Ja se slazem sa tobom da covek treba da se vrati prirodi i da zivi humanije...
Ali covek je napravio gradove kao glavni oblik zivota... Covek tezi gradu, ne tera grad nikoga... To vazi i za ona uredjena sela sa svom infrastrukturom... Potrosacki mentalitet i turbo zabava su stvorile taj sistem, a koliko ja vidim to se nece urusavati vec ide u sve vece ekstreme...
Zato sam i predlozio da kad vec svi zelimo da zivimo i radimo gradski, onda bar prekinemo da otimamo zemlju od prirode i unakazavamo je svojim neuredjenim naseljima, vec da pocnemo da se grupisemo u gradovima, a da stvorimo sebi uslove da imamo lepa vikend naselja...
Pritom, soliteri i velike zgrade uopste ne moraju da budu nehumani... Ako nisi primetio, na drugim temama se borim za veci javni prostor, zelenilo, sirinu, sve na ustrb neuredjenih tranzicija naselja i krmaca koje sada gradimo, a za stambena naselja sa vertikalama i javnim povrsinama...
Drugo, mozda ti ovo u Srbiji ne izgleda kao kosnica, ali pogledaj malo uredjenije ekonomije i njihove poslovne i stambene kosnice... Pogledaj kolicinu infrastrukture kojom premrezavamo celu planetu? Jel to humano? Prirodno? Od cele planete pravimo megalopolis koji ce da upropasti sve sto se moze nazvati humanim...
Pogledaj na sta lice gradovi u SAD. Urbani centri i stotine kvadratnih kilometara kuca oko centra... To je sve zemlja oteta od prirode, a pritom milijarede i milijarde ulozenih u urbanizovanje tih povrsina... Da ne pricamo o dnevnoj potrosnji energije i zagadjenje koje prati taj nacin zivota... Te pare imaju samo oni i zapadna Evropa i to ne zato sto su hiper produktivni ali to je vec tema geopolitike...
To po meni nije buducnost i stojim iza toga... U stvari jeste buducnost za milijardu odabranih...
I trece, uopste ne napadam ljude koji su kupovali legalno zemljiste i gradili sve po pravilima... I slazem se da treba da imaju svu infrastrukturu... Ali to jednostavno nije buducnost. To je proslost koja mora nekako da se regulise zarad buducnosti...
Vec nas ima na planeti toliko da ne mozemo da gledamo uske licne interese... Moramo malo i planski raditi zarad buducnosti. Ja sve ovo pisem ne zato sto volim kosnice, vec zato sto volim prirodu, a nisam za smanjenje svetske populacije sa 7 milijardi na 1.
Izvini, ali mislim da je taj koncept za koji se zalazes (koji je svakako lep ali utopisticki) nama prodat kroz zapadnu kulturu i da nema veze sa realno odrzivim stanjem...
Racunica je vrlo jasna. Zapadna Evropa i SAD trose preko 60 % svetskih resursa za odrzanje tog nacina zivota, a cine 15% svetske populacije... Znaci, ili ide smanjenje populacije ili ce ovih 85% teziti da se priblizi njima... A ako ovaj nivo potrosnje ovoliko steti planeti (i svima nama) zamisli sta nam sledi...
Mozda je ova prica malo naivna za Srbijicu, ali kao sto rekoh, gledam malo dalje u buducnost... Ne zelim da pravimo automobilski preskup koncept, pa da za 40 godina cupamo kosu...
I sto se tice kvadrature, neko je rekao da smo mi iz "centra" prenabudzili cene svojih stanova. Ja zivim u 50 "nabudzenih" kvadrata ali zelim da imam vecu porodicu? I sta da radim? Da prodam stan i gradim nelegalnu kucu na obodu grada? Ne mogu, trpim, cutim. To mi je cena. Mogu Japanci, moci cu i ja... Dok ne skupim novac i odvaznost da odem na selo...