Filip Vukša (20), student koji je ličnim zalaganjem i slanjem više od 650 različitih prijava gradskim službama unapredio život u gradu, krenuo je u novu akciju: obeležavanje stanica noćnog prevoza. Filip je pre godinu i po obavestio Direkciju za javni prevoz da na našim stanicama nisu obeležene noćne linije, iako to nalaže Odluka o gradskom prevozu. Pošto iz Direkcije nisu reagovali, mladić je preuzeo inicijativu. Platio je štampanje nalepnica, poneo merdevine i peške krenuo da obeleži sve stanice u gradu.
Filip Vukša - preuzima inicijativu umesto nadležnih
- Iz Direkcije su mi odgovorili da je problem obeležavanja noćnih linija rešen na stanicama gde postoje nastrešnice. Međutim, Odluka o javnom gradskom prevozu koju je donela sama Direkcija, kaže da ove linije moraju biti istaknute na stubu, a da ne pominjem što oko 90 odsto stajališta uopšte i nema nastrešnicu. Bilo kako bilo, zašto bih godinama čekao da drugi uradi nešto za moj grad, kad i sam to mogu da učinim odmah - pita mladi Filip.
Platio više od 80 evra za nalepnice
Iz svog džepa dao je više od 80 evra za štampanje i plastificiranje nalepnica i odmah se bacio na posao. U subotu je lepio stajališta za noćne linije 32N i 202N, što je zahtevalo čak sedam sati neprestanog pešačenja: od centra grada, niz Bulevar revolucije, Ruzveltovu, preko Karaburme 2 do Višnjice, i sve to isto nazad.
Dan kasnije usledio je još veći posao. Filip je obišao ceo Smederevski put i sva naselja u koja svraćaju noćni autobusi, od Kaluđerice do Ritopeka. Ostale su mu još Grocka i Beljagica čime će, kaže, završiti posao na potezu “trista”.
- Ljudi su me isprva čudno gledali, a kada sam im objasnio šta radim, oduševljeno su pozdravili moju akciju. Zbog neobeležavanja, mnogi uopšte ni ne znaju gde da čekaju određenu noćnu liniju. Tako, recimo, u rekonstruisanom delu Bulevara kralja Aleksandra nisu uopšte definisana stajališta za noćne linije. One nisu obeležene na nastrešnicama tramvajskih linija, a nisu ni napravljene zasebne stanice. Ljudi autobuse 7N, 301N i 308N čekaju svuda po Bulevaru i on staje gde god mu oni mahnu jer jednostavno nisu definisane stanice. Taj problem postoji i sa stajalištima “Batutova”, “Lion”, “Bregalnička”, “Stari Đeram” i “Sredačka” u oba smera - objašnjava Filip.
Sam lepi stanice u gradu
Šta je još uradio....
Zahvaljujući mladom Filipu Vukši koji je Direkciji za javni prevoz 2010. godine uputio prijavu za lošu obeležnost noćnih linija, danas su su skoro svi noćni autobusi obeležni i pored broja imaju slovo N. Takođe, pre dva meseca je po Filipovoj prijavi uveden red vožnje noćnih linija. Pre toga ga je imalo svega par stanica u centru grada.
Kao veliki protivnik birokratije, nepotrebnih procedura i odlaganja poslova zbog čuvenog izgovora “nedostatka sredstava”, Filip kaže da sve što može da uradi za Beograd, uvek će uraditi odmah i do kraja, jer kad se nešto zaista voli kao što on voli svoj grad onda, kaže, izgovora nema.
“Blic” tokom jučerašnjeg dana nije uspeo da dobije komentar Direkcije za javni prevoz.