Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

• Solaris

Glasovi: 293 95,1%
  • BMC

Glasovi: 15 4,9%

• Ukupno glasača
    308
Ништа ново, #1024 пре неки дан у Француској док је обилазио ауто који је чекао прилику да скрене попео се на тротоар и треснуо у нешто. Наравно наставио је као да се ништа није десило, нисам видео да ли је био паркирани ауто, врвтно јесте, нема шта друго.

Kamerica u kolima sve više uzima značaja. Bahati saobraćajci, bahati vozači... Nisu Rusi ludi što koriste to. Snima i zvuk, snimi tablice sasvim dovoljno da se napiše tužbica. Pošto je saobraćaj javni, i sve se dešava u javnom okruženju, snimanje nije zabranjeno a mislim da još uvek nemamo konkretan zakon o javnim kamerama i sl napravama.

Zelim da pohvalim vozaca na liniji 78, koji je saobracao danas oko 13 casova iz pravca Zemuna ka Banjici, garazni br vozila 4107. Devojka se onesvestila u toku voznje i on joj je pomogao da se osvesti (zajedno sa delom putnika), a kada joj je ponovo pozlilo izneo je iz autobusa do obliznje bolnice. Jako dobar covek, stvarno svaka cast!

izvor: busevi.com

Izneo iz autobusa do obližnje bolnice i ostavio autobus ??
Lepo je, ali to su mogli uraditi ljudi iz autobusa valjda xD . Ovo prvo je sasvim ok da je pomogao njoj u samom autobusu.

Апропо случаја, још док сам ишао у средњу школу, сећам се сличне ситуације.

Возач на линији 302 је пред улазом у Гроцку стиснуо педалу гаса као луд и престао да стаје на станице. Била је несносна гужва ала деведесете и нико није знао шта се дешава. Кад је промашио већ 4 станицу пуну људи, сконтали смо да нешто није у реду. Онда је улетео у споредну улицу куда иначе не иде јавни превоз и довезао бус тачно до испред Дома здравља. Тада је пар путника изнело неку девојку и однело је до хитне помоћи, а човек је вратио бус на трасу.

Pošto čika Laki nije hteo da dođe, morao sam sam nešto da sklepam na brzinu sam slikao da vidite razliku između dnevnih, srednjih i maglenki i da izmerimo koliko to bacaju maglenke...
Srednja svetla
bo63.jpg

Srednja svetla i maglenke
elkn.jpg

Maglenke, potrefio se kolega na pravom mestu, da se oceni dokle bacaju te maglenke kao što vidite jedva mu osvetljavaju deo farmerki do kolena ;)

3pc1.jpg

Onda da vidite ovde "u mraku"
Dnevna
3tjq.jpg

Srednja i maglenke
rjng.jpg

Maglenke same, ovde nema više od 7m.
t6nx.jpg

Dnevna opet.
xmaw.jpg

Slike su takve kakve su, ali vidi se suština, sve ovo možete proveriti ;) Pošto Čika Laki nije bio raspoložen za malo testiranja i odmeravanja, morao sam sam, ne znam gde nađe samo onih 35m, ali dobro neka ostane tajna do nekog drugog puta, ukoliko se predomisliš rado ćemo te ugostiti ;)
Pozdrav i svako dobro ;)

Efekat na betonu sa difuznim svetlom i ne može da bude pokazatelj, hajde ako ti nije teško, sl put u noćnim uslovima slikaj sam autobus sa različitim svetlima, negde na razdaljini od 15-20m sa visine prosečnog vozača?

Dragi Beck!
Kolega forumas ti je ovde ostavio link ka pravilniku-zakonu u kome pisu neke stvari a obicaj je da ih se ljudi pridrzavaju. Da te potsetim to je clan 49.
A te tvoje slike su supalj dokaz.
Produzi ekspoziciju ili otvor blende, pa ce biti svetlije i izgledace da je dan.
Mozes i kontra efekat da napravis, stari trik, a zove se 'filmska noc' :-D

Cika laki te pozdravlja, ali nazalost u posetu ti ne moze doci iz zdravstvenih razloga

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

Cika Laki72 ozdravi cim prije ,a vidim da je stari trik majstor ,nema bezveze rts onolike studije na kosutnjaku za pravljenje i prodavanje magle ovaj zabave

Čika laki, koji si ti dokaz dostavio pa možeš da pominješ validnost dokaza,tvrdnji?
Ja vidim gomilu izgovora i praznih priča, dokaze ne ;)
Dok ti ozdraviš, klip će stići, za ove ostale neverne tome ;)

О чему се овде ради све време? О магленкама?

