Al ste se primili na tramvaje na 31.
Ja pomenuo zbog toga što je to ekstremno rešenje kako bi dočarao koliko više putnika ta linija ima od nekog proseka. Kakav tramvaj, pričao sam na temi o trolama kako Cirih rešava problem opterećenih brdovitih linija. Umesto tramvaja uvede IMC dvozglob trolejbuse.
Inače danas na Badnji Dan stanje na ulicama prohodno kao Nedeljom, prevoz po redu vožnje za radni dan a broj putnika kao subotom s tim što je opterećenje vozila kao nedeljom zbog većeg broja polazaka.
Stigao od Medaka do Lidla Čukarica za 24min sa sve čekanjem 55 na Autokomandi. 5min mi trebalo od stajališta do zgrade i to uz veliki nagib, znači 7,2km/h.
3224 na 30 se vukao kao puž 10min od Medaka 2 do Autokomande i to je bila srednja brzina od oko 19km/h za 3,2km. 4min mi je otišlo na pešačenje do stajališta u Franšu i čekanje 55. Posle je 55 prešao 5,4km za 10min, znači 32,4km/h. Preskočio je Rusku i Petlju Radnička.
Kad se počiste ulice od "zagušivača" odmah može ekspres da postiže brzinu metroa. Neverovatno ili istinito.
Kolike milijarde se troše da bi podizali stepen motorizacije svakim novim "naprednim" projektom "napredne" vlasti. Ali dobro. Metro će garantovati srednju brzinu u špicu, učiniti autobuske linije u fider funkciji primetno pouzdanijim, čak i nešto bržim i to uz manji broj vozila.
Btw. i 29 radi normalno. Napuni se samo kod Šumica zbog Lidla. Solarisa na 29 nema. Idu samo trole i to solo Belkommunmaši. Zglobova nema - ni trolejbusa ni autobusa.
Ovako treba da izgleda svaki dan JGP-a u par-nepar sistemu i to uz veću patronažu, više linija i češći prosečan takt (slabije linije išle bi češće, neke čak pretvorene u zglob a preopterećene bi bile pocepane na više zglobnih linija).
Ima ljudi, ima kola, ima autobusa, živo je, no najvažnije je da nema zastoja a kamoli totalnog kolapsa. Jedino i kad nema gužve ono s**nje od petlje sve upropasti. Na Autokomandi semafor drži zeleno, međutim ostali blokiraju prolaz, posebnmo kad se poređaju ispred Solarisa koji treba da stane na stajalište 30/31 pri čemu ne može da prođe.
Da, i taj 31 koji je obično radnim danom u gužvi takođe leti, blista.
Primetio sam dva pokvarena Solarisa kod savskog rukavca/NIS-a/Šećerane. Jedan je čekao servisni kombi odmah posle rampe Mosta na Adi u smeru ka Adi. Taj je imao reklamu za donji veš. Drugi je bio crveni bez reklame maltene prekoputa (baš između Šećerane i NIS-a) u smeru ka gradu. Iza njega je stajao Fiat Doblo kombi. Nisam video garažne brojeve. Na tom drugom mislim da je pisalo Zeleni venac a nije bio 52. Znači 56. Novobeograđanin - nema šta.
3514 bio na 89.