Šta je novo?

Air Serbia

Bojan87 sedis u Beogradu i tvrdis kako Novak u svetu nije toliko popularan kako se u Srbiji misli? Strasno ko sebi sve daje za pravo da donosi zakljucke.
Ne treba Novaka niko voleti kao mi, ali citav svet mu se divi i zna za njega. Koliko mi je i samoj pridoneo dobroj reputaciji to nije opisivo recima. Jedan od najznanijih sportista u svetu TACKA Samo zlurad covek to moze da ospori.

A podjednako tesko varim i one koji krenu sa pricom to je ok, ALI… Narcisoidnost na kvadrat. Sve u stilu kako su oni dobro promislili, prilagodili se, uzeli u obzir sve stavke, ALI oni svoju rec ne mogu da daju, jer je tako dragoceno kad oni nesto pohvale.

Da mozete jos bi i pokusali da nam objasnite kako Novak u tome sto radi i nije tako dobar, ALI eto pristacete jer makar domace novine to tvrde.

Mislim da je naziv aviona ipak bio uspeh, niko ne bi preneo vest o Air Serbia a ovako imate clanke na svim svetskim i lokalnim portalima, Washington Post, ESPN, Herald Sun, In-Depth, Anchorage Daily News (kada bi na Aljasci izasao clanak o Air Serbia?!), Belfast Telegraph, USA TODAY, Boston Herald, Huffington Post, San Jose Mercury News, Kansas City Star, Seattle Post, The Columbian, Yahoo Sports, CTV Canada, CNN Sports Illustrated, Miami Herald. Malo li je? A to je samo na engleskom, vest su preneli i Corriere della Sera, Corriere dello Sport, FRANCE 24, ЭХО, ИТАР-ТАСС, AnsaLatina, Il Mondo, Sport 24 itd. Tako da povlacim skepsu, ipak je bio dobar potez, iako kontroverzan.

Uostalom ovde su mnogi bili zabrinuti oko toga da se menja ime kompanije jer eto morace da se gradi brend ponovo, za Air Serbia niko nije cuo i sl. Evo rade na tome
https://www.google.com/search?hl=en&gl= ... 8mjM7tRudQ
singi sa ssc

Evo stranci kupuju po dve karte jer se avion zove Djoković.

Sve se svodi na populizam i to što glasačko telo više seče vene na Đokovića nego na naučnike i ostale od kojih nam stvarno zavisi država i ekonomija uopste.

Prosto mi je blesavo da se nazivaju ulice,gradovi i.t.d. po živim osobama, tek posle što neko napusti ovaj svet možemo suditi o njemu. Recimo koliko god bio Djoković popularan i neverovatan sportista stoji da je njegov stric šljam koji uleće iz političke u političku kombinaciju iz lične koristi, i da istovremeno drži parking servise u Kikindi i Leskovcu gde očigledno krši zakon i niko ga ne dira jer je uvezan po političkoj liniji što se i skoro mogli videti.

Opet te avione od Etihada nismo dobili džabe već kao komercijalni kredit umesto pravog ulaganja.

Новак није популаран у свету??? Летос сам летео Луфтханзом, из досаде узео Вол Стрит Џурнал да прелистам, убедљиво највећи чланак је био посвећен Новаку, а да притом уопште није имао везе са актуелним мечевима. Међу тениским фановима није број један вероватно зато што се појавио после Надала и Федерера, а иза Мареја стоји велики британски интерес. Међутим, као најбољи играч тениса ових пар година, он у свету има улогу малтене једнаку Месију, К. Роналду, ЛеБрону, некада Шумахеру и сличним асовима - за њега знају и они који нису везани за тенис. А то није мала ствар. Он је један од наших најпознатијих брендова свих времена и то је то.

