Šta je novo?

ADA CIGANLIJA - Beogradsko more

Novo parce staze izvestili su dio da kafićima bude lakše bice ili ko zna ...
20230319_142128.jpg

Stara staza
20230319_142215.jpg

Takodje uradili su dva prilaza za kola nasuli tucanik
 
Da i ovde napišem korist nove saobraćajnice od Surčina do Blokova.

Ko ide kolima na Adu, zna koliko se čeka na izlazak. U principu, to se vidi pri dolasku i iskusni posetioci po broju parkiranih vozila uz Stari obrenovački drum odmah mogu da procene da li će popodne i predveče biti zastoja.

Znači, nije dolazak problem već povratak. Prethodnih nedelja sam bio kolima i kolona za parking je bila ogromna. Izlazak sa parkinga nije toliki problem, ali lokacija parkinga mi ne odgovara i kad idem kolima parkiram negde pri kraju.

Znam za caku, pa ne idem nazad istim putem (crvenim), vec okolo (ljubicasta putanja) i taj put traje 12 minuta ako nema guzve na semaforu kod skretanja za Zeleznik. Iz prica ljudi znam da put crvenom putanjom trahe i vise od sat vremena.

E pa, ova nova saobracajnica otvara novu rutu i to bi trebalo da bude najbolje ruta meni za povratak.

do kuce preko ostruznice sa alternativama.jpg
 
Juče provozao malo bajs po Adi i par primećenih stvari (nisam bio odavno, plus što retko zalazim na tu stranu)

Kod roštilj livade su malo pomerili bici stazu ka kolovozu. Dobar potez jer je tu staza prolazila između kafane i igrališta. Verovatno sledi popuna tog prostora stolovima ili nekim drugim sadržajima.

bici obilaznica mala.jpg


Tamo kod fudbalskog terena je nikao ogroman objekat u obliku kvadra, kao neki magacin. Piše Padel Bros, a vidim i da je ucrtan na mapi. Očigledno zatvoreni tereni i kancelarije.

Malo bode oči i nekako mi se ne uklapa, ali ko mene pita.

padel bros i konstrukcija.jpg


Takođe, sam video ogromnu rešetkastu konstrukciju koja je će verovatno biti za ono surfovanje ili kajak ili šta već.
 
Hajde da pomenem još jednu stvar koja je poseban skandal (u rangu akva parka koji je prvo dobio dozvolu, napravljeni bazeni 80%, pa kada bivši fudbaler više nije hteo da plaća reket se odustalo jer je isplivalo da fali neka dozvola)

E pa u blizini imamo sličan scenario, ali za 180 stepeni drugačiji. Počela je da niče pre par godina konstrukcija za nešto. Građani prijavili, ispostvilo se da nema svih dozvola i pojavila se traka da je gradilište zatvoreno. Naravno posle par meseci se pojavila građevinska tabla i to će da bude hangar za iznajmljivanje rekreativne opreme (tako nešto).

Lokacija

bazeni i hangar.jpg
 
Šta je sa ona dva nelegalna objekta kod Lidla što su podignuta? Niko ih ne dira i dalje....
 
A na Adi krišom nikao ili se dogradio još jedan objekat kod restorana Jezero u tom kompleksu pre rampe. Preko noći se digla zgrada.
 
Jel to ona lokacija gdje su kao izmjestili bici stazu da bi bilo bolje biciklistima
 
Ja sam prijavio te dve kutije građevinkoj inspekciji pre skoro mesec dana ali još uvek nije reagovala. Inače, Ada je na sednici skupštine grada Beograda prošle nedelje proglaše predelom od izuzetnih odlika. To je najveći nivo zaštite na lokalnom nivou.

 
I Ada se gradi™

8g2xyhavxb381.jpg
Al sa daleko manje štrokavom fasadom (mislim zaprljaće se ali lako i očistiti bez krečenja). Koliko puta sam rekao da treba ići što dalje od demita. Tragikomično je što ti kontejneri izgledaju bolje od 20+-spratnih kredenaca u BnV i raznoraznih lamela bukvalno gde god se okreneš.
Ove bezlične kutije su zlo. Ubijaju svaku lepotu. Ima jedan nalog na Tviteru (Cultural Tutor) koji cesto prikazuje takve primere i kako se nekada gradilo. Sve ide ka tome da se ubije svaki vid razlicitosti i detalja...
Jok bre, ide se u drugu krajnost. Još od 90-ih arhitekti raznoraznim krastavcima i sl. pokušavaju da pronađu identitet u prenabreklom globalizmu. Odavno se izgubila mera. Što je najgore pajaci u komisijama se dive takvim pi*darijama kao da su videli svemirski brod, umesto da jednoglasno odbijaju projekat za projektom dok neko ne predloži reprezentativan.

