Šta je novo?

Air Serbia

Ne znam koliko je povećan broj sedišta Er Srbije ovog marta u odnosu na mart prošle godine, ali:
Prošle godine u martu bilo je 3018 a ove 3269 letova, povećanje od 8,3%.
Prošle godine imali su 271.102 a ove 273.705 putnika, povećanje od 0,96%

Deluje da su priče istinite, solidno povećanje broja letova a jedva da je povećan broj putnika. Ispada da je 251 dodatnih letova dodalo samo 2603 putnika.

Poslednja izmena:
Ne znam koliko je povećan broj sedišta Er Srbije ovog marta u odnosu na mart prošle godine, ali:

Deluje da su priče istinite, solidno povećanje broja letova a jedva da je povećan broj putnika. Ispada da je 251 dodatnih letova dodalo samo 2603 putnika.
"Commenting on the results, Air Serbia’s CEO, Jiri Marek, said, “Month after month, we record steady growth, further confirmed by the cabin load factor, which reached 74% in March - an increase of three percentage points compared to the same period last year"

Ne pricaj bezveze.

Samo zaboravljas najbitniju cinjenicu - ove godine u floti imaju 2 E190 i 1 E195 (108 i 118 sedista), dok su prosle godine umesto njih leteli A319 i A320. I zbog toga imaju vise letova, na nesto manjem kapacitetu.

Tako da tvoje price, koje se vrte jedino kod Purgera, apsolutno nisu istinite. LF se povecao za 3 boda u odnosu na proslu godinu.

Prosta matematika kaze da se kapacitet ove godine smanjio za 3,13% zbog manjih aviona. Bitna stvar je da se broj putnika nije smanjio, da se LF povecao, a zbog toga se i cene karata povecavaju sto u konacnoj racunici daje vecu zaradu. A zarada je najbitnija.

Пепеминт се одмах оградио да не зна колико је седишта у питању.
Мене занима друго: више летова у мањем капацитету колико је то мање потрошеног горива?

Prosta matematika kaze da se kapacitet ove godine smanjio za 3,13% zbog manjih aviona. Bitna stvar je da se broj putnika nije smanjio, da se LF povecao, a zbog toga se i cene karata povecavaju sto u konacnoj racunici daje vecu zaradu. A zarada je najbitnija.
Одличан резултат за март с обзиром на то да је прошле године католички Ускрс био крајем марта - ове године и наш Васкрс и њихов Ускрс падају у април што ће значити рекордан број путника у априлу!

Пепеминт се одмах оградио да не зна колико је седишта у питању.
Мене занима друго: више летова у мањем капацитету колико је то мање потрошеног горива?
Pepermint je prvo izneo netacnu informaciju da se LF smanjio, a pritom nije uzeo u obzir sve faktore poput manjih aviona, a zaboravio je i cinjenicu da je proslog marta bio katolicki Uskrs koji generise veci broj putnika na JU letovima jer tada obicno dijaspora dolazi kuci na par dana.

Tesko je govoriti o potrosnji goriva, E190 trosi manje nego A319 jer je manji i laksi avion. Zbog veceg broja letova potrosnja bi trebalo da je bila na slicnom nivou kao i prosle godine, ali to je jako tesko proceniti.

Јесте, али ако није податке од седитшима уопште онда и није могао да извуче закључак... Али добро, ти си га исправио.

Мени је то интересантан моменат са потрошњом, јер иако Ембраер због мање масе троши мање, то, колико се сећам по подацима које сам на разним авио форумима читао није 50% мање поготову на кратким рутама. А пошто је цена горива значајна ставка у трошковима, просто ме занима како се то одразило на укупне перформансе.

Јесте, али ако није податке од седитшима уопште онда и није могао да извуче закључак... Али добро, ти си га исправио.

Мени је то интересантан моменат са потрошњом, јер иако Ембраер због мање масе троши мање, то, колико се сећам по подацима које сам на разним авио форумима читао није 50% мање поготову на кратким рутама. А пошто је цена горива значајна ставка у трошковима, просто ме занима како се то одразило на укупне перформансе.
Podatke oko svih troskova, pa i za gorivo cemo videti ovih dana kada na sajtu APR-a izadje detaljan finansijski izvestaj.

Pored svega navedenog piloti imaju izbor koliko goriva žele za uzmu (pored obaveznih) a to sve može da zavisi od vremena, tovara i broja putnika, planiranih letova, cene goriva na destinacijama, tako da je jako teško to nagađati sada.

Baš kako je Prle primetio, ja sam se juče ogradio da nisam znao kapacitet i to je ključno. I dalje ne znam, ali ako si izračunao kapacitet preko LF (a ne obrnuto kako se uobičajeno radi) onda ajde. Pad kapaciteta od 3% uz povećanje broja putnika od 1% je onda sasvim dobar rezultat.

Ja ne čitam šta piše onaj tamo već odavno ali ne sumnjam da je i dalje sve blato. Moj izvor je leteo dva puta tokom marta i kaže da su oba leta bila poluprazna, a da sada Er Srbija ima više aviona nego prošle godine pa je priča delovala uverljivo. U pravu si za Embraere, to je objašnjenje zašto je više letova a malo povećanje putnika. Idemo dalje.

Vrh