Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

  • Solaris

    Glasovi: 267 95,4%
  • BMC

    Glasovi: 13 4,6%

  • Ukupno glasača
    280
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=700674#p700674:15tjf9nj je napisao(la):
solecar » 20 Jan 2020 08:53 pm[/url]":15tjf9nj]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=700657#p700657:15tjf9nj je napisao(la):
Express » 20 Jan 2020 19:03[/url]":15tjf9nj]Donešenjem odluke o starosti vozila došlo je do prelaska privatnika na gotovo 100% solo vozila (ne računajući par Ikarbusa na 88, a mnogo pre postavljanja C&LC na 511). Uz to nije unapredjen ni kvalitet nabavljenih vozila zbog ograničenja ugovora na 10 godina. Drugim rečima odgovaralo je što jeftinije vozilo koje bi bilo rastureno posle 10 godina. Taj status quo traje do dana današnjeg.
Nema veze odluka o starosti vozila sa time što su privatnici sa solo vozilima, nego sa time što im se plaća vožnja za solo vozila.

Vozili su privatni zglobni i na "solo" polascima. Nije bio nikakav problem staviti zglob na solo polazak jer zglob nije trošio mnogo više od solo pod istim opterećenjem (solo sa 105 putnika ima masu 20t, zglob 26, visokopodni puller 21!). Teoretski posmatrano zglob s velikolitražnim motorom bi se manje mučio, samim tim manje i trošio. Ne znam kako je bilo u praksi. Imali su sigurno neku računicu kada se uzme u obzir više varijabila, čak i nabavna cena u odnosu na predviđeno vreme eksploatacije.

Bilo je tu više faktora. Nova vozila se sad moraju baciti za 10 godina što znači da su obavezno i jeftina, samim tim i lošeg kvaliteta a gorivo skupo za zglob, posebno stariji koji više troši. Zbog toga sada imamo čast da se vozimo u najsavremenijim solo krntijama u konfiguraciji stočnog vagona, a koje se rasture za 5 godina.

Kažem ti da se ukine zabrana polovnih pola privatnika bi imalo zglobna vozila s troja vrata koja bi držali maksimum 10 godina i ćao. Ne bi kupovali ove nove papirne sklepotine na svakih 10 godina. Ukratko to što ih grad plaća po solo polasku jeste bitno ali ne i presudno.

A što GSP povlači zglobove to je možda zbog kraja ere gore pomenutih lakih zglobova. Masa je povećana sa 13 na 18t zbog čega Solaris mora voziti pun. IK201 mogao je voziti bez problema isti broj putnika kao bilo koji solo niskopodni privatnik.

Uvođenje metroa će okrenuti postojeći status quo naglavačke. Manji vozni park uz veću efikasnost bez dodatnih troškova omogućiće nabavku zglobnih trovrataša za kratke metro fidere dok će četvorovrataši ostati na bitnim transverzalnim trasama mimo metro koridora. Biće bolje, samo što smo trenutno zaglavljeni u mračnom periodu između kraja ere visokopodnih pušera i otvaraja metroa i pored svih gužvi, te nepouzdanih prosečno dužih linija.
 
Проблем је што ви не видите где сте омашили, где вам понестаје аргумената, где мењате тему и називате неког мрзитељем само зато што види мане нечега у чему ви видите предности. Читам ја ваше поруке, али ви изгледа моје не читате. Ја колико знам нигде нисам написао да мрзим Темзу и Икарбус, нигде нисам написао да мрзим сиромашне људе који тамо раде. Ово око реклама је мој став и ако се неком не свиђа нек заобиђе поруку. Даље више нећу трошити време и речи на овакве расправе.
 
