Šta je novo?

Air Serbia

Вероватно сам у мањини, али ови цртежи и плакати који су се цртали тридесетих и четрдесетих година прошлог века, па чак и они послератни, имају душу. Нешто те баш вуче ка томе, али не знам шта је то. Не могу да уперим прстом и кажем: »то је ово.« Шта год да је у питању, модерни цртежи урађени у дигиталним програмима то немају. 20. век је стварно био златан период у области уметности. Данас је све безвезно и беживотно.

Poslednja izmena:
Вероватно сам у мањини, али ови цртежи и плакати који су се цртали тридесетих и четрдесетих година прошлог века, па чак и они послератни, имају душу. Нешто те баш вуче ка томе, али не знам шта је то. Не могу да уперим прстом и кажем: »то је ово.« Шта год да је у питању, модерни цртежи урађени у дигиталним програмима то немају. 20. век је стварно био златан период у области уметности. Данас је све безвезно и беживотно.
Nije važno da li si u manjini ili ne, jerbo svaka individua razvija svoj sopstveni estetski ukus, između svega ostalog. Slažem se s tobom, ali ja sam iz XX veka, koji je sublimirao svu ljudsku istoriju i zanate koji su postojali od vajkada. U analognim vremenima su umetnici i vrhunske zanatlije radili ilustracije po meri mušterije i u duhu mesta i vremena. Nije da su takvi ljudi izumrli, naprotiv.

Promenio se narativ, a samim tim i nadražaj, preotet je i zatrpan sav opažajni prostor. Turbo-kapitalizam, ubrzavanje-upucavanje, digitalizacija svega, napali su i spržili novootkrivena polja u mozgovima ljudi, da bi tu onda montirali prijemnike za svoje digitalno reklamno smeće. Sve se ovo već uveliko dogodilo, promenio se ljudski svet a s njim i ljudska svest, način opažanja. Nije ni po mom ukusu, ali tako je.

https://www.propellerpropaganda.com/original-vintage-airline-posters/famous-poster-artists/

aeroput 0.jpg

Fini video, sažima ono što bih 'teo da kažem:
The greatest graphic designer of all time

Baš htedoh to da okačim na temu aerodroma, ali možda pripada ovde.
Zato što, navodno, deo istog kompleksa predstavlja i onaj aerodromski hotel.

Поздрав

Петак полако пролази, погледом пијем полагану прошлост. Пихтије 'пак прескачем, па почетак предјела прија попут пиринчане пите, пре пасуља пребранца. Пуна? Полупразна? Попићу пет пића после полетања, па полупијан причати петпарачке приче плавушама поред. Па пишкити. Па-па.

Поздрав

Pozdrav,

uz jednu ispravku - fotografija je početak 80ih, ne 60ih,

pozdrav,

Petar
Јеси ли сигуран, Петре? Личи да је Каравела, видиш да има оне гарнишне са завесицама, а она је летела 60-их и раних 70-их.

(Поздрав препуштам поштованом пријатељу!)

Imam sjajnu knjigu Priča o Jugoslovenskom Aerotransportu i na 68 strani se govori o 1966 godini, na sledećoj strani je ta fotografija, radi se o Karaveli. Mnogo fotografija iz te knjige uključujući i ova je već objavljena u Vintage sekciji na exyuaviation.com.

KaravelaJAT.jpg

Pozdrav,

imamo istu knjigu, mea culpa, pogledao sam jutros, kod mene je na jednom od arhivskih hardova u rack-u za 80te zavedena pod 1986tu 👍👍

Inače, pomenuta knjiga je odlična, omot naslovnice /'ptica' koja ide ka ogromnom zalazećem suncu/ je vrhunski 👌👌

pozdrav,
Petar

Vrh