Šta je novo?

Aerodrom Nikola Tesla - (Avijacija)

Doslovno moje selo i dalje nema kvalitetnog signala, a nije baš iza sedam gora i mora.

Signal u Srbiji nije konstantan, odnosno tamo gde ga očekujem nema ga, a tamo gde ga ne očekujem prilično je dobar. Iako ima par pomaka.
Da se pridružim, ja sam i u Vrčinu imao problema sa signalom, dešavalo mi se i da imam signal ali da je protok dosta slab. Da ne pričamo o tome da praktično nema 5G mreže.

Ima izuzetaka ali generalno u Srbiji je 4G signal mnogo bolji i bolja je pokrivenost nego npr u Nemačkoj. Pritom 4G+ signal koji mi imamo ne zaostaje mnogo za nemačkim 5G. Videcete kad dobijemo 5G da nema velike razlike za svaknodnevno koriscenje, ko ide u crnu goru moze vec da vidi to.

Па шта се жале када на сваком ћошку без ЛК можеш узети картицу за минут. Ретко где је припејд интернет тако јефтин као у Србији. У Црној Гори странце деру само тако. А о брзини интернета код нас да и не говорим. Био сам у неким планинчугама по југу Србије и свуда има перфектног интернета док ми је у сред Брисела или Беча закерао а на аутопуту кроз Немачку често нема сигнала ни за телефон...за неке ствари нисмо ни свесни да су код нас за 3 копља боље него у иностранству!
Могло би без мало претеривања, пошто верујем да постоји довољан број нас који смо користили припејд картице оператера из других земаља.

Вероватно се нешто и променило у иностранству али ја кад сам путовао било је како Генерал каже. А то што странци не могу да се саберу и да питају како да дођу до интернета за 300 динара за седам дана не говори о нама већ отоме да су људи атрофирали. Или још, на свим вестима застава европске уније поред српске даје људима погрешну слику да смо ми у европској унији. Ни, то је већ друга прича.

Дај, бре - немој и ти. Припејд преко уопште није скупљи него овде и притом су и покривеност и брзина одлични (иако, реално, то зависи и од оператера - исто као и овде).

Волео бих да се Ванси мало угледа на Рим...по мени један од најбољих аеродрома у Европи.

1716802270183.jpeg
...postojeći salon koji se nalazi između terminala A4 i A5 biće zamenjen dvostruko većim...

https://www.airserbia.com/New-Air-S...lgrade-Airport-by-the-end-of-the-year~1758419

Odlično!

Inače, reakcije na dizajn su katastrofalne, a i ne čudi - ne izgleda baš premium...
Valjda će se uozbiljiti, pa izmeniti do otvaranja ovaj enterijer.

Čak je i Đoković na TV-u na renderima - fali verovatno samo ražanj, pa da to bude jedna prava srpska oaza.

1716802270334.jpeg
1716802270441.jpeg

Poslednja izmena:
Волео бих да се Ванси мало угледа на Рим...по мени један од најбољих аеродрома у Европи.

Ma super je Fiumicino, dođeš kasno uveče - ništa ne radi :) Totalna pustinja. Imao sam neki noćni iz Tel Aviva, preko Rima. Presedeo tamo na jednom od onih krakova sa gejtovima kod vending machine sa laptopom više od 2 sata... Bukvalno ništa ne radi.

Osim toga, OK je - ništa specijalno. Imaš taj fashion deo sa modnim markama, Hilton koji je povezan direktno tunelom, a ostalo - ne vidim ništa po čemu je poseban. Svakako bolji od ANT po sadržajima, ali to radno vreme prodavica, kafića i business loungeva im je loše.

Ma super je Fiumicino, dođeš kasno uveče - ništa ne radi :) Totalna pustinja. Imao sam neki noćni iz Tel Aviva, preko Rima. Presedeo tamo na jednom od onih krakova sa gejtovima kod vending machine sa laptopom više od 2 sata... Bukvalno ništa ne radi.

Osim toga, OK je - ništa specijalno. Imaš taj fashion deo sa modnim markama, Hilton koji je povezan direktno tunelom, a ostalo - ne vidim ništa po čemu je poseban. Svakako bolji od ANT po sadržajima, ali to radno vreme prodavica, kafića i business loungeva im je loše.
Pre nekih 15 godina sam imao transfer u Rimu sa Rajanerom, pa sam morao da čekam celu noć u zoni pre bezbednosne kontrole. Cela zona se u jednom trenutku pretvorila u logor jer su ljudi spavali na podu. Međutim, to su beskućnici shvatili pa su i oni došli tu da spavaju.