Nisam previse obracao paznju na tvoje poruke ali ono sto jesam primetio je bila ova za reklamu koju sam ja prokomentarisao. Tako da ako se tebi ne svidja to sto si video na mojoj slici ne moras da komentarises, zaobidji. Uradi isto ono sto i ti meni savetujes :D
 
Ovaj forum je totalno uništen jer moderator gleda sve ovo i nista ga ne zanima i neće da se pozabavi banovanjem određenih članova koji ne poštuju tudje misljenje i koji ponavljaju priču o ikarbusima i tehnološoj stagnaciji jedno tri hiljade puta
I ne razumem članove što pišu ovde romane o ikarbusu koji su pisani jendo sto puta do sad niz godina zašto se mlatite sa pričama koji znaju vrapci na grani gusite forum umesto da se što više članova ukljici u raspravu ovde piše 7-8 ljudi samo konstantno iste stvari godinama
Ovaj čet služi sa raspravu opaske i prospiranje pameti
Što se mene tice ovo je moj poslednji post ovde jer neću da gubim svoje dragoceno vreme čitajući ove gluposti

Poslato sa LLD-L31 pomoću Tapatoka
 
Бановање није решење. Можеш ти неког да банујеш, али га то неће спречити да негде другде просипа мржњу и гази по туђим ставовима.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=700873#p700873:3lm208xa je napisao(la):
Рипањац 405 » Uto Jan 21, 2020 3:22 pm[/url]":3lm208xa]Ацо, мислим да сам био довољно јасан недавно када је реч о Темзама. 3 нама познате су добиле туражу, од тога једна са тешким повредама возача које помињете. Да ли је пролетос наложен ванредни технички? Јесте. Да ли су поправке обављене? Прилично сам сигуран да јесу, али реч о томе препустићу онима који раде у Ариви или имају неког пријатеља / познаника тамо. А да ли сте икада размислили о некој одређеној вероватноћи да су возачи скривили све 3 незгоде (не значи да јесу, али у тако комплексним ситуацијама увек треба истражити све факторе)? Као што рекох, претпоставка невиности јасно каже да је свако невин док се не докаже да је крив. Сви ти новији аутобуси од краја деведесетих па наовамо су пуни електронике. И апропо тога, поновићу зашто је оправдано бацити мањи вео сумње и на возаче у таквим случајевима, а имајући у виду претходну реченицу. Један возач на 407 је пре 3 године тако нагарио Икамерца #3221 да су му умало отказале кочнице. Да ли их је само спалио или је својом небригом изазвао неку банану са електроником није ми познато, али понајпре мислим да је ово друго имајући у виду да је познато да му је електроника и дан-данас слаба тачка. Исто важи и за #3222.
Тако да, ја никако не могу да будем искључив у оптуживању када су такве ствари у питању. Може бити да је фабричка грешка, али може бити да су и возачи нешто зезнули. Упамтите за убудуће, када се повела прича о Темзама, први сам био за њихово повлачење и ту сам био недвосмислен. И да напоменем: читајте подебљане делове поруке!!!

***Ali da okrivljuješ ljude koji ničim nisu doprineli osim da su rizikujući sopstvene živote gledali da ne ubiju nikog i da umanje štetu. Temza je u okretnici Birčaninova dobila turažu (to mi je rekao i prijatelj koji je tada radio kao otpravnik), vozač se svo vreme borio da obuzda vozilo. spustio ga niz jednosmernu ulicu, zatim je htreo da ga zabode u fontanu. U toj nameri ga je sprečio autobus sa linije 31, da i izbegao 31 menja putanju i na žalost udara u banderu. Druga vozila su takođe dobijala turažu a onaj iz Mirijeva je čak i u garaži napravio ršum.
Dakle imaš četiri slučaja sa tri različita vozila i četiri vozača.
Ima i slučaj iz GSP sa dva različita vozila i jednim istim vozačem.
Imaš i slučajeve u Turskoj gde Temze takođe imaju nekontrolisano kretanje.
Kažeš nagario bus 3221 i ostao bez kočnica ????? Nigde veze a još jedno lupetanje. Koja je veza između jakog gasa i kočnice ?

