Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

• Solaris

Glasovi: 295 95,2%
  • BMC

Glasovi: 15 4,8%

• Ukupno glasača
    310
Danas mi se ukazala prilika da se provozam Isuzu-om na 37. Uživo deluje mnogo lepše nego na slikama, kvalitetna široka vrata su mnogo bolja od Ikarbusovih, šipke nisu od brušenog metala već farbane u sivo, sedišta su kvalitetnija od Higerovih, uz to i udobna, veliki prozori svi imaju luftere i to kliznog tipa, klima dobro radila (niti furuna nit hladnjača), završna obrada putničkog salona mestimično krcka i mnogo manje lupa od MAZ-a na neravninama, nije bučniji od Higera ili Otokara, neuporedivo tiši hladnjak od BMC-a (ne muče), plafonska ploča u cvetnom dezenu protežući se celom dužinom vozila odaje orijentalni utisak čitavog putničkog salona ujedno asocirajući na jeftinu kinesku robu što recimo nije toliko upadljivo kod Higera (osim svetlucave/glossy ploče bez dezena).

Jedan je i na 49, a kad smo već kod nje naišao mi čuveni MAZ 40927 koji je hteo da se razleti u paramparčad. Opšti utisak bi bio da je autobus za par godina pretvoren u "gomilu gvožđurije". Pisao sam o njemu pre par godina kako nije bio tako loš, međutim ne mogu se više držati tog stava. Sve se živo trese, počev od konstrukcije preko sedišta, plafonskih panela pa do vrata. Čak se i šipke na vratima tresu. Sve je labavo, raštimovano, razdrndano. Ma nije samo raštimovana završna obrada već se čitava karoserija trese i lupa kao traktorska prikolica ili sanduk kipera. Karoserija za bacanje na kraju radnog vela, iako doduše motor, menjač i klima rade normalno. Mada, MAZ je, uzevši u obzir cenu upravo i predviđen kao vozilo za kratkotrajnu upotrebu u vidu relativno kratke eksploatacije bez značajnih ulaganja poput remonta. Umesto sređivanja nabavlja se zamensko vozilo.

Ikarbus se na Karaburmi zaglavio pošto je naišao na glupavu blokadu u Marijane Gregoran. Koja i dalje stoji, iako je porodica poginulog dečaka dala saopštenje u medijima da oni više nisu deo te akcije, i da ne znaju ko i dalje drži taj kolovoz zablokiran.

KO I ZAŠTO BLOKIRA ULICU NA KARABURMI? Porodica tragično nastradalog Stefana se ograđuje od okupljanja
https://www.kurir.rs/vesti/beograd/3743 ... janja-foto

Izgleda da je palo neko ribanje pošto su autobusi ponovo počeli da staju na stajalištu Petlja Radnička. Inače tu poziciju često zauzme saobraćajna policija pa vozači preskaču stajalište.

Uh bogte, u Higerima radi klima bukvalno da se smrznes. Ne znam kako im se ne zapale spoljni delovi klime, to mora da je uzareno. Msm kazem metaforicki, znam da se hlade vodom nego ko zna koliko se uzare od rada i jos od celodnevnog sunca.

https://www.b92.net/lokal/beograd/drust ... je-1905170
Ajd sad budi pametan pa shvati šta je pisac hteo da kaže...
Obe su iz Evrope ali je jedna iz EU,znači da su drugi Turci pošto se i oni računaju kao Evropa,BMC pošto ne vidim koja to firma iz Evrope a nije iz EU može da bude.
Nadam se da je ta iz EU Solaris.
Hvala Bogu pa nema Kineza.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870513#p870513:xezbbqco je napisao(la):
Bender Rodriguez » 10 Avg 2021, 11:07[/url]":xezbbqco]Uh bogte, u Higerima radi klima bukvalno da se smrznes. Ne znam kako im se ne zapale spoljni delovi klime, to mora da je uzareno. Msm kazem metaforicki, znam da se hlade vodom nego ko zna koliko se uzare od rada i jos od celodnevnog sunca.

Nije ni to dobro ali je meni lično mnogo bolje nego kao kpime u IK112LE & IK112m - MALO SLABIJE NEGO KISELA VODA :/

Vozio sam se pre neki dan po najgoroj vrućini sa #3258 i unutra je bilo 40 stepeni a pozadi 50.
Vozim se nažalost na 305 sa redovnim #3211 i #3212 koji su grejalice sa 5 prozora (zatvorenih od straha od promaje i priči jedne žene pa radi klima).
To je pakao unutra, ne može ona crkavica da spusti temperaturu ni malo, koliko pozadi greje motor.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870513#p870513:2hlfysu8 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Avg 10, 2021 10:07 am[/url]":2hlfysu8]Uh bogte, u Higerima radi klima bukvalno da se smrznes. Ne znam kako im se ne zapale spoljni delovi klime, to mora da je uzareno. Msm kazem metaforicki, znam da se hlade vodom nego ko zna koliko se uzare od rada i jos od celodnevnog sunca.
Ne hlade se delovi klime vodom , niti jedan. Kompresor se podmazuje PAG uljem izmešan sa nazovi freonom koji je otporan na visoke temperature, kondenzator koji je najvreliji hladi se strujanjem vazduha putem ventilatora.. Motor je tu ugrožen jer kompresor posrče puno kW.