U jednom trenutku je policija došla da proverava da li spavači imaju let ili su samo tu da spavaju.

Ne znam da li su to rešili.

To nema nikakve veze, ulaze u Srbiju i nazad u EU sa onim plastificiranim papirnim ličnim kartama... Međutim pošto smo nepouzdana država, moguće je LK dovesi na biometrijski nivo pasoša, ali kod nas je to SF - digla bi se kuka i motika kao svojevremeno protiv čipa. Zatucan narod ima da čeka u redovima za pasoš, ličnu kartu itd...

To se zove passport card, izdaje se zajedno sa passport book-om, i takav dokument daje mogućnost da se putuje bez pasoša u okviru EU i EEA. Doduše, prijatelj iz Irske mi je dolazio u posetu pretprošlog oktobra, i sa tom karticom je ušao u SRB bez problema. Ne razlikuje se to nešto puno od lične karte, moglo bi to da se implementira i u SRB bez problema.

To se zove passport card, izdaje se zajedno sa passport book-om, i takav dokument daje mogućnost da se putuje bez pasoša u okviru EU i EEA. Doduše, prijatelj iz Irske mi je dolazio u posetu pretprošlog oktobra, i sa tom karticom je ušao u SRB bez problema. Ne razlikuje se to nešto puno od lične karte, moglo bi to da se implementira i u SRB bez problema.

Sa svakom EU licnom kartom se putuje u Srbiju bez problema. Ne treba nikakav passport card...

Sa svakom EU licnom kartom se putuje u Srbiju bez problema. Ne treba nikakav passport card...
Новом чипованом да, међутим Шпанија, Италија и Грчка имају још оне папирне као важеће ЛК и са њима не могу да уђу ри грађани у Србију.

Новом чипованом да, међутим Шпанија, Италија и Грчка имају још оне папирне као важеће ЛК и са њима не могу да уђу ри грађани у Србију.

Ma ulaze i Italijani sa ID card, ne treba im nikakav passport card, već ta obična LK. Može im se... A ti, Đenerale, vadi ETIAS :)

Screenshot 2024-10-24 183933.png

Grci ulaze sa papirnatim onim licnim kartama. Izgledaju ko clanske karte za biblioteku. Dolazili su neki moji prijatelji sa tim :) Ne znam za osatle zemlje.

То важи за нове ЛК а не за те старе.

Prvo to da je tako bilo bi navedeno na sajtu MIP, inače bi nekoga dovelo u zabludu. Drugo, imam poznanike iz Atine i Rima koji dolaze sada sa pasošima, a pre su koristili te stare lične karte... Napisao sam to već ovde.

Narednih mesec-dva aerodrom očekuje par noviteta. Nema garancija da će se baš sve ostvariti ali se očekuje:
  • Pista12R/30L koja je u upotrebi od juna 2023 sprema se za vraćanje primarne dužnosti originalnoj i obnovljenoj pisti koju smo, dok je bila jedina, zvali 12/30 a sada je 12L/30R.
  • eGates - zvanično otvaranje kapija za elektronsko očitavanje pasoša.
  • Drugi Embraer E195 u floti počinje da leti za Er Srbiju.
  • Dolazak četvrtog A330 YU-ARD u Beograd.
  • Šest godina od preuzimanja upravljanja od strane koncesionara VINCI
  • Otvaranje par radnji WHSmith
  • Otvaranje restorana Burito Madre i Ambar posle pasoške kontrole. In & Out je već otvoren, slika:
https://pbs.twimg.com/media/Gakn6WXXgAAkiH2?format=jpg&name=900x900

Osim ovoga, Beograd će u novembru biti domaćin CAPA avio konferenciji, za razliku od nekih drugih u exyu regionu ova deluje ozbiljnije:

https://was24.capaevents.com/page/3172927/speakers

Džoni piše u ovom linku. Prva radnja valjda ide u T1 pored menjačnice gde je do sada bio Convenience u ćošku, a druga direktno posle ulaza u novu ekstenziju T2.

Šta li se dešava sa ovim avionom, treći krug pravi iznad grada?
Screenshot_20241030-081249.png

Vrh