šta će im Škode, ionako ništa ne rade" reakcija, fazon 2/3 ljudi bi reklo i složilo bi se da je Škoda, bilo koja, uvek bolji izbor za policiju u Srbiji nego Fiat 500.

Руку на срце, и шкодизација флоте МУПа је била буразерска шема слична сада актуелној ренесанси Фића. Са Шкодама је промашај што су дељене и по селима. Задржаће се Шкоде код саобраћајаца, а ове Фиће отприлике мењају последње Пежое, Пунтиће, Фолксвагене у употреби и старије Шкоде. Опет ће бити боље да арче Фиће за возикање шефова, курира и сл. него Мицубишије, Кароке, маторије Ленд Ровере, нове Ренегејде које су доделили шефовима управа, и сл.
Глупост је што ће изгледа и ватрогасци добити ове Фиће са ознакама полиције.

Руку на срце, и шкодизација флоте МУПа је била буразерска шема
Jeste bila. Ali su se tada poklopili interesi ugrađivača i interesi i potrebe MUPa, i urađena je velika stvar. Za koju sam čak i ja hvalio naprednjake, i smatram tu nabavku 1000+ Škoda jednim od njihovih najboljih poteza. I bilo mi je lepo kad vidim taj uniformni vozni park, i sa osetno boljim održavanjem nego u vreme onog šarenila i raspadnutih Pežoa, Fiata i Punta u 100 varijacija. Stvarno je svetski izgledalo (do sad).

A ovo sa Fićama što se radi je tipična buvljačka nabavka i korak unazad u odnosu na ono što je postignuto prethodnih godina.

Ajde da su uzeli 20 komada za BG, i po 10 za Novi Sad i Niš da patroliraju samim centrima gradova, pa i nekako. Iako opet smatram da nema potrebe za time, ali ajde. Nego likovi uzeše 750 komada, i hoće njih da postave kao novi standard i radnog konja. Eeeeej, Fića radni konj srpske policije, u 2024...

Mnogo je slepila u Srbiji. Ali baš mnogo. Nekad se stvarno zapitam kako smo uopšte opstali ovoliko.

Poslednja izmena:
Retardirano je voziti auto s 3 vrata. To je vise za zene... ili za glovo dostavu. Ko nas kleo nije dangubio.. al ocigledno retardirani narod zasluzuje ovako retardiranu vlast. Bolje bi prosli da nas neki stranac preuzme... Srbin iz Srbije ili bosanski don od Cipuljica... lose resenje.
Глупост, јер као што си написао идеално је за Glovo. Што је неко написао, боље ме пребијте, него да ме стављате у женски ауто. Иначе, слажем се са тобом. СФРЈ, као и Србија би боље прошли да су је држали Енглези 100 година и улагали у њу. Да је то урађено, данас бисмо били као Хонг Конг. Та држава и истоимени град су модерни захваљујући Енглезима. Да су били под Кинеском гвозденом шаком, никад они данас не би били што јесу.

Ne valja kad je veliko, ne valja kad je malo… sto vec rekose Ja bi im i bicikle dao, ne intervenisu svakog dana. Vecinom se besciljno vozikaju, a za intervencije da se zna ko moze da vozi.
Fiat 500 je skup mali lajfstajl automobil i zapravo skroz idiotski izbor za policiju.

Mogli su tipo hečbek da uzmu od Erdogana za manje pare - isto je fiat, veći a ne prevelik, sa 4 vrata i za manje para.

Jedino ako imaju u vidu neku kampanju da se predstave kao šmekeri i italijančići... za Expo.

Да ли ће се после 40 година причати бајке попут ових?
Screenshot_20240928_172812_Facebook.jpg

Fiat 500 je skup mali lajfstajl automobil i zapravo skroz idiotski izbor za policiju.

Mogli su tipo hečbek da uzmu od Erdogana za manje pare - isto je fiat, veći a ne prevelik, sa 4 vrata i za manje para.

Jedino ako imaju u vidu neku kampanju da se predstave kao šmekeri i italijančići... za Expo.
Nesto je u pitanju. Ipak je vlas’ promovisala skodu da se vozi u politicko mafijaskim krugovima pa je sada crna skoda nekad sto je bio crni audi. Isto tako svaki land rover je rendz pa i discovery sada drzi cenu.

U Italiji sam viđao da policija vozi Lanče Ipsilon. Možda su prepisali od njih. Jedina prednost može da bude potrošnja u gradskim uslovima.

Ma neko je negde imao višak pa veli daj da uvalimo pandurima, kroz nabavku. Mnoge nabavke ovde se tako izvode (ne mislim samo na automobile nego generalno). Zato mnoge od njih i nemaju smisla.

Nije kupljeno 50 komada, kupljeno je 750. Mozga bez. Ali zato se neko lepo omastio. Ili makar rasčistio skladišta i placeve.

Fića radni konj srpske policije.
Ajme mene...

Неће баш заменити Шкоде, скоро је набабљено њих око 700. Први лете у расход преостали Пунтићи, Пежои и Поло којих исто имa доста. Плус кад се тих 750 подели по управама којих има 27, па унутар управа по станицама, плус што ће део добити и управе при министарству типа управа граничне полиције, управа за аналитику, управа за технику и сл. тако да ће отприлике бити максимално 5 Фића у једној полицијској станици.

Да ли ће се после 40 година причати бајке попут ових?
Његови гласачи — да, али номалан народ — не. Поређивати СФРЈ са овом данашњом смејуријом је помало тужно. Тад смо били нормалнија и развијенија држава, као и друштво. Данас смо предалеко од тога.

Inače dobra je zadnja epizoda SAT plusa, govorili su o problemu auto-servisa koje država kažnjava što ne odlažu ulja po propisima, a ne objasne im kako sve procedure treba da izgledaju i ko šta treba da plati.

Ministarstvo životne sredine odbilo da komentariše i da pošalje predstavnike u emisiju. Pošto ni sami ne poznaju sve svoje propise i procedure.

Све што је лоше данас је било лоше и тада само још израженије али под дебелим застором диктаторове цензуре. Данас је читав народ далеко образованији и земља је развијенија него тада. Свако ко тврди другачије просто не зна историју и живи у сендвичарским бајкама тог доба.

Fiat 500 je fensi autic za oceve iz jugozapadne Evrope, sa viskom para za svoje devetnaestogodisnjakinje. Ako je usteda princip, a mali auto zelja, onda je izbor Panda, ne 500. Kao sto discovery nije skup land rover, ok, ali Dacia Duster je onda izbor, ne fensi smeksi auto. Skoda Rapid je bila idealan izbor, male pare a nudi puno za te pare.

Vrh