Šta je novo?

Aerodrom Nikola Tesla - (Avijacija)

Taj AS salon je takodje rezultat mešanja Etihada u početku. Nakon što je Etihad otišao, salon je dosta propao dok ga Marek nije opet doveo u red otprilike pre godinu, dve.

Stojim iza svoje prvobitne misli: Biznis Klub je baš kako bi naša država bez stranog mešanja organizovala ekskluzivan salon za poslovne ljude.

Potpuno se slažem. Mada mi je misterija kako je baš toliko loš, a kao franšizu drži Dufry. Meni su u AS lounge-u rekli da će i Business Club biti renoviran, a posle toga ga još dodatno skratili izbacili toalete.

Možda, pošto je Goldair Handling preuzeo deo operacija da otvore oni... Ona dva u Atini kojima oni upravljaju su skroz pristojna i dobra.

Taj Biznis Klub se seli u sadašnji Air Serbia Lounge onda kad se sadašnji Er Srbija Salon preseli na novu lokaciju na C strani. Nisam siguran kako će ta prvobitna misao izgledati posle svih ovih tumbanja?

Nisam siguran da je to tačno, pošto je u saopštenju AS navedeno da se otvara dodatni AS lounge. Razdaljina između dve lokacije je ipak poprilična...

Jedan od najjednostavnijih poteza EU birokratije, kojim bi pokazali da tzv "integracije" bar po neku trivijalnost znače, bio bi da i za građane zemalja kandidata omoguće korišćenje eu linije na granicama. Odmah. Bez akcionih planova, zamajavanja i obećanja.

Drugi bi bio proširenje regulative o roamingu na zemlje kandidate. I treći da se najavljeni EES i Etias ne odnose na kandidate.

Budući da svi imamo neemancipovane, korumpirane političke elite na vlasti, iste se zbog svog d* nikada neće setiti da to s punim pravom traže.

Davno se mislim da lansiram neku javnu akciju u tom smeru, makar ovde na Balkanu.

Pa nek pokaže administracija EU da li je spremna na delu narodu demonstrirati kako biti kandidat ustvari nešto i znači. Van onoga šta znači njima, mehanizma za pritisak.

Sve to apsolutno mogu da urade i da omoguće prelazak granice sa ličnim kartama. Posebno sada kada bude i ETIAS, nema razloga da se granica prelazi sa pasošima. Negde je i navedeno da neće biti potrebni pasoši, ali ne verujem da će to biti slučaj.

Da bi to bilo moguce treba implementirati rfid (nfc) tag u licne karte (kao sto imaju eu licne i nasi/eu biometrijski pasosi). Ovaj simbol oznacava da dokument ima nfc cip:
1729500176179.png
Onda bi nivo sigurnosti bio isti. Trenutno se kod licnih cita samo masinski citljiva zona (mrz).

Nezavisno od toga, generalno (ne samo kod nas), već i u svetu, pasoši imaju više nivoa zaštite od ličnih karata, ne samo po pitanju ovih čipova, već i po pitanju drugih fizičkih nivoa.
A sad pošto pretpostavljam da će neko pitati kako u EU idu sa ličnim kartama tamo gde moraju na kontrolu - to je stvar internog dogovora da može, odnosno, da građani mogu da putuju sa dokumentom nižeg nivoa zaštite.
Kao i naš sa S. Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, Albanijom i Kosovom*.

pasoši imaju više nivoa zaštite od ličnih karata, ne samo po pitanju ovih čipova, već i po pitanju drugih fizičkih nivoa.
To je tačno za nas i druge zemlje koje su van EU, ali EU lične karte koriste iste standarde kao i biometrijski pasoši. Svi čitači biometrijskih pasoša rade sa EU ličnim kartama jer su zasnovane na tom standardu. Zbog toga je i pozamašan broj zemalja koje primaju njihove LK. Sve ostalo si dobro rekao.
1729501274841.png

Pasoši imaju više slojeva zaštite od LK, to je ključni razlog.

To nema nikakve veze, ulaze u Srbiju i nazad u EU sa onim plastificiranim papirnim ličnim kartama... Međutim pošto smo nepouzdana država, moguće je LK dovesi na biometrijski nivo pasoša, ali kod nas je to SF - digla bi se kuka i motika kao svojevremeno protiv čipa. Zatucan narod ima da čeka u redovima za pasoš, ličnu kartu itd...

