Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Pohvaljen
- 49.317
Mislim da treba okupiti tim nepristrasnih ali stručnih ekonomista koji će uraditi analizu stanja u Ikarbusu, njegove mogućnosti, i mogućnosti na samom tržištu. Ako se utvrdi da fabrika neće moći sama da izađe iz minusa još 10 godina, onda ga zadržati na pomoći, do daljnjeg. To je sad priča za sebe, sa milion faktora i promeljivih, tako da neka ostane na tome, da ne ulazimo sad u detalje. Ali ako se utvrdi da, uz radikalne promene, ima šanse da se dovede u red, da može da nađe svoje mesto na tržištu i da ponovo postane profitabilna, onda joj treba dati još jedan poslednji paket pomoći i nakon toga je otkačiti sa državne pomoći. Naterati ih da se snalaze. Ako imaju mrvicu pameti i odgovornosti, počeće da menjaju politiku i pristup. Jer drugačije ne može, oni su ko razmaženo dete koje neće ništa samo da uradi jer je naviklo da sve dobija na kašičicu. Sve dok se ne puste sami u vodu, oni se neće promeniti i opametiti.ali po meni je osnovna dilema u tome treba li im pruziti jos koju priliku ili ne.
I to je u suštini ono što ja pričam ovde sve vreme. Ne mrzim Ikarbus i nisam za njegovo zatvaranje nego za to da se izbaci više iz tog autodestruktivnog SFRJ mentaliteta koji srozava i njega, i njegove klijente, i državu. Znači hoću da se puste u vodu da nauče sami da plivaju. To je sve. Ali avaj, nekima ovde je taj Ikarbus postao sveta krava pa se ponašaju kao zaludni roditelji koji ne umeju da postave granice svom detetu pa se onda čude kad im ovaj pretvori život u pakao. Al zato čim im neko predloži rešenje odma počnu da se vređaju i da sikću, umesto da tu energiju usmere na sam problem koji im zagorčava život.
Mada čak i takvo ponašanje kod roditelja ima nekog smisla jer su, jelte, oni stvorili to dete pa će uvek biti popustljivi prema njemu, čak i prekomerno. A ovde imamo situaciju da ljudi brane jednu fabriku s kojom nemaju nikakve veze. I koja čak i nije neki simbol srpske privrede i pameti, jer se svodi na šrafciger industriju a o njenom poslovanju da na pričam. I opet, umesto da čuju druge predloge koji mogu da reše problem, oni sve to vide kao napad i mržnju. Mržnja je ako kažeš da preduzeća postoje da ostvaruju profit,a ne da krase liste u APRu. Mržnja je ako kažeš da preduzeće koje 20 godina ladi jaja nije dostojno bezuslovne državne pomoći. Mržnja je ako kažeš da se za pozamašne pare očekuje i neka doza kvaliteta i komfora. Mržnja je ugledati se na bolje a ne zadovoljavati se čuvenom floskulom ''pa dobro, bar smo bolji od Somalije''. Jeste, sve je mržnja i svi su zlonamerni. I ceo svet je u krivu, a samo je njihovo dete što 20 godina ladi jaja i potkrada roditelje nedužno i neshvaćeno. :roll: