milanche":3dimxyjw je napisao(la):
Nevenkovic":3dimxyjw je napisao(la):
@racundzije
Ne shvatam toliku potrebu da se ulazi i udje u "dzep" investitoru. Kada bi imali sve podatke i parametre, jos i da razumem da neko vezba matematiku iz osnovne skole, ovako, kada se sve kalkulacije izvlace iz "rukava", to bi "trebalo" da kosta ovoliko ili onoliko....NHF.
Rancundzija je ovo "vezbao" u praksi izmedju 5 i 10 puta za sad, a inace se radi i na fakultetu, samo retko ko tad shvata da ova racunica prodaje projekat. Racundzija ne "zavlaci ruku u dzep investitoru" vec pokusava da pokaze na koji nacin se vrsi obracun povrsina, sta se prodaje a sta ne, i u odnosu na to kako se dobija profit i formira cena
Da si pazljivo provitao moj post koji si kvotovao shvatii bi na sta se odnose primedbe i da je u tvom pokaznom primeru pogresno sledece:
-gradnja: ne znam kako bi mogla da kosta manje od X
-zemljiste placeno Y/m2 , tako sto sam ukupnu cenu placa podelio sa orijentacionