Šta je novo?

Air Serbia

I upravo treba zbog bezbednosti da ide u kabinu. Tako da ne vidim razlog zašto bi neko dao odgovor da mora u čekirani prtljag zbog bezbednosti. Oni verovatno misle da je to ogroman objektiv, pa valjda računaju da bi ga putnik nosio van prtljaga, pa bi to u slučaju jakih turbulencija ili sličnog dovelo do povrede putnika. U suštini samo se na kontroli prtljaga uopšte i gleda prtljag, na gejtu uopšte ne proveravaju sadržaj, bar se meni nikad nije desilo.

Ni u jednom delu zabranjenih, odnosno dozvoljenih predmeta nema deo gde bi kamere bile zabranjene, odnosno objektivi, što i ovo potvrđuje:

1000033585.png

Ja sam svoju kameru sa istim objektivom nosio i u Ryanair i u Wizz, uvek u ručnoj torbi jer mi ne treba na aerodromu i u avionu. Čak sam i u torbi fotoaparata nosio, uz ručni prtljag.

Slobodno ponesi Đole, stavi ga lepo u torbu, na kontroli prtljaga samo izdvoj u posebnu korpu sve elektronske uređaje (telefon, fotoaparat, šta god još nosiš) i to je to. Uostalom, to i pitaju na aerodromu kada stavljaš prtljag u korpu, da li imaš sa sobom elektronske uređaje, baš kako bi izdvojio, jer oni blokiraju pregled samog prtljaga.

Pre neki dan dođoh iz Londona i kod njih na Lutonu elektronske uređaje uopšte ne treba vaditi iz prtljaga, čak štaviše traže da se sve stavi u torbu, jel mi na aerodromu imamo neke starije skenere ili?
Mislim da to ima veze sa C3 skenerima cija je upotreba u EU trenutno ograničena, a čisto sumnjam da bi kod nas uzeli takve skenere sada:

Ускоро би требало да летим ATR-ом. Када сам ишао да се распитам у Ер Србија пословници у Галерији јер никад нисам летео, речено ми је да DSLR не могу унети у кабину већ у чекирани кофер који иде доле који нећу имати. Од више људи сам чуо да је то глупост и да се може унети у кабину, наравно користити га нећу током пута. Шта је заправо истина?

Nikon D70, objektiv 35 - 80 mm, bez problema u kabinskoj unet, bio mi je u torbici koju sma nosio oko vrata.

I upravo treba zbog bezbednosti da ide u kabinu. Tako da ne vidim razlog zašto bi neko dao odgovor da mora u čekirani prtljag zbog bezbednosti. Oni verovatno misle da je to ogroman objektiv, pa valjda računaju da bi ga putnik nosio van prtljaga, pa bi to u slučaju jakih turbulencija ili sličnog dovelo do povrede putnika. U suštini samo se na kontroli prtljaga uopšte i gleda prtljag, na gejtu uopšte ne proveravaju sadržaj, bar se meni nikad nije desilo.

Ni u jednom delu zabranjenih, odnosno dozvoljenih predmeta nema deo gde bi kamere bile zabranjene, odnosno objektivi, što i ovo potvrđuje:

Pogledajte prilog 237549

Ja sam svoju kameru sa istim objektivom nosio i u Ryanair i u Wizz, uvek u ručnoj torbi jer mi ne treba na aerodromu i u avionu. Čak sam i u torbi fotoaparata nosio, uz ručni prtljag.

Slobodno ponesi Đole, stavi ga lepo u torbu, na kontroli prtljaga samo izdvoj u posebnu korpu sve elektronske uređaje (telefon, fotoaparat, šta god još nosiš) i to je to. Uostalom, to i pitaju na aerodromu kada stavljaš prtljag u korpu, da li imaš sa sobom elektronske uređaje, baš kako bi izdvojio, jer oni blokiraju pregled samog prtljaga.
Хвала на детаљном одговору. Свакако сам сликао апарат и ранац у којем га носим и послао са упитником да ми појасне. Јел у реду ако носим апарат у посебном ранцу само за њега (онај са преградама)?

Послато са M2102J20SG помоћу Тапатока

Pogledajte prilog 237549

Хвала на детаљном одговору. Свакако сам сликао апарат и ранац у којем га носим и послао са упитником да ми појасне. Јел у реду ако носим апарат у посебном ранцу само за њега (онај са преградама)?

Ja bih, zbog njihovih "upozorenja" stavio torbu u prtljag. Ali svakako ti je dozvoljena još jedna torba u kabini, koja ide ispod sedišta ispred tebe. Meni se u ATR dešavalo da nije više bilo mesta iznad sedišta nego su neki putnici morali ispod sedišta ispred da stave prtljag. U svakom slučaju oni ne gledaju prtljag na gejtu.

Не предајем пртљаг од 32кг то морам да напоменем, имам само ранац и кофер од 8 кг. Ако убацим ранац у тај кофер од 8 кг нећу имати места за ствари. Једино да ставим у обичан ранац.

Nemoj stavljati opremu u čekirani prtljag. To se baca, šutira - blago rečeno niko ne pazi na to.

Kao što ti je već rečeno više puta:
- aparat/objektiv/baterije za aparat/punjač - sve staviš u jedan ranac.
Taj ranac staviš na pregled (ne vadiš ništa iz njega jer nema potrebe). U avionu ranac staviš u deo za prtljag iznad tvoje glave.