Ne postoji veza, kočnice mogu da oslabe zbog pregrevanja tzv brake fading i oseća se jak smrad, ne otkazuju ali koče sa jako malo kočione sile. Kočnice mogu da otkažu usled nekog mehaničkog loma ili usled gubitka vazduha odn. tad tristopi stupaju u delovanje i zaustavljaju vozilo.
Dakle ne podebljavaj kad uprskaš nešto što ne treba.
 
Molim vas da obratite pažnju na način obraćanja drugim članovima foruma ;)

@IK101 prijavi mi sporni post ili postove pa ću razmotriti dalje korake ali banovanje zbog drugačijeg stava svakako neće biti opcija.
 
Igor":3s1f0zg1 je napisao(la):
Molim vas da obratite pažnju na način obraćanja drugim članovima foruma ;)

@IK101 prijavi mi sporni post ili postove pa ću razmotriti dalje korake ali banovanje zbog drugačijeg stava svakako neće biti opcija.
Konačno Igore, mislim da si bio previše tolerantan do sada, koliko je ovde do sad bilo svađi i vređanja. Inače Temsa je super bus, ali ovi su bili uvaljeni Arrivi sa lagera isto kao što je Bmc Gsp-u nakon što je jedan grad otkazao kupovinu, a to sigurno nije slučajno.

Послато са Mi 9 SE помоћу Тапатока
 
Ne otkazao, nego su busevi navodno isporuceni i onda vraceni nazad. To je vec sve prica koja nije potvrdjena, za to bi nam trebao neko iz fabrike da potvrdi.
 
Ali da okrivljuješ ljude koji ničim nisu doprineli osim da su rizikujući sopstvene živote gledali da ne ubiju nikog i da umanje štetu. Temza je u okretnici Birčaninova dobila turažu (to mi je rekao i prijatelj koji je tada radio kao otpravnik), vozač se svo vreme borio da obuzda vozilo. spustio ga niz jednosmernu ulicu, zatim je htreo da ga zabode u fontanu. U toj nameri ga je sprečio autobus sa linije 31, da i izbegao 31 menja putanju i na žalost udara u banderu. Druga vozila su takođe dobijala turažu a onaj iz Mirijeva je čak i u garaži napravio ršum.
Dakle imaš četiri slučaja sa tri različita vozila i četiri vozača.
Ima i slučaj iz GSP sa dva različita vozila i jednim istim vozačem.
Imaš i slučajeve u Turskoj gde Temze takođe imaju nekontrolisano kretanje.
Kažeš nagario bus 3221 i ostao bez kočnica ????? Nigde veze a još jedno lupetanje. Koja je veza između jakog gasa i kočnice ?
Није то директно сваљивање кривице. У питању је само сумња, а то је велика разлика, дакле још никог нисам окривио јер не желим да прејудицирам и напамет окривим некога ко није крив. И још једном да поновим - нисам се двоумио, први сам био за њихово повлачење после оних несрећа! Извињавам се ако је мој став икога повредио / увредио, а модератори задржавају право да коригују или обришу и овај и све претходне моје постове у циљу боље атмосфере.
Када сам се већ ухватио Темзи, претпостављам да су поправљене, али хајде да проверим - да ли је заиста нешто и учињено по том питању, зна ли неко овде?
 
Naravno da je učinjeno, više ne divljaju kao kad su došle, vuku znatno umerenije i od 1 septembra kada su se vratile nije se dogodio ne jedan incident sa njima.

Послато са Mi 9 SE помоћу Тапатока
 
Право чудо да неко преживи вожњу овиме:
ZuFk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWmpRN01EQV8vYzdiM2VhMzdhZjMwMjM5ZTI0MTA1NGNiNjk5ZjNjM2QuanBlZ5GTAs0CgACBAAE
 
Jel ovaj rashodovan? Inače za ovo je Temsa trebalo debelo da odgovara, ali ovo je Srbija i ovde sve može da prođe.

