Šta je novo?

Aerodrom Nikola Tesla - (Avijacija)

Dakle, automatska pasoška kontrola za srpske državljane od 1.11.
Било би добро поред тога отворити део само за наше држављане као што је то у Истанбулу случај. Поред аутоматске пасошке контроле још четири "кућице" само за наше држављане, поред тога једна линија (у одласку и пасошке и КД-контроле) за инвалиде и породице са децом би олакшала проток путника нарочито у шпицевима.

To je bilo do pre godinu-dve, a onda je "Vansi" objedinio sve osim CD i službenog prolaza.
Saglasan sam sa politikom tit-for-tat, u smislu, ako svuda na zapadu Evrope EU/EEA (i njihovi prijatelji) imaju prednost, onda kod nas naši državljani moraju da imaju.

То је толико нормално, да не могу да схватим, да треба да стојим у ситом реду са странцима кад улазим у своју рођену земљу. Свуда стојим у "остали", и нимало се не љутим што за "своје" имају брзу контролу. Али сам ван себе, што такав исти третман имам у рођеној земљи.

Не, Алстом метрополис на привременој траси. После градимо сталну. Тренутно, кажу, радимо такву ствар с пругом у Сурчину, па што да не и са метроом. С том причом би могао народ да се одржи у вери (и нади - а тиме ваљда и у љубави према поретку) да ће на крају добити метро до локација које су му потребне, мада неће испочетка. Морам да предложим на Високој Порти.

Ма јок, то је за тему метро. Грешка. Тамо лансирам идеју привремене линије.

Одсад само надреализам. А ово треба брисати.

Vizer se vraća rastu na većini eks ju tržišta, kaže exyuaviation:

https://www.exyuaviation.com/2024/10/wizz-air-returning-to-growth-on-most-ex.html

Malo sutra. Na 6 aerodroma pad broja sedišta, na 4 rast. U tri zemlje - Srbija, S.Makedonija i Slovenija pad, u tri zemlje (i to ako se Kosovo računa kao zemlja) - BiH, Crna Gora i Kosovo je rast broja sedišta, znači nije rast na većini tržišta/zemalja. Ukupno u eks ju Viz nudi 14% manje sedišta nego prošle zime. U Beogradu 146 hiljada sedišta manje.

Da je ovo objavio analitičar i da sam poslao ispravku kako nije rast, to nema šanse da bi sujeverni purger objavio.

Danas sam bio u Biznis Klubu. Mislim da je to odličan podsetnik na to kakav je aerodrom bio i kakav bi nastavio da bude da ga vodimo mi a ne Vinci.

То је толико нормално, да не могу да схватим, да треба да стојим у ситом реду са странцима кад улазим у своју рођену земљу. Свуда стојим у "остали", и нимало се не љутим што за "своје" имају брзу контролу. Али сам ван себе, што такав исти третман имам у рођеној земљи.
Znaš kako kažu, aerodrom je prvi kontakt ljudi sa državom, tu mogu i naši i stranci da vide kako naša država tretira svoje gradjane i koliko su joj bitni. Isto važi i za granične prelaze.

Gde si video da postoji posebna kolona samo za domace, a ne grupu drzava, kao sto je EU?

Na Hitrou sam ove godine video da ima posebna linija za EU, SAD, NZ, AUS, Kanadu, Japan i Južnu Koreju.

Iznenadio sam se da su sve svoje "prijatelje" stavili u poseban red.

Koliko smo ludi ne bi me čudilo da stavimo Srbiju, Rusiju, Belorusiju, Kubu, Severnu Koreju i Iran u poseban red.

Na Hitrou sam ove godine video da ima posebna linija za EU, SAD, NZ, AUS, Kanadu, Japan i Južnu Koreju.

Koliko smo ludi ne bi me čudilo da stavimo Srbiju, Rusiju, Belorusiju, Kubu, Severnu Koreju i Iran u poseban red.

Za manje od 2 nedelje krecu 8 eGate na odlasku i 8 na dolasku samo za srpske pasose.

Prijatlji koji su implementirali bezbednosne standarde za skeniranje retine i bioimetrije... Tako je i u SAD. Sa druge strane isti ti britanci sada praze gužu nama iz Non-EU npr. u Atini... Otkako su ih izbacili uz EU reda, gužve su mnogo veće...

Ako pod mi mislis na drzavnu firmu, podsetnik da drzavna firma Air Serbia vec ima svoj lounge.
Taj AS salon je takodje rezultat mešanja Etihada u početku. Nakon što je Etihad otišao, salon je dosta propao dok ga Marek nije opet doveo u red otprilike pre godinu, dve.

Stojim iza svoje prvobitne misli: Biznis Klub je baš kako bi naša država bez stranog mešanja organizovala ekskluzivan salon za poslovne ljude.

Gde si video da postoji posebna kolona samo za domace, a ne grupu drzava, kao sto je EU?
Па европске државе које су у ЕУ, то је домаће, Шенгенски простор, зар не?

А тако, Русија, Швајцарска, Турска, Норвешка.... Вероватно и на другим местима, просто ја немам инфомрацију.

Taj AS salon je takodje rezultat mešanja Etihada u početku. Nakon što je Etihad otišao, salon je dosta propao dok ga Marek nije opet doveo u red otprilike pre godinu, dve.

Stojim iza svoje prvobitne misli: Biznis Klub je baš kako bi naša država bez stranog mešanja organizovala ekskluzivan salon za poslovne ljude.
Taj Biznis Klub se seli u sadašnji Air Serbia Lounge onda kad se sadašnji Er Srbija Salon preseli na novu lokaciju na C strani. Nisam siguran kako će ta prvobitna misao izgledati posle svih ovih tumbanja?

Kada smo kod gejtova i kontrola, čisto informacija za koju malo ko zna - srpski državljani (i drugi) sa boravišnom dozvolom neke EU države smeju da koriste EU kontrolne punktove na aerodromima.

Pre par godina su me na briselskom aerodromu, sa sve belgijskom boravišnom kao član porodice EU državljanina, poprilično smarali jer sam bio u EU redu... Možda i ima pravilo, ali ako je graničar divna osoba, džaba. Bolje da ne pišem o mojim iskustvima na raznim granicama, em ne želim da se setim, em je offtopic 😅

Jedan od najjednostavnijih poteza EU birokratije, kojim bi pokazali da tzv "integracije" bar po neku trivijalnost znače, bio bi da i za građane zemalja kandidata omoguće korišćenje eu linije na granicama. Odmah. Bez akcionih planova, zamajavanja i obećanja.

Drugi bi bio proširenje regulative o roamingu na zemlje kandidate. I treći da se najavljeni EES i Etias ne odnose na kandidate.

Budući da svi imamo neemancipovane, korumpirane političke elite na vlasti, iste se zbog svog d* nikada neće setiti da to s punim pravom traže.

Davno se mislim da lansiram neku javnu akciju u tom smeru, makar ovde na Balkanu.

Pa nek pokaže administracija EU da li je spremna na delu narodu demonstrirati kako biti kandidat ustvari nešto i znači. Van onoga šta znači njima, mehanizma za pritisak.

Poslednja izmena:
Kada smo kod gejtova i kontrola, čisto informacija za koju malo ko zna - srpski državljani (i drugi) sa boravišnom dozvolom neke EU države smeju da koriste EU kontrolne punktove na aerodromima.

Da, ali se prave mutavi. U Malmeu isto

Al mislim da je to samo za članove porodice

Vrh