Ne postoji šansa da ti bilo ko pravi probleme za opremu koju si naveo u ranijim svojim postovima.
Nosio sam takav ranac više puta (sa pregradama) sa aparatom/objektivima/baterijama/punjačem/gimbalom/nekoliko eksternih HDD/CPL i ND filterima/ na BEG.
Niko nije pravio problem bilo koje vrste. Jedini problem je što mi je taj ranac imao oko 8 kg, ali ni za to (preko 7 kg) niko nije pravio problem. Moram da se ogradim da nisam do sada išao sa LCC pa ne znam jesu li oni toliko baš rigorozni oko kg prtljaga koji ide u kabinu u formi ranca, mada je formalno i FZ u kategoriji LCC ali nisu ni oni pravili problem... bitno je samo da ranac izgleda normalno kad ga napuniš, a ne da izgleda kao da će pući svake sekunde. :):cool:

Poslednja izmena:
Немам свакако чекирани пртљаг, само кофер који иде горе и ранац. Само морам да израчунам колико кила би ми апарат одузео. Чак имам у плану да не носим тај ранац него обичан и помешам са гардеробом да се случајно не би оштетио. Ако може тако да прође на скенеру наравно.

@Djole Pevcanin Kamera može da se unese i bez ikakvog ranca. Postoji puno jutubera koji snimaju recenzije na letovima i drže kameru u rukama ili pored sebe ceo let.

Evo šta piše još na sajtu o ručnom prtljagu

Dodatni komad prtljaga

Pored ručnog prtljaga, možete besplatno uneti još jedan dodatni mali prtljag. Može se postaviti ispod sedišta iza kojeg sedite i ne bi trebalo da prelazi propisanu težinu do 4 kg.

Ovaj komad prtljaga može da bude:

• tašna ili torba za laptop,
  • futrola za dokumenta ili akten tašna,
  • mali ranac,
  • kesa sa duty free robom,
  • mala kamera,
  • dvogled,
  • kutija sa stvarima.

Ti je onda spakuj u tvoj običan ranac koji nosiš. S obzirom da ne predaješ veliki prtljag i ukoliko se čekiraš za let preko interneta, stvarno te neće niko ispitivati na gejtu koliko komada ručnog prtljaga imaš niti se posada u avionu bavi time. Ukoliko ti nije veliki ranac, ti ponesi i taj mali ranac za kameru pa ih stavi oba ispod sedišta.

Nikog nisu izbacili sa leta ako unese u avion komad malog prtljaga više, bar da ja znam. Ja sam jednom prilikom isto u ATR uneo mali kofer, ranac, torbicu i veliku kesu iz duty free i niko mi ništa nije rekao.

Само ме буни шта подразумевају под мала камера. А ранац за камеру изгледа овако:
IMG_20250508_125854910.jpg

Mala kamera u smislu da je za ličnu upotrebu i da ne premašuje propisanu težinu od 4 kg. Sačekaj njihov odgovor, mada će se kompanija standardno pozivati na propise da smeš da uneseš samo jednu stavku u avion, ili kameru ili ranac sa stvarima. Spakuj slobodno sve u jedan veći ranac sa ličnim stvarima.

Pre neki dan dođoh iz Londona i kod njih na Lutonu elektronske uređaje uopšte ne treba vaditi iz prtljaga, čak štaviše traže da se sve stavi u torbu, jel mi na aerodromu imamo neke starije skenere ili?
Kod nas je tako već neko vreme. Elektronski uredjaji ne moraju da se vde iz ručnog prtljaga.

Ala ga zakomplikova sa tim aparatom.
Okači za vrat, zakreni pod mišku i vozi.

Pa posle prepakiravaj po volji.

Па да ме стартују и питају "шта ће ти то на аеродрому, шта ћеш да сликаш или снимаш, не смеш" и слична питања. Морам га запаковати тако да га не вадим уопште осим на контроли.

Добио сам одговор, поред тога што траже резервацију карте коју немам јер је нисам направио још увек, из неког разлога траже спецификације апарата да провере да ли се може пренети у ручном пртљагу што ми је изузетно чудно јер су добили слику модела и ништа више. Спецификације ваљда сами могу потражити на сајту.

Добио сам одговор, поред тога што траже резервацију карте коју немам јер је нисам направио још увек, из неког разлога траже спецификације апарата да провере да ли се може пренети у ручном пртљагу што ми је изузетно чудно јер су добили слику модела и ништа више. Спецификације ваљда сами могу потражити на сајту.
Pozdrav,

Druže, ne nosiš Lajku ili Hasselblad sa sobom već najobičniji mas-market aparat za koji te ali niko ništa neće pitati! Ja letim sa opremom od bar 10k + eur, prijavim je našoj carini kada izlazim iz zemlje, spakujem u namenski rabac koji sa mnom ide u kabinu i nikada nemam nikakav problem ni na jednom aerodromu, nemoj praviti dramu tamo gde nema potrebe za tim,

pozdrav,

Petar

Не правим ја драму него они што су рекли да то не може а ја морам да се информишем јер нисам буржуј и коначно могу себи неколико летова да приуштим после неколико година крваве штедње па желим да се тај труд исплати.

Не правим ја драму него они што су рекли да то не може а ја морам да се информишем јер нисам буржуј и коначно могу себи неколико летова да приуштим после неколико година крваве штедње па желим да се тај труд исплати.

Danas samo buržuji lete

Pozdrav,

Druže, ne lete buržuji već ljudi koji plate kartu. Karte nisu više toliko skupe, ukoliko na vreme i pametno planiraš putovanje možeš proći poprilično jeftino, do tebe je, ne do avio-kompanija...

pozdrav,

Petar

Pozdrav Petre, radi se o sarkastičnom komentaru na poruku koju sam citirao.

Vrh