Boemski duh u autobusu iz 1939.
Banjaluka - Duh Beograda i boemske četvrti Skadarlije u petak uveče stanovnicima grada na Vrbasu dočarali su originalni autobus iz 1939. godine i zvuci orkestra "Šešir moj" na Trgu Krajine.
Radoznali prolaznici imali su priliku da se provozaju u neobičnom oldtajmeru kojim je upravljao vremešni Branko Dragojević, samo dvije godine stariji od svog ljubimca.
Vedri čika Branko priča da se u oldtajmer zaljubio još dok je bio dijete.
- Svog ljubimca sam kupio pre dvadeset godina i od tada se ne razdvajam od njega. Ideja mi se javila gledajući film "Ko to tamo peva", tako da sam odlučio da nađem jedan takav - kazao je Dragojević.
Starim autobusom Dragojević je obišao pola Evrope.
- Svog sam ljubimca ponosno pokazivao na mnogim izložbama, a više puta se me tražili da vozim mlade. Vozio sam i decu koja su želela na neobičan način da proslave rođendan - priča Dragojević.
Pričljivi Beograđanin priznaje da je sa svojim autobusom imao problema na graničnim prelazima.
- Međutim, s obzirom na njegovu popularnost, nemam više sličnih muka. Jedino što je autobus mnogo star i jako sporo vozim. Nikad ne prelazim 60 kilometara na čas. Iz tog razloga put iz Beograda do Banjaluke trajao je devet časova - priča Dragojević i dodaje da vozi samo po lijepom vremenu.
Iako je imao ponuda za prodaju, Dragojević priznaje da nema tih para za koje bi se odrekao svoje "stare mašine".
- On ima neprocenjivu sentimentalnu vrednost. Nikad ga ne bih prodao jer me za njega veže mnogo lepih sećanja. Često kažem da je i taličan jer je osveštan - dodaje u šali Dragojević.
Inače, ova neobična atrakcija na gradskim ulicama dio je manifestacije čiji je cilj promocija turističke ponude Beograda u Banjaluci, koju zajednički organizuju turističke organizacije ova dva grada.
- Za početak kampanje smo namerno izabrali Banjaluku jer ovde živi naš narod, ovde se osećamo sigurno i zadovoljno kao i u Beogradu. Što se tiče iduće godine, krećemo od Ljubljane, preko Rijeke, Zagreba, Sarajeva... - rekao je portparol Turističke organizacije Beograda Ivan Jočović.
Saradnja
Turističke organizacije Banjaluke i Beograda uspješno sarađuju dugo godina i na obostranu inicijativu realizuju veliki broj turističkih kampanja. Drago nam je što smo ugostili naše goste iz Beograda, koji će za dva dana prikazati ljepote svog rodnog mjesta - kazao je direktor gradske Turističke organizacije Ostoja Barašin.