Нама је наравно мука када се нешто превише медијски експлоатише, и то је нормално, посебно ако се тога дохвате политичари. Замислите колики би ниво експлотације на западу тек био да је он агент Најкија или Адидаса, а не Униклоа, који је пре свега далекоисточни бренд. Руку на срце, и мени је мало чудно именовање по живим особама, али то је вероватно део медијске стратегије нове компаније, да се везује за оно што је тренутно у жижи, тј. да је повежу са оним што је најбоље лице Србије данас. Како видимо, потез је за почетак био успешан, јер је вест обишла свет. Да ће неко због тога купити карту, чисто сумњам, тачније верујем да није никоме ко креира кампању то није ни било на памети.

Руку на срце, ови авиони ће само ограничен временски период бити код нас, колико се сећам, па ако дођу ти нови авиони једног дана, вероватно ће понети имена неких, овде помињаних, особа из историје нашег ваздухопловства. Ово сад је маркетинг и ништа више.

Што се тиче летова ''преко баре'', да ли неко зна колико пута је ЈАТ недељно летео на тим релацијама? ОД тада се наша и околна дијаспора увећала, плус су летови постали доступнији, свет глобализованији, па би сигурно имало логике да се лети чешће него пре 25 година. Колико чешће, за то већ нисам стручан. :)

Bezaninac":3e375tjv je napisao(la):
Postoji li jos neka aviokompanija koja obavlja komercijalne putnicke letove, a daje imena poznatih ljudi avionima u svojoj floti?

тренутно могу да се сетим Аерофлота. када нађем још написаћу

едит:
Aer Lingus (по свецима)
Alitalia (претежно по људима, има и неколико географских имена)
Montenegro Airlines (један авион се зове Свети Петар Цетињски - 4O-AOK)
KLM (углавном географска имена, али има и људи)
Norwegian Air Shuttle (имају и на репу насликану особу по којој се зове авион)
SAS Scandinavian Airlines (поред измишљених Викинг авиона, имају и по историјским личностима)
TAP - Air Portugal
TAROM (А318 се зову по људима, остали су географски)
Air Nostrum (неколико авиона)
Iberia (комбиновано људи и географија)
Pegasus (само турска имена, нису знаменити људи)
United Airlines (3 именована: N14106, N77019 и N78001)

није по људима већ по операма: Air Dolomiti
измишљене женске особе: Virgin Atlantic Airways

Ljudi, aj opustite se malo :) Etihad vodi firmu, profit im je u interesu i sigurno znaju šta rade. Neko je garant dobro promislio pre nego što je stavio baš to ime. Kao i naziv kompanije, logo i ostalo... Meni se za sad sviđa kako se razvija situacija.

Novak nije popularan u svetu? :)

Samo ću se nasmejati ... da li je moguće da smo toliko pogani da do te mere osporavamo nekoga? Ili da pominjemo kako njegov stric zarađuje na parking servisu? Dajte oladiti malo.... pa ja nisam siguran ni za sopstvenu familiju da li je cela čista od marifetluka, a verovatno nije, kao što još verovatnije nijedna srpska familija nije ...

Novakovo ime je upotrebljeno u čisto marketinške svrhe ... Ko vodi marketinšku kampanju AirSerbie taj zna svoj posao i uradio je pravu stvar, što možemo da vidimo po listi medija koju je Direktor postavio....

Staklena_Wool_nica":1tmsl3qf je napisao(la):
Bojan87 sedis u Beogradu i tvrdis kako Novak u svetu nije toliko popularan kako se u Srbiji misli? Strasno ko sebi sve daje za pravo da donosi zakljucke.
Ne treba Novaka niko voleti kao mi, ali citav svet mu se divi i zna za njega. Koliko mi je i samoj pridoneo dobroj reputaciji to nije opisivo recima. Jedan od najznanijih sportista u svetu TACKA Samo zlurad covek to moze da ospori.

A podjednako tesko varim i one koji krenu sa pricom to je ok, ALI… Narcisoidnost na kvadrat. Sve u stilu kako su oni dobro promislili, prilagodili se, uzeli u obzir sve stavke, ALI oni svoju rec ne mogu da daju, jer je tako dragoceno kad oni nesto pohvale.

Da mozete jos bi i pokusali da nam objasnite kako Novak u tome sto radi i nije tako dobar, ALI eto pristacete jer makar domace novine to tvrde.