Па зар није цела прича почела од тога да је возач неког аутобуса на блицање возача из супротног смера (да му сметају магленке) пустио додатно и дуга. Па то је безобразлук преко сваке мере. Не видим разлог да се појашњава коликобацају магленке на ком кршу. То је ИРЕЛЕВАНТНО !!!

Ако ти неко блицне да му смета, искључи мајка му стара. Немају сви исте очи. Мени углавном сметају чак и кратка светла са већине нових возила, имам осетљиве мрежњаче, шта да радим, да цркнем?

Ја имам проблем са левим фаром. Кратко баца превише у вис колико год да сам пробао да га наштелујем. Кинеска сијалица, ђубре. И, наравно, блицају ми људи редовно, ја им вратим, чисто да виде да су ми дуга још гора.

A kada se već radi o maglenkama.
Kako vozači solarisa upale (tj automatski se upale verovatno pri pokretanju busa) samo maglenke tokom dana, a onda pozadi ne radi ni jedno svetlo ?? Kako to može da bude ok po zakonu

kopmania":3fj8njz5 je napisao(la):
Kako vozači solarisa upale (tj automatski se upale verovatno pri pokretanju busa) samo maglenke tokom dana, a onda pozadi ne radi ni jedno svetlo ?? Kako to može da bude ok po zakonu
По закону је. То су аутоматска дневна светла. Код мене на колима је тако. Са паљењем мотора, пали се и предња позиција, а позади ништа.

kopmania":2bas34cn je napisao(la):
Ih bre ljudi moji, pa pravite razliku izmedju dnevnih svetala i svetala za maglu... :shock:
To dvoje nema veze jedno sa drugim.

HOćemo li završiti raspravu o svetlima za maglu? Ime im kaže čemu služe. Zakon kaže kako treba da se koriste. Mišljenja smo svi izneli. Isto važi i za dnevna svetla. Pošto sudiju nemamo moglo bi se preći na nešto drugo?

Mene ne interesuje dal je napred svetlo za maglu ili obično svetlo, samo sam upitao kako može da se vozi a da pozadi ne svetli ni jedno svetlo ??

36) dnevno svetlo je nezavisan svetlosni uređaj na prednjoj strani vozila namenjen za stalno označavanje vozila u saobraćaju u toku dana; član 4

i član 52:
Član 52

Svetlost dnevnog svetla mora biti bele boje. Dnevno svetlo može biti ugrađeno u druga svetla. Mesto ugradnje dnevnog svetla odgovara pravilima koja važe za glavne farove vozila.

Pri upotrebi dnevnog svetla nije obavezno da budu uključena prednja i zadnja poziciona svetla, gabaritna svetla ni svetlo zadnje registarske tablice.

Dnevno svetlo se upotrebljava samo po danu i dobroj vidljivosti.

Uključivanje glavnih farova umesto dnevnog svetla (i obrnuto) može biti izvedeno i automatskim uređajem na vozilu.

ceo dokument: http://www.paragraf.rs/propisi/pravilni ... evima.html

laki72":3k12iow5 je napisao(la):
Nemoj mi ne gresis za +-5 !!!
Ispravi me, kazi za koliko gresim!!!
U protivnom, nemas pravo da me demantujes "odokativnom" metodom.
Ako me demantijes dobijas izvinjenje, ako ne demantujes ocekujem izvinjenje.
Simple as that!

Diskusija će se nastaviti i dalje, pošto ja izvinjenje nisam video...
Upravo si opisao samog sebe, dokaze da vidimo momci ;)

Elem, potegla se preključe 2 Solarisa jedan završio u garaži i van saobraćaja će biti neko vreme... Pitam se šta su ti ljudi vozili do sada, kada ovo "ne umeju" :bash:

Upravo tako, na Solarnom su donja svetla sa LED diodama dnevna, i po zakonu dnevna su u obavezi na prednjem delu vozila. Zadnja samo za noc, i uslove smanjene vidljivosti.
Maglenke na Solarisu su pored kratkih svetala, ka unutrasnjoj strani, a duga svetla do njih jos vise ka unutra. Dakle, maglenke izmedju kratkih i dugih svetala.

Inace, becks, ova tema oko maglenki, ne treba uzimati za meru to kako sijaju maglenke na Ikarbusima, pa da to bude merilo koliko one osvetljavaju. Zakon zaista nalaze max 35m, a ti kao proizvodjac mozes da ih stavis i na 5m, samo ne vise od 35.
Ali tema oko maglenki je stvarno nepotrebna, pretvorismo tu temu u bice najveci problem u nasim zivotima :D

@Beck
A kad izvadis sijalicu iz maglenke koliko onda baca?