Послато са Mi 9 SE помоћу Тапатока
 
Претпостављам, пукао је отприлике као ГСП-ов #772 када га је #507 ударио отпозади.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=700934#p700934:2nepxwwp je napisao(la):
Рипањац 405 » Uto Jan 21, 2020 6:00 pm[/url]":2nepxwwp]
Ali da okrivljuješ ljude koji ničim nisu doprineli osim da su rizikujući sopstvene živote gledali da ne ubiju nikog i da umanje štetu. Temza je u okretnici Birčaninova dobila turažu (to mi je rekao i prijatelj koji je tada radio kao otpravnik), vozač se svo vreme borio da obuzda vozilo. spustio ga niz jednosmernu ulicu, zatim je htreo da ga zabode u fontanu. U toj nameri ga je sprečio autobus sa linije 31, da i izbegao 31 menja putanju i na žalost udara u banderu. Druga vozila su takođe dobijala turažu a onaj iz Mirijeva je čak i u garaži napravio ršum.
Dakle imaš četiri slučaja sa tri različita vozila i četiri vozača.
Ima i slučaj iz GSP sa dva različita vozila i jednim istim vozačem.
Imaš i slučajeve u Turskoj gde Temze takođe imaju nekontrolisano kretanje.
Kažeš nagario bus 3221 i ostao bez kočnica ????? Nigde veze a još jedno lupetanje. Koja je veza između jakog gasa i kočnice ?
Није то директно сваљивање кривице. У питању је само сумња, а то је велика разлика, дакле још никог нисам окривио јер не желим да прејудицирам и напамет окривим некога ко није крив. И још једном да поновим - нисам се двоумио, први сам био за њихово повлачење после оних несрећа! Извињавам се ако је мој став икога повредио / увредио, а модератори задржавају право да коригују или обришу и овај и све претходне моје постове у циљу боље атмосфере.
Када сам се већ ухватио Темзи, претпостављам да су поправљене, али хајде да проверим - да ли је заиста нешто и учињено по том питању, зна ли неко овде?

Sumnja i izrečeno je šta ???
Okrivljuješ ljude iz čiste dosade.
Da li je neko optužen od njih ili kažnjen ?
Sa nikakvim znanjem o vozilima ti se baviš veštačenjem. Prvo se izuči materija pa se onda kreće sa optužbama.

U cilju bolje atmosfere ne optužuju se ljudi tek tako. Vozila se ne izbacuju iz saobraćaja tek tako.
Zašto samo za vozila sa tim motorom postoji posebno uputstvo ? :dil: Nikad slično ne videh. :notok:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=700765#p700765:3ry25w3o je napisao(la):
Kesha » Uto Jan 21, 2020 9:08 am[/url]":3ry25w3o]Bez obzira na klimatske promene, treba uvek ići napred, pa i po pitanju komfora u javnom prevozu. Ako smo nekada morali da se kešamo po brojnim stepenicama gradskih autobusa, danas eto ne moramo više, a ima i onih kojima nije lako ući ni u niskopodno vozilo, tako da i osobe sa posebnim potrebama zaslužuju više pažnje. Klima uređaj pripada tehnologiji od pre pedeset i više godina, i nema apsolutno nikakvog razloga lišiti njenih benefita i korisnike javnog prevoza. Prošlo je vreme kada je ona bila privilegija imućnih. Današnji autobusi se i ovako najčešće i greju preko klima uređaja. Između ostalog i naši Solarisi. Ne dopadaju mi se baš sve pojave i stvari koje nas čekaju u nekoj ne tako dalekoj budućnosti, ali sam svestan da se tehnološki napredak ne može zaustaviti. Da ne zalazimo sad previše u tu tematiku, pošto se naširoko o tome može raspravljati. No, bar se za javni prevoz ne može naći ništa što ga je po bilo čemu unazadio poslednjih decenija, a ponajviše po pitanju sredstava za rad. Dobili su i vozači i putnici na komforu sa novijim vozilima, a i bezbednost je zasigurno podignuta na viši nivo. Na kraju krajeva, ljudi je sve više, a i potrebe za kretanjem su veće, tako da se uporedo s tim moraju povećavati i kapaciteti i protočnost putnika.