A ti sedis na marsu? Znaci ja nemam pravo da sudim o uspehu novaka, ali zato ti imas svako pravo da sudis o meni i o uspehu novaka.

Cenim novaka, njegov uspeh, rad, posvecenost, ali ponovo napominjem da kada sam bio na zapadu stekao sam utisak da ga ljudi ne cene toliko mnogo, kao sto cene neke druge igrace. To sto je iz Srbije za nas znaci mnogo, ali za strance to ne znaci nista, cak je i veliki minus u njegovoj karijeri.

Nemam nista protiv davanju imena objektima po poznatim licnostima, ali treba izbegavati ziva lica, bas zbog toga sto se njihov doprinos moze sagledati tek nakon njihove smrti. Kao sto neko rece i Lens Amstrong je bio najbolji sportista svih vremena pa je sada simbol za najveci doping svih vremena.

Takodje mogu da tvrdim da je djokovic 99% dobio nesto zauzvrat, jer su on i njegova porodica uvek u bliskim poslovnim odnosima sa vladajucim koalicijama i uvek dobiju nesto zauzvrat, da li je to zemljste, neka usluga, neko zmurenje pred propisima,...

bojan87":2knubyv9 je napisao(la):
Koliko mogu da vidim misljenja o davanju imena avionu su podeljena. Postoji jedna stvar sa kojom moram da se slozim sa Angry bird-om a to je da Novak i nije toliko popularan u svetu kao sto mi to iz Srbije mislimo. Postoje zemlje gde on ima dosta navijaca i postovalaca ( azijske zemlje ), ali u americi i u evropskim zemljama nije bas popularan u odnosu na Nadala i Federera. Takodje bio sam na wimbledonu i stranci nisu pridavali neku posebnu paznju djokovicu koliko su zudeli da vide federara, nadala, mareja,... S druge strane vecina njih je zelela da vidi anu ivanovic :)

Par pitanja za sve ucesnike ove diskusije. Sta je po vasem misljenju pozitivna strana lepljenja imena? Kako ce se ono iskoristiti u promotivne svrhe van Srbije? i da li ce ono doprineti da neko kupi kartu bas zbog toga ili ce ga bas to odbiti potencijalnog kupca da kupi kartu?

Новак јесте популаран свуда у свету, негде мање негде више, а што се тиче западне и северне хемисфере, најважнији разлог, нешто мање популарности је тај што долази из једне источне земље. Криво је тој њиховој публици и тениским стручњацима што њихове љубимце побеђује неко са истока. Уосталом и сами знате да је свет још увек подељен на оне са истока и оне са запада, а тако ће увек и бити. То се види и по руским и неким пољским тенисерима и тенисеркама, а ако се сећате и сам Настасе је имао тих проблема.
То је по оном систему, како неко са истока може нас са запада да побеђује и учи тенису, кад смо ми измислили ту игру !
Да је пре пар година Новак узео енглеско држављанство, пошто су га јурили и давали му велике паре, а он одбио, био би "тамо" сигурно популарнији јер је ето "наш" играч са "запада", овако ....

Pa nije bitno dal ga vole ili ne.Oni znaju za njega i to je u marketinškom smislu dovoljno.Pa 90% muške populacije ne može da smisli K.Ronalda pa eno malo malo neka njegova reklama(uglavnom za muške proizvode-tako da im nisu žene ciljna grupa),isto tako ranije i Bekam.
Što se Novaka tiče ako je pristao na ovo onda mu svaka čast.A i ovako nam je već doneo dosta.
A što neki kažu da nije dovoljno popularan na zapadu pa zar mu nije delta(bila ili jeste)sponzor i daje mu milion$ po sezoni.
Eto oni ne znaju šta će sa parama pa rešili da ih bacaju.

Što se imena tiče pored Novaka Đokovića,Milice Mandić(prva olimpijska zlatna medalja Srbije) mogao bi neki avion da ponese ime Milorada Čavića(mislim da je on prvu medalju za Srbiju uzeo 2008 u Pekingu).Čisto kao ideja ako se dvoume za ostale avione moj glas ide njemu.

