Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

• Solaris

Glasovi: 308 94,8%
  • BMC

Glasovi: 17 5,2%

• Ukupno glasača
    325
Ima i Solarisa u lošijem stanju, al ja ne uđoh ni u jednog da je baš toliko razvaljen do sad, pogotovu sa pocepanim podolitom, sem što zna da nedostaje na rampi za osobe sa posebnim potrebama, i eventualno ako je oštećen kod zadnje platforme. Budu trapovi malo lošiji, bude i bučniji, al ništa toliko strašno da je u njima vožnja postala ne znam kakvo mučenje. Na kraju, koliko god bili i kvalitetni, niko nije imun na godine i kilometre, pogotovo kod nas, gde održavanje nikada neće biti na vrhunskom nivou. Baš iz tog razloga nam i trebaju što kvalitetnija vozila.

Od niskopodnih autobusa da, Solarisi jesu najbolji do sad, al od svih autobusa u zadnjih 30 godina, definitivno su Japanci prvi, i to SG313. Kod njih se nije znalo prvih sedam osam godina ni šta su mnogi potrošni delovi, a za razliku od Solarisa koji su imali i te kako svoje boljke. Šasija U profila, besprekorna mehanika, uvek jako hvaljeni od strane vozača, a po voznim karakteristikama, a vala i po udobnosti za nas putnike. Od svih autobusa u GSP-u, njih mi je najviše žao, mislim što ih više nema.

Solarisi su zapušteni još 2022 i dolaskom prvih Bmc zglobnih autobusa, do tad su bili u top stanju, ali naravno da bi mogli da se srede, imamo primer Mercedes Conecta koji su u top stanju, ove godine pune 20 godina i nažalost su predviđeni za rashod u 2025.

IMG-20250125-102136.jpg

O ovome pričam. Solarisi su totalno zapostavljeni i zato mi je nešto lepše kad mi dođe zglobni BMC barem u celom komadu. Inače u pitanju je Solaris 3078.

Pa opet ništa strašno naspram godina. Vidi se kao da je nešto ozbiljnije rađeno oko okretnice, a u smislu da ima rupica da je nešto bušeno. Nije pukao po sred, nego je načet verovatno prvi put nekim alatom, pa se posle širilo. Nije razlog za zamenu celog podolita. Na mnogim drugim vozilima nedostaju ozbiljniji komadi podolita, iako su dosta mlađi. Iskreno, ako je već i planirano njihovo skorije povlačenje sa ulica, mi se kao svi kao nadamo da do toga neće doći, al male šanse za to, glupo je ulagati u stvari koje već i spadaju više u estetiku, a čak pritom i ne smetaju baš toliko.

To što završavaju za 8 meseci apsolutno nije izgovor za neodržavanje.
A šta ovde možeš da uradiš. Pričamo o konkretnom slučaju. Sem presvlačenja ne vidim drugo rešenje, pošto tu krpljenja nema. Menjaš veći deo podolita zbog toga, a vozilo po svemu sudeći neće raditi još dugo. I opet, to je pre posao za SDT servis, jer to stvarno treba uraditi originalnim podolitom, plus ga treba zameniti valjano.

A šta ovde možeš da uradiš. Pričamo o konkretnom slučaju. Sem presvlačenja ne vidim drugo rešenje, pošto tu krpljenja nema. Menjaš veći deo podolita zbog toga, a vozilo po svemu sudeći neće raditi još dugo. I opet, to je pre posao za SDT servis, jer to stvarno treba uraditi originalnim podolitom, plus ga treba zameniti valjano.
Apsolutno sve što si sad naveo. 8 meseci je 8 meseci. Po tebi očito neko treba da se lepo saplete tu pošto ovaj iscepani deo ima i određenu dubinu. Ja, kao i studenti, tražim da nadležni rade svoj posao (u ovom slučaju GSP).

Nema ničeg lošeg u tome što tražiš i očekuješ, al znaš kao i ja da to kod nas ne ide glatko i lako, pogotovo kod stvari koje se ne smatraju prioritetnim. Tako smo na širem nivou učeni decenijama unazad. GSP je samo jedna instanca gde se to dosta vidi. Šta sve viđam po vozilima, ovo je još i najmanji problem. Daleko više mi, barem meni, smeta prljavština i u autobusima GSP-a, jer evo i kod prve serije gasnih BMC-a su baš štrokave, često, svetle plastične površine oko okretnice, ispod prozora, a tek kad vidim packe po krovnim panelima. Nije to samo do ove vlasti i trenutnog rada institucija, već do celog našeg sistema. Mnogo se široko može o tome, a većina pretpostavljam zna o čemu pričam.

Fotografisano na brzinu na Zelenom vencu jer mi je dolazio autobus. Ne znam jel ovo normalno (uobičajeno) da ovako parkirsju ili je neki kvar u pitanju.

1000003939.jpg

IMG-20250125-102136.jpg

O ovome pričam. Solarisi su totalno zapostavljeni i zato mi je nešto lepše kad mi dođe zglobni BMC barem u celom komadu. Inače u pitanju je Solaris 3078.
Lepsi mi je Solarni sa rupicama nego taj QRC u kom je udobnost voznje u rangu volovskih kola. Za rupice cemo da vidimo,jos su svezi.
@solecar Znali su i Zemunci i NBG da se tako 'naopako' parkiraju,kad se iskljuce,a koji je razlog ne znam.

Vrh