lukakaludjerovic
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 13.08.2019.
- Pohvaljen
- 2.588
A320 kosta daleko ispod 120 miliona evra. Taj iznos je kataloska cena, koja je ujedno i ukinuta 2018. godine jer niko zapravo nije placao toliko. Danas se novi A320neo prodaje za oko 60 miliona evra.што се тиче набавке авиона, за компанију величине Ер Србије се не исплати куповати нове авионе, из два разлога. први, број авиона у тој поруџбини је мали, не више од 5-6, а за ту количину се не добија неки значајни попуст. узевши у обзир да један 320 кошта око 120 милиона евра, ми говоримо о цифри од 600-700 милиона. и ту долазимо до другог, пошто би се ти авиони узимали на финансијски лизинг, компанија мора да да значајна средства као аванс, тј. учешће (ред величине 10% укупне уговорене вредности), и да има на годишњем нивоу доступних слободних средстава у износу једне годишње рате лизинга (нека буде 40 милиона евра). Ер Србија те паре нема, и тешко да ће их имати у неком наредном временском периоду.
и не, не можете да говорите како може Остријан, Туркиш и шта ти ја знам ко све да купује нове авионе, јер те компаније авионе узимају у великим количнинама и имају енормно велике количе доступног новца. за Ер Србију, за сада, је само лизинг на начин на који се он тренутно обавља. тако имају сигурност у флоти, и увек може да приземљи (или врати) пар авиона уколико западне у неке финансијске проблеме
Pretpostavka je da JU ne bi uzela avione direktno od Airbus-a, nego na finansijski lizing preko neke lizing kuce. Ta lizing kuca nabavlja A320neo u vecim kolicinama i dobija dosta nizu cenu od 60 miliona evra, obicno dobijaju popust od 20-30% u zavisnosti od broja narucenih aviona.