Pošto je kompanija najavila da se radi o programu "14 živih legendi", jasno je da je u pitanju osmišljena marketinška kampanja. Jasno je i da tu kampanju nije mogao smisliti Jatov marketinški kadar. Za nekog ko je dobro upućen u komercijalnu avijaciju ovoliki hype oko promocije prvog aviona i njegovog imena svakako će biti težak smor ali ciljna grupa su prosečni neupućeni putnici koje valja nekako pridobiti da im u žestokoj konkurenciji izbor bude Air Serbia. Ja bih rekao da nova uprava razmišlja veoma tržišno i da su spremni i voljni da odigraju svaku kartu koja im može doneti putnike. To je dobar pokazatelj.

Djoković je već izjavio da je bio kontaktiran od strane Air Serbia i da je sa zadovoljstvom ustupio pravo na korišćenje svog imena bez naknade (ostvarena ušteda svakako nije mala). Za očekivati je da će i ostalih 13 slično postupiti a mene jedino interesuje da li će biti moguće pronaći nekog ko nije profesionalni sportista...

Boze Bojane87 - ne sudim, nego iznosim zakljucke i to one ocigledne.

Sto kaze stf, kakve veze Novak ima sa stricevima i tetkama (a spominjete ih na par drugih tema), osim sto ih je kao takve nasledio u zivotu. Novak je nasao neki svoj mir uprkos cinjenici da mu su mu otac i stric malo nezgodnog menatliteta i ne tako rafinirani. Ima Novak vaspitanja da se ne uplice u carke sa bliznjima ma koliko se sa njima ne slagao, jer bi to bilo i kontraproduktivno za njega. Oni su ga doveli na put slave, on im je zahvalan i mora da cuti kako bi i Srbija na kraju krajeva imala koristi od toga. Da idu okolo i da iznose prvljav ves jedni o drugima, to hocete? Tako i Novak ima svoje strikane da sa njima balansira, bas kao i svi mi ostali.

Na kraju krajeva, kakve veze ima da li je neko pre nas davao imena avionima i da li su strane novine o tome pisale? Meni bi bilo jos nadahnutije da smo u ovom slucaju prvi, pa cak i jedini. Sta, Srbija nema prava na samopouzdanje i nije dovoljno inteligentna da shvati sta je za nju dobro? Treba svega da nas je stid i da jos uvek priguseno letimo JATovoim starudijama? Da reagujemo onako kako oni to od nas ocekuju? Isto kao sto prizeljkuju u tenisu, najelitnijem sportu, da je vrh rezervisan za nekog Svajcarca, a ne tamo nekog slovena. E pa nece moci. Novak je tu da im izbije te bubice iz glave, a to je tako dobro uradio, da ih je sve stavio u ponizan polozaj. Oni njega sada jure da budu u asocijaciji sa njim i moraju da se pomire sa cinjenicom da Novak nije Svajcarac vec Srbin.
Sve u svemu, nekada treba delovati i samostalno, a nekad se prilagoditi drugima. U ovom slucaju ne vidim razlog losem postupku pa makar bili i jedini.

Dajte ljudi, ako se sami ne prikazemo u najboljem svetlu, svi ce nas zanemariti i tretirati kao zamorcice.
Na Beobuiltu treba da se pokusa da se nadje nacin za unapredjenje grada i drzave, ali cim izadjete sa foruma i ono najogavnije treba da predstavite u najpozitivnijem smislu. Nema nam drugog u ovom okrutnom svetu, a tako jasno oko sebe vidim da Srbija ima sta da ponudi, ali da mora prodornije. Ponavljam vam ono najbitnije: Ako se sami ne pohvalimo, niko nas nece pohvaliti.

Добро, Стаклена, јави кад полети авион "Вејн Грецки" за Едмонтон.

Иначе, напред "Ер Србија" - да што пре прелети "бару", тј. Атлантски океан!

пипистрел":2k40bkuq je napisao(la):
spatiotecte":2k40bkuq je napisao(la):
Pipistrele, jel ti upravljas Mig-om 29?????? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Не. Да не дође до забуне јер није Директор копирао цео мој пост. Камера мог буразера се стицајем околности нашла у авиону.