Zvanično je objavljeno da su se na tenderu javili Solaris i Bmc, a ponuda Solarisa je jeftinija za 1.5 evra za 100 zglobova

Prilozi

• 301766.jpg
    301766.jpg
    885,3 KB · Pregleda: 1.102
Potencijalni problem za Solaris je lizing tj ponuda mora biti sa domaćom lizing kućom. U svakom slučaju to je daleko bolja opcija nego turske šklopocije.

Ma jasno je skroz da će skoro sigurno BMC osvojiti, samo je pitanje šta će navesti kao nedostatak Solarisa zbog kojeg je otpao iz igre.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Ali mi je smešno kako je savršeno bio namešten tender za Bmc sa nerealnom cenom gde će neko opasno da se ugradi i onda uleće Solaris bukvalno poslednji dan tendera sa jeftinijom ponudom i to im je poremetio planove. Sad im je bolje da uzmu Solaris kad je već došlo do ovoga jer se čula cena i ako uzmu Bmc ima da dođe do velike paljbe od strane opozicije pred Bg izbore što im nije dobro, dok ako uzmu Solaris, mogu to da iskoriste za kampanju pred izbore

Postavio sam anketu na forumu u zaglavlju teme :)

Zezeljko":2r06c9ua je napisao(la):
Ma jasno je skroz da će skoro sigurno BMC osvojiti, samo je pitanje šta će navesti kao nedostatak Solarisa zbog kojeg je otpao iz igre.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
Đilas

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jos se drzi Cica #902... Trebalo bi i jedan IK-201 da uvrste u muzej. Ipak su obelezili citavu jednu generaciju u Beogradu
_IMG_000000_000000.jpg

Da li neko zna kada se donosi odluka o pobedniku tendera?

Drago mi je sto se Solaris umešao, ova cena BMCa je bezobrazno velika, čak 80.000 eura veća po komadu u odnosu na one koje je kupio Novi Sad prošle godine. Čak je i Solaris, koji je ranije bio nedostupan zbog prevelike cene, povoljniji od BMC. Pretpostavljam da Solaris ne bi slao ponudu ukoliko ne ispunjava sve uslove tendera, samo se plašim da im ne nadju nešto zbog čega mogu da ih izbace sa tendera, npr. brzina isporuke.

Takođe, logicnije je da će uzeti BMC zato što im se to uklapa u njihovu taktiku legalnog uzimanja novca. Tender je namešten za BMC I ne znam da li će prihvatiti da oni ne pobede. Svakako, ukoliko pobedi zdrav razum doći će Solarisi, jedino sto danas zdravog razuma nema kod ljudi koji se nešto pitaju u ovom društvu.. Na kraju krajeva, želju naroda možete videti u zaglavlju teme gde Solaris vodi u glasovima 25 prema 0 koliko ima BMC.....

Čak ne smeju ni da kažu da je BMC ponovo u opciji pa govore da su oba proizvođača evropska, s tim da je jedan iz EU, a drugi nije. Da se razumemo, umeju i Turci da naprave dobar autobus (Isuzu), nismo ni jedini koji kupuju vozila od njih, ali smo jedini kojima bi njihova vozila mogla da postanu kičma javnog prevoza što bi dovelo do uništenja već katastrofalnog prevoza. Naravno, svi se nadamo Solarisu koji je najbolje moguće rešenje. Pitanje je, ko god da bude izabran između BMC-a i Solarisa, šta će se desiti sa Japancima i preostalim ik-201? Verovatno će i neki ik-218M i N iz Zemuna ići u rashod, pa zapravo dolazimo do zaključka da opet neće biti dovoljno zglobova da se pokriju linije koje su najviše oštećene silnom nabavkom solo vozila (15, 43, 75, 96, 105, 601, 611). Da ne spominjemo tek 27E, 53, 83, 89 koje su godinama u Kosmaju jer nema dovoljno zglobova za njih. Ono što mislim da će se 100% dogoditi jeste da će svi stari ikarbusi, to jest ono malo što ih ima definitivno biti povučeno iz saobraćaja (kao u NS), a ako se isto dogodi i sa Japancima, opet se stanje neće nešto mnogo promeniti.

Ja i ne pamtim kada sam video zglobove na 53 i 89.

Bile su zglobne čini mi se 2012/13 kad su došli 218,218M i Solarisi.

Први пут сам се изјаснио позитивно за Соларисе, као и, како видим, осталих 100% испитаника.

Vrh