Al sa daleko manje štrokavom fasadom (mislim zaprljaće se ali lako i očistiti bez krečenja). Koliko puta sam rekao da treba ići što dalje od demita. Tragikomično je što ti kontejneri izgledaju bolje od 20+-spratnih kredenaca u BnV i raznoraznih lamela bukvalno gde god se okreneš.
Ove bezlične kutije su zlo. Ubijaju svaku lepotu. Ima jedan nalog na Tviteru (Cultural Tutor) koji cesto prikazuje takve primere i kako se nekada gradilo. Sve ide ka tome da se ubije svaki vid razlicitosti i detalja...
Jok bre,
ide se u drugu krajnost. Još od 90-ih arhitekti raznoraznim krastavcima i sl. pokušavaju da pronađu identitet u prenabreklom globalizmu. Odavno se izgubila mera. Što je najgore pajaci u komisijama se dive takvim pi*darijama kao da su videli svemirski brod, umesto da jednoglasno odbijaju projekat za projektom dok neko ne predloži reprezentativan.
Dobra ilustracija "progresa":
^^^Dadoh primer postmoderne, međutim klasične zgrade su zaista bile umetnička dela, modernističke kutije cigara su zavisno od ugla posmatranja ujedno uklopive u bilo koji kontekst (ukoliko su diskretne) ili se uklapaju najbolje u totalno kontrolisan (tipa NBG ili Brazilija) tako da mislim da su najbolji primeri savremene arhitekture podareni čovečanstvu upravo u međuperiodu između 1970 i 1990, sa kulminacijom oko 90, dok je ostatak novijeg datuma uglavnom rađen u aziji i sporadično u americi i okeaniji. U SAD ima dobrih primera
čak i postmoderne (čiju meru kroji tradicionalna inspiracija), ali uglavnom su to out of place jaw dropperi, u negativnom smislu. Evropa ima užasnih naklaza
poput ove u Pragu. To je mrlja na slici centralnoevropsake metropole. Česi su totalno pukli, pa planiraju još goru,
ovog puta visoku da pokake. Zlo i naopako.
Sa druge strane "danas" zaista retko u Evropi iznikne neki omanji objekat usred grada kao što je
Edificio Media-TIC u Barseloni.
Autentičan objekat skromnog gabarita koji se izraženom svojstvenošću
ističe iz manje-više sterilne okoline, kao da opominje sve one koji stoje iza moralne obligacije uklapanja u okolinu. Udžbenički primer da izuzetno šablonsko uklapanje ni ne mora biti dobro, ako se izvede na pravi način. U neposrednoj okolini imamo
suzdržaniji primer urbane regeneracije gradskog bloka sa više nego komotnim javnim prostorom.
Postoji gomila interesantnih zgrada različite svrhe, forme i gabarita, raznovrsne namene ali to je u ovolikom svetu (u odnosu na ukupan broj objekata) ipak šaka jada. Takve objekte ma koliko male treba štititi kako od zaklanjanja drugim tako i od gramzivih investitora. Odličan primer uzurpacije gradskog imidža je Singapur koji je prvo dozvolio da se
bivša zgrada IBM-a sruši i da se povrh svega
dozvoli gradnja u parku ispred. Ako mene pitaš mnogo gori urbicid od pojedinačnih "vračarskih poduhvata", a bogami i od ovoga na Adi (kao kad bi srušili ceo kompleks ušće i digli neku nakazu u parku prekoputa).