Ajde Beck, uozbilji se, mozes ti mnogo bolje :D ;-)

MAN":176rmco8 je napisao(la):
Inace, becks, ova tema oko maglenki, ne treba uzimati za meru to kako sijaju maglenke na Ikarbusima, pa da to bude merilo koliko one osvetljavaju. Zakon zaista nalaze max 35m, a ti kao proizvodjac mozes da ih stavis i na 5m, samo ne vise od 35.
Ali tema oko maglenki je stvarno nepotrebna, pretvorismo tu temu u bice najveci problem u nasim zivotima :D
Pazi priča je počela od toga kako na Bredinoj masci maglenke zaslepljuju, pa evo sad se vade nekim drugim stvarima... Zakon propisuje, ali postoje standardi i zna se koliko koja sijalica može da baca, vole ovde da generalizuju pa čisto da im se pokaže kako je to u praksi ;)
Ovo nije moje isterivanja da dokažem nešto o zakonu ili bilo čemu, već samo dokaz da se izmišlja i traže se opravdanja u nekim drugim stvarima za ono što nam se dešava...

laki72":176rmco8 je napisao(la):
@Beck
A kad izvadis sijalicu iz maglenke koliko onda baca?

Ajde Beck, uozbilji se, mozes ti mnogo bolje :D ;-)

Pa jel njega zaslepela izvađene sijalica ili podešena maglenka? Gospodo, širite priču u pogrešnom smeru samo da bi izbegli priznanje da ste pogrešili. Ja nisam neki extra stručnjak za mehaniku, govorim svo vreme o breda masci i podešavanjima maglenki, kako bih dokazao da je Šomi izmislio svoju tvrdnju da su ga zaslepele maglenke i time opravdao nasilje... Malo ste se zaneli sa raznim tehničkim detaljima i knjigama, prospektima zakonima, opet malo zanemarujući ono najvažnije - praksu!
Čekam Laki tvoja dalja opravdanja, verujem da si tek počeo da me ubeđuješ, ali polako imam ja dovoljno vremena i strpljenja ;)

Ja sam ti rekao da cu ti odggovoriti na svaki post, zar ne?
Zao mi je sto ova prepiska smara neke od forumasa i sto zatrpavamo temu, ali kao sto sam rekao dokazi da gresim i dobijas izvinjenje, u protivnom izvini se.
Krajnje jednostavno zar ne?
Zasto sam uporan? Zato sto se skoro svaka prica kada neko od forumasa ne deli tvoje misljenje zavrsavala tako sto si beskrajno ponavljao neke stvari imale ili nemale one veze sa pricom. Rezultat je bio uvek isti, ti si smatrao da si nesto "dokazao"
E pa mladi i ambiciozni prijatelju, ne ide to tako. Ovaj put nece da moze :-D
Kao sto ti rekoh, a drugi postavise link ka zakonu, maglenke maksimalno smeju da 'bace' 35 metara. E sad ti meni objasni logiku da zakonodavac ogranicava nesto na 35m, sto samo po sebi ne moze da 'baci' vise od 5-15 ????
One slike su ti samo pucanj u prazno, jer prvo slikas u osvetljenoj ulici, gde kontra svetlo 'zatvara' ekspoziciju. Mogao si ti slikati i po kisi, kada mokar asvalt 'upija' vise od 50% svetlosti :D
Aparat kojim se steluje prednja svetlosna grupa nalazi se na svakom tehnickom pregledu i naravno ima je svaki auto elektricar koji drzi do sebe.
I nemoj vise ponavljati da sijalica baca, jer vec sam ti objasnio koliko je to pogresno, a ponavljajuci to samo se diskreditujes kao sagovornik.

Ja bas kazem, da su nastelovane lose na ik, ili sta vec, ali i danas su dosle 2 73, jedan liaz i jedan IK oboje sa maglenkama, Liaz bode oci, katastrofa, farovi mu kao pozicije jedva sijaju, na IK bode oci isto. Tako da, ok, bacaju 5m, svi smo se slozili, ali i dalje smetaju kao duga svetla :)

Imaš slike i u mraku, a ja sam te lepo pozvao da dođeš sam i da se uveriš, pošto ja nisam adekvatan sagovornik ;) Ali, da onda bi se uverio da nisi u pravu... Zakoni, knjige, propisi, bla bla bla, gde je tu praksa, gde je tu realnost?
Ja od tebe nisam dobio dokaz da ja nisam u pravu, ali ti znaš da moje slike nisu dobre i znaš kako je u stvarnosti, vidiš to je zanimljivo, a što se forumaša tiče, bune se isti oni koji su ovde do skoro komentarisali zgrade, ulice i postavljali razna građevinska pitanja, ovo se ako ništa drugo tiče tih autobusa ;)
Pozdrav!

Vrh