Kešo, klima uređaji u vozilima ne mogu da greju kao kućne klime .
Kod kućne klime su oba izmjenjivača izvedena su tako da mogu raditi i kao isparivač i kao kondenzator, a u uređaj se ugrađuje preklopni, četvorokraki ventil koji omogućava strujanje freona u oba smera.
Auto klima ima opciju da se uključi kompresor do +4 C kako bi se iz vazduha izvukla vlaga i ništa više, nikakvo grejanje.
Solarisi imaju dodatni grejač rashladne tečnosti tzv Webasto i on se može programirati da vozilo pre početka rada bude zagrejano.
 
Sumnja i izrečeno je šta ???
Okrivljuješ ljude iz čiste dosade.
Da li je neko optužen od njih ili kažnjen ?
Sa nikakvim znanjem o vozilima ti se baviš veštačenjem. Prvo se izuči materija pa se onda kreće sa optužbama.

U cilju bolje atmosfere ne optužuju se ljudi tek tako. Vozila se ne izbacuju iz saobraćaja tek tako.
Zašto samo za vozila sa tim motorom postoji posebno uputstvo ? :dil: Nikad slično ne videh. :notok:
Зар стварно мислиш да се ја досађујем кривећи људе без потребе?! :notok:
И није баш тако лоше моје знање о возилима. Сигурно није као ваше, то ни у ком случају није спорно, али није ни тако мало за једног пуког аматера какав сам ја.
Довољан доказ да никога не оптужујем унапред је следећи одељак мог горњег поста:
Дакле још никог нисам окривио јер не желим да прејудицирам и напамет окривим некога ко није крив.
Дакле не лупам као Максим по дивизији ко је крив, а ко није, само сам оставио евентуалан простор за другачији сценарио. Осумњичити и окривити није исто, лако се црв сумње скине са неке особе када се утврди да није крива. Нисам се сврстао, као што видите, ни на једну, ни на другу страну. Или краће, претпоставка невиности. То је мањи грех него некога унапред лажно оптужити. Само без нервозе и када још једном прочитате скапираћете да сам све време био добронамеран. :wink:
Извињавам се свим форумашима што су цели дан трпели ову тираду, између осталих, и од мене и жао ми је ако сам био досадан, а верујем да јесам.
 
Vinča307":2v8bb977 je napisao(la):
Jel ovaj rashodovan? Inače za ovo je Temsa trebalo debelo da odgovara, ali ovo je Srbija i ovde sve može da prođe.

Послато са Mi 9 SE помоћу Тапатока
Jeste, rashodovan je.
Tuže se, što utiče i na održavanje ostalih vozila, jer je za njih još zadužen ovlašćeni zastupnik, kao i njihova servisna služba.
Pored velike materijalne štete, tu je 4 meseca van saobraćaja svih vozila, kao i trajni invaliditet jednog vozača.
Priču o krivicu, možemo svaljivati na jednog, drugog, ali ima tu mnogih faktora koji su dovodili do tih slučajeva. Ni kod jednog ne postoji bilo kakav dokaz o dobijanju turaže, koji bi zabeležen ostao u sistemu samog vozila. Nešto drugo im je zajedničko, no tome nije mesto ovde.


Poslato sa Huawei Honor 9 uz pomoć Tapatoka
 
3506 juce na 308,najprljaviji autobus u koji sam usao ikada unutra se gazi po blatu
 
klenak308":2hyf53ds je napisao(la):
3506 juce na 308,najprljaviji autobus u koji sam usao ikada unutra se gazi po blatu
U svakom Higeru ista priča, nije žvaka za seljaka,dižu blatnjave patike na sedišta...

Послато са Mi 9 SE помоћу Тапатока
 
Тужно је само што ће после ти људи да причају како су они ''грађани другог реда'' и остале глупости
 
Strašno je šta vozi na jednoj od najopterećenijih linija. SMART.

Sent from my MI 8 using Tapatalk
 
Vrh