Dobra ilustracija "progresa":
postmodernism-explained.png

^^^Dadoh primer postmoderne, međutim klasične zgrade su zaista bile umetnička dela, modernističke kutije cigara su zavisno od ugla posmatranja ujedno uklopive u bilo koji kontekst (ukoliko su diskretne) ili se uklapaju najbolje u totalno kontrolisan (tipa NBG ili Brazilija) tako da mislim da su najbolji primeri savremene arhitekture podareni čovečanstvu upravo u međuperiodu između 1970 i 1990, sa kulminacijom oko 90, dok je ostatak novijeg datuma uglavnom rađen u aziji i sporadično u americi i okeaniji. U SAD ima dobrih primera čak i postmoderne (čiju meru kroji tradicionalna inspiracija), ali uglavnom su to out of place jaw dropperi, u negativnom smislu. Evropa ima užasnih naklaza poput ove u Pragu. To je mrlja na slici centralnoevropsake metropole. Česi su totalno pukli, pa planiraju još goru, ovog puta visoku da pokake. Zlo i naopako.

Sa druge strane "danas" zaista retko u Evropi iznikne neki omanji objekat usred grada kao što je Edificio Media-TIC u Barseloni. Autentičan objekat skromnog gabarita koji se izraženom svojstvenošću ističe iz manje-više sterilne okoline, kao da opominje sve one koji stoje iza moralne obligacije uklapanja u okolinu. Udžbenički primer da izuzetno šablonsko uklapanje ni ne mora biti dobro, ako se izvede na pravi način. U neposrednoj okolini imamo suzdržaniji primer urbane regeneracije gradskog bloka sa više nego komotnim javnim prostorom.

Postoji gomila interesantnih zgrada različite svrhe, forme i gabarita, raznovrsne namene ali to je u ovolikom svetu (u odnosu na ukupan broj objekata) ipak šaka jada. Takve objekte ma koliko male treba štititi kako od zaklanjanja drugim tako i od gramzivih investitora. Odličan primer uzurpacije gradskog imidža je Singapur koji je prvo dozvolio da se bivša zgrada IBM-a sruši i da se povrh svega dozvoli gradnja u parku ispred. Ako mene pitaš mnogo gori urbicid od pojedinačnih "vračarskih poduhvata", a bogami i od ovoga na Adi (kao kad bi srušili ceo kompleks ušće i digli neku nakazu u parku prekoputa).
 
Bio sam jutros na Adi... Do 9h sati jedva da ima nekog... to je najjači period, voda je skroz ok, čista, prozračna i dovoljno topla, a i po oblačnom vremenu se čovek brzo osuši bez peškira, jutros temperatura nije pala ispod 20C...

Jedina mana je što nisu posekli rastinje u vodi, ili barem ne na dosta mesta i to malo nervira...
20230704_054310.jpg
20230704_072541.jpg
20230704_054542.jpg
20230704_070425.jpg
 
Ja ne znam šta im je sa tim što nisu sve pokosili, sada je jul, špic sezone, a delovi nisu pokišeni. Pričamo o travi u vodi
 
Ада Циганлија

Корова у води има много у делу код "Краја света".



Велика, угинула риба:



Овде је био Парк за венчања, леп дрвени улаз обрастао украсном пузавицом. Није остало ни трага од њега.

На крају је био дрвени павиљон, од њега је остала само основа:
Нових места за паркирање, паркиралишта и кола има све више:







Нови кафић у Старим савским купатилима, на месту веслачког клуба:



Капорова "Дафне" је годинама иста, да ли намерно, или је запуштена ...



Да ли га објекти и паркинзи који се усецају у насип слабе, или ојачавају?









До пре неку годину поглед с клупе према граду био је неометан, у међувремену га је запречило растиње:

Простор око стубова Моста је испуњен чамцима:













Ново суво скијалиште (или тако нешто) у изградњи ...


 
Poslednja izmena:
Vrh