To je tačno za nas i druge zemlje koje su van EU, ali EU lične karte koriste iste standarde kao i biometrijski pasoši. Svi čitači biometrijskih pasoša rade sa EU ličnim kartama jer su zasnovane na tom standardu. Zbog toga je i pozamašan broj zemalja koje primaju njihove LK. Sve ostalo si dobro rekao.Pogledajte prilog 216475
Ne znam kako je sa ličnim kartama kod nas, tj, da li poštuju taj standard 9303, ali od 2009. sve imaju MRZ.

Nemaju sve EU zemlje lične karte. U Danskoj, recimo, lične karte ne postoje. Samo pasoši i vozačke dozvole. Postoji i neka zdravstvena kartica ali ona nema sliku niti čip.

Tako je, oni svakako moraju da koriste pasoš, ali sve novoizdate lk u zemljama koje ih imaju a to su sve članice sem danske moraju da budu po navedenim pravilima.

Puno "stranaca" mi se ovih godina žalilo kako nemaju internet kada dođu u Srbiju... Kao svuda imaju, a baš ovde kada dođu ne radi im internet na telefonu. I opet nekako mi krivi, a zapravo birokrate iz EU nas neće u taj roaming-free sporazum.

Verovatno je njima problem izraženiji nego nama, pošto retko ko tamo razmišlja da stavi u neki paket i Srbiju, a kod nas svi operateri odavno imaju 2-3 GB EU roaminga u ceni pretplate.

Pasoš je dokument koga svaka država mora da izdaje (po međunarodnom pravu). Naravno, izuzetak je kada neko ne podnese zahtev, ili kad mu je zabranjeno, jer država želi da ga zadrži. Lična karta nije, recimo, u SAD-u nije obavezna uopšte.

Poslednja izmena:
Pošto znam da je bilo negativnih komentara na račun berbernice na aerodromu, samo da napišem da sam je koristio pre koji dan. :)

Super je ispalo jer ovog puta nisam imao vremena da obavim to u Srbiji a na aerodromu mi je vreme mnogo brže prošlo.

Kaže berber da ima dosta mušterija mada kad sam ja bio nije bio niko drugi.

Puno "stranaca" mi se ovih godina žalilo kako nemaju internet kada dođu u Srbiju... Kao svuda imaju, a baš ovde kada dođu ne radi im internet na telefonu. I opet nekako mi krivi, a zapravo birokrate iz EU nas neće u taj roaming-free sporazum.

Verovatno je njima problem izraženiji nego nama, pošto retko ko tamo razmišlja da stavi u neki paket i Srbiju, a kod nas svi operateri odavno imaju 2-3 GB EU roaminga u ceni pretplate.
Па шта се жале када на сваком ћошку без ЛК можеш узети картицу за минут. Ретко где је припејд интернет тако јефтин као у Србији. У Црној Гори странце деру само тако. А о брзини интернета код нас да и не говорим. Био сам у неким планинчугама по југу Србије и свуда има перфектног интернета док ми је у сред Брисела или Беча закерао а на аутопуту кроз Немачку често нема сигнала ни за телефон...за неке ствари нисмо ни свесни да су код нас за 3 копља боље него у иностранству!

Па шта се жале када на сваком ћошку без ЛК можеш узети картицу за минут. Ретко где је припејд интернет тако јефтин као у Србији. У Црној Гори странце деру само тако. А о брзини интернета код нас да и не говорим. Био сам у неким планинчугама по југу Србије и свуда има перфектног интернета док ми је у сред Брисела или Беча закерао а на аутопуту кроз Немачку често нема сигнала ни за телефон...за неке ствари нисмо ни свесни да су код нас за 3 копља боље него у иностранству!

Pa navikli da smo slepci... Ma to je sada lako sa eSIM. Ja obično kada istrošim 3GB iz Telenor paketa dokupim preko eSIM na RedBull Mobile (Telekom Austria neki pod-brand). Grčka je 1 GB za 2 EUR. Nego oni su često gori od nas, zmija u džepu samo tako...

Doslovno moje selo i dalje nema kvalitetnog signala, a nije baš iza sedam gora i mora.

Signal u Srbiji nije konstantan, odnosno tamo gde ga očekujem nema ga, a tamo gde ga ne očekujem prilično je dobar. Iako ima par pomaka.

kievstart.png

500 din u Ukrajini, dobijem duplo više nego ovde na prepaidu za 1000 dinara... za mesec dana
Jeftiniji smo od Evrope, ali smo verovatno u regionu u poredjenju sa "šlj" zemljama najskuplji

Vrh