Bio sam prekjuče u Pančevu, pa bih da ponovim svoj neki generalni utisak od ranije.
Grad je miran i tih, zaista je uživancija prošetati i jesti po lepom danu... Mrska mi je bila i sama pomisao, na mravinjake od Beograda ili Novog Sada, svejedno...
Ovde beskrupulozna gradnja nije uhvata tolikog maha, tek po koja zgrada se diže od nekoliko spratova, pitanje je u kom će to smeru ići... Verujem da će za nekih 30 godina više ličiti na Novi Sad al za sada je očuvan stari Vojvođanski feel, laganog, usporenog života...
Po radnom danu puste ulice... Reklo bi se da svi rade ili su na buvljaku... Jedino je tamo gužva.
ali do 13h posle toga i tamo kao da se uragan sprema. Svi zatvorili, obezbedili svoje tezge, pokupili se i otišli... Nema žive duše. Bukvalno kao u Teksasu ono okruglo žbunje što ga vetar nosi
a 3 sata pre toga glavna tržnica Srbije na otvorenom...
Za introvertne raj. Za ekstrovertne toplo preporucujem Novi Sad. Za one koji žele komšije penzionere, Pančevo, za one koji žele klince i studentariju Novi Sad... Generalno je tako...
Inače od buvljaka se najčešće spuštam istočnim delom grada koji se ako je verovati mapi zove Kotež 1 i 2.. Ceo taj potez pored groblja skroz do glavne ulice gde je TC Big je dobra stara gradnja, po urbanističkim pravilima iz 70, 80... Zelene površine, parkinzi...
I dalje gotovo pusto... Poneki penzioner tiho i nenametljivo prođe biciklom i to je to! I tu kao kvadrat bezvredan, a BNV 10x toliko
Poludeli smo načisto... Pre bih ovde u potrkovlju renovirao neki stančić sa terasom odakle se pruža pogled koji se beskrajno širi, nego se gurao među one zgradurine...
ŽS Pančevo, izvorno stanje što se kaže... Šalter radi do nekih 15, 16h, wc je zaključan... Samo za osoblje... Klupe ispred su jezive... To je jedina zamerka... i onaj voz ne znam zašto se onoliko vuče kad su im stavili kamene pragove barem do Ovče, ne znam jesu li dalje od Ovče rekonstruisali prugu, al ide kao po jajima sporo... I ne znam zašto karta elektromotrnim košta boga oca 300 povratna, a dizelašem 128 povratna... Najgore je što više ne znam ni kako se ispravlja ta nepravda u državi Srbiji. To neosnovano obogaćenje, gde završi razlika u novcu, ko je nadležan da to preispita...
Tako da, stanica je oronula, ostalo je sve na dohvat ruke i miiiirno. Idilično.
Verujem da onom ko je tamo rođen i odrastao to dosadi, al meni tako nešto sada treba...