Koliko znam Podreka je radio projekat, koji se kasnije kod nas dalje razradjivao. Inače, zaista arhitektonski biroi u Hrvatskoj su na značajno većem novou nego u Srbiji. Što je tiče našeg aerodroma, kao što sam i pisao pre, deluje jeftino, pogotovo uživo. Vidi se na jako puno mesta da se štedelo na svakom ćošku. U svakom slučaju šta je tu je, "rodio se, valja ga sad ljuljati"
Da ne idemo previše u offtopic, Podreka jeste pobedio na konkursu, ali su ga suštinski investitori ispalili (mislim da je rekorder po broju ispala u Beogradu) i angažovali
3LHD koji su kao "razradili" njegovo idejno rešenje.
Da se razumemo - ne mislim da je 3LHD loš studio. Naprotiv, dovoljno je malo pročačkati njihov sajt i shvatiti zašto su toliko hvaljeni. Ipak, mislim da našu arhitektonsku scenu u velikoj meri kroje investitori. K-district ti je čist primer kako će i hvaljen biro da "uprska stvar" kada sarađuje sa bahatim investitorom.
I da ne bude samo off - velika prednost Hrvatske je i to, što se za raliku od Srbije, ipak gradi veći broj javnih objekata i poštuju se rezultati arhitektonskih konkursa. Aerodrom je baš zicer za takve stvari. Da smo primera radi bili dovoljno pametni da ga sami modernizujemo, mogli smo imati konkurs, pa da u oštroj konkurenciji, dobijemo kvalitetno rešenje.
Doduše, kod nas imamo obrnuti primer - da je država, dok je nameravala da gradi Železničku stanici "Beograd centar", imala otužni projekat SI CIP-a, i da smo prelaskom projekta u privatne ruke dobili kudikamo moderniji dizajn.