Znaci tvoj brat je soferirao mig 29?

Meni ne smeta Novak, ali mi smeta preterano komercijalizovanje njegovog imena tj. estradizacija njegovog imena koja se dešava u Srbiji.

i sta sam rekao farsa za sve pare, a kad krene prava stvar onda nastaju problemi. Sto je najgore vec na prvom letu. Džaba im djokovic, srpski meni, novo ime firme, kada su uprskali vec prvog dana. Vecu antireklamu nisu mogli bolje da smisle.

Početak je uvek težak: Avion Er Srbije kasnio zbog keteringa

Putnica sa leta Er Srbije JU365, koji je juče poleteo iz Beograda sa više od dva sata zakašnjenja, i u povratku takođe kasnio, pa je umesto u 22 časa, na Aerodrom "Nikola Tesla" sleteo tek u 1.30.

Umesto u 18.05 časova, avion je poleteo tek u 20.22 iz Beograda, a iz Amsterdama je umesto u 22 časa krenuo tek u ponoć.

Putnici su imali dodatnu neprijatnost tokom čekanja, pošto se radnje i ugostiteljski lokali na amsterdamskom aerodromu Shiphol zatvaraju u 21 čas, pa nisu imali gde da se osveže ili pojedu nešto.

Kapetan i osoblje aviona su se nekoliko puta izvinili putnicima, koje od juče na letovima Er Srbije zovu "gostima", više puta ponovivši da je problem nastao u Beogradu, "zbog početka rada novog sistema keteringa".

U službi za kontakte sa javnošću Er Srbija za Mondo je potvrđeno da je let kasnio zbog problema sa keteringom.

- Er Srbija se izvinjava zbog ovog kašnjenja i neugodnosti koje je ono izazvalo našim gostima. Kašnjenje je nastalo zbog primene poboljšanih ketering usluga na svim letovima Er Srbije mreže - navode u aviokompaniji.

Kako kažu, nadaju se da ovakvih kašnjenja više neće biti.

- Ovo kašnjenje nam nije prihvatljivo i njemu se sada u potpunosti posvećujemo, sa dodatnom opremom i poboljšanim procedurama za otklanjanje. Očekujemo da se situacija progresivno unapredi već od danas - kažu u službi za odnose sa javnošću Er Srbija (trenutno Jat Airways).

Kako kaže čitateljka u srpskim avionima znatno je poboljšana usluga.

- Na letu, zaista, više nema suvih sendviča po kojima je Jat do sada bio poznat, već se sada služe sveže salate uz veliki izbor bezalkoholnih i alkoholnih pića. Vraćen je i metalni escajg, umesto dosadašnjeg plastičnog - kaže ona.

Međutim, ono što pada u oči je da na bording karti ne piše da se radi o letu Er Srbije, već o letu Jata.

U informativnoj službi Er Srbije, međutim, nismo dobili odgovor na pitanje zašto je to tako, piše Mondo.

http://www.24sata.rs/vesti/ekonomija/ve ... 1450.phtml

Kakvi smo mi likovi! Polemisemo o nazivu aviona i dostignuca Novaka za koje svi znamo. Ma neka daju imena samo da imamo jos aviona kojima cemo dati imena. Ili necemo. Ako ovaj korak koji je napravljen zaista uspe, bice dobro, a pogotovo ako se uzme u obzir kroz sta su avio kompanije prosle...Posle svega, nit' sam optimista nit' sam pesimista (kao i ostalo sve sto je radjeno do sada) pa da sacekamo jedno godinu dana, i onda da navalimo je valja ili ne. Ukusi su razliciti, sto se tice kakav je logo, kakva se imena daju, kakve su stjuardese i gde su stjuarti. Sve je to malo za jedan avion u posedu AirSerbia. Meni tu neke stvari i tako nisu jasne, pogotovo broj predvidjenih putnika i letova, ludacke profite koji se obecavaju, zatim, zaboravilo se sta ce se desiti sa depozitom koji je dat Airbus-u, kada ce se i dali ce se ti avioni dobiti. To su neke stvari koje propustaju da informisu ljude. Mene nekako vise zanima buducnost te kompanije, a ne buducnost na godinu dana sa lizanim avionima, posle koje mogu da kazu, pa eto mi probali, konkurencija je dosta jaka, evropsko nebo ovo i ono, odosmo mi sada..... Ne bi to bilo ni prvi ni poslednji put da tako prodjemo.

