Gradonačelnik primio hrabrog vozača autobusa 25
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas primio je danas vozača autobusa 25 Aleksandra Lalevića. Pribranom reakcijom, ovaj hrabri mladić zaštititio je putnike u vozilu privatnog prevoznika „Beobus”, koji je naoružana osoba pokušala da otme.
U ime svih Beograđana, gradonačelnik je zahvalio prisebnom vozaču.
– U tim trenucima on nije razmišljao o sebi i svojoj bezbednosti nego o bezbednosti putnika. Pretpostavljam da ima ljudi koji bi usled panike napustili autobus kako bi sačuvali svoj život. Aleksandar to nije uradio, bio je dovoljno priseban da pritisne „panik taster” i na taj način obavesti policiju i naš centralni sistem. Policija je stigla u relativno kratkom roku i uhapsila čoveka. Svi autobusi koji se nalaze u sistemu grada Beograda imaju „panik tastere”, a zahvaljujući tome što je vozilo u GPS mreži, ono može da se locira. Da nije tako, vozač bi morao da koristi mobilni telefon i dodatno rizikuje. Beograđanima koji koriste gradski prevoz ovo je pokazatelj šta sve može da se desi i pod kakvim pritiscima se nalazi nekoliko hiljada ljudi koji danas rade kao vozači GSP „Beograd” i privatnih prevoznika. Pristisak na njih je ogroman, putnici su nervozni i zato sa ovog mesta želim da apelujem na Beograđane da pokažu razumevanje za ljude koji rade ovaj težak posao – rekao je Đilas, naglašavajući da će se iznaći rešenje da se ovaj vozač nagradi.
Aleksandar se prisetio čitavog događaja. U početku, kako sam kaže, nije osetio veliki strah.
– Kada sam ugledao da kod sebe ima oružje, pravio sam se da ne vidim ništa i pristao sam da ga vozim do Begaljice, kao što je i tražio. Želeo sam da ga odvezem do sledeće stanice. Panika je počela kada je pištolj uperio ka putnicima. Tu je već trema počela da me hvata i bukvalno su mi se noge tresle. Želeo sam samo što pre da stanem, da otvorim vrata i putnicima omogućim da napuste vozilo i da se spasu – rekao je Aleksandar, koji se ovom profesijom bavi dve godine i koji se prvi put našao u ovakvoj situaciji.
On je poručio svojim kolegama da se nikad ne svađaju sa prestupnicima, ne izigravaju heroje i da okrenu na šalu ako mogu. Obavezno treba da se alarmira policija kako bi se sprečio incident.
Prijemu su prisustvovali gradski sekretar za saobraćaj Bojan Bovan i direktor Direkcije za javni prevoz Zoran Šarac.
izvor:
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1556292