Neumorni ste da trazite negativnosti. Gde se jos u ovoj orbitali leti glatko i bez trzavica? Takav let ne postoji. Koliko cesto letite, da dajete svoj komentar? A vi nasli da isticete nepravilnosti jednog leta koji niti je dobio na rutini, niti ce ikad biti savrsenstvo kao sto nece ni onaj najnajbolje rangirani. Umesto da ste podrazumevali da ce biti nekakvih problema, vi jedva docekali da pokazete kako ste u pravu. Realni ste samo u nerealnosti, eto u cemu ste realni.

Pantograf, jos cu ti odgovoriti na prosli post i vise necu da se natezem oko ovoga. Meni Novak nije rod rodjeni da ga ja idealisem i da ga branim do groba. Predocavam vam vase stanje duha i psihe. Je li ti to pokusavas da uporedjujes Gretzkog sa Novakom? Jeste i Gretzky je dobio navisi orden zasluga u Kanadi samo ne znam zasto, za Novaka znam. Gretzky je znan u Kanadi i malo u Americi. Sa druge strane, Novak je najbolji sportista sveta i jedan od najuticajnijih ljudi u javnom zivotu ove planete. Njegovo drustvo su likovi poput princa od Monaca i Richard Bransona (svoje misljenje o njima zadrzi). Dakle ambasador Srbije kakav se pozeleti moze.
http://content.time.com/time/specials/p ... 61,00.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Laureus_W ... f_the_Year

Poenta u imanovanju je zarada i ilustracija onog cemu Srbija tezi i kako zeli da se prikaze: Izdrzljivost, druzeljubivost, pozrtvovanost, preciznost, spremnost na promene itd. Ne mozete da me ubedite da vam je ovo strano, jer sam sigurna da je i vas zivot naneo na situacije gde ste i sami morali da odstupite od ovih vrednosti makar i na trenutak. Ne glumatajte i ne pravite dramu samo zato sto ne znate sta cete sa sobom i ne znate gde da dokazujete svoj intelekt.

Стаклена В.
Вејн Грецки је највећи хокејаш свих времена, Новак Ђоковић није највећи тенисер свих времена. Хокеј је важан спорт у великом делу света, укључујући и највеће земље (Русија, Канада, САД). Оно је била шала и не бих од тога правио тему за расправу.
Напред "Ер Србија", напред Новак :wink:

Ајде, молим те, објасни то што си написала, или избриши пост.

Pantograf, kazi mi molim te kako covek moze da ti veruje po bilo kom drugom pitanju, ako si ovde izneo toliko neproverenih i netacnih stvari? Pricas stvari onako napamet, kako ti odgovara prici.

Ovde ti je objasnjeno ko su najpopularniji sportisti sveta i koliko visoko je tenis rangiran u odnosu na hokej.
A ove informacije ti mogu dobro doci da vidis koliku marketinsku vrednost ima Novak:

http://www.bsports.com/powertop100
http://www.tennishorts.com/federer-djok ... etes-list/
Metoda bodovanja podrazumeva: "athletic performance, endorsements, social media, and fan touch points including trustworthiness, likability, and awareness."

Medju najpopularnijim sportovima na svetu po bilo kom kriterijumu, hokeja na ledu nema na listi (samo na travi):
http://academic.aucegypt.edu/independent/?p=2396
http://www.topendsports.com/world/lists ... t/fans.htm
http://www.topendsports.com/world/lists ... ations.htm

Ajde i dalje tupi da je Gretzky popularan i priznat kao i Novak, pa ces izgubiti svaki kredibilitet za ono sto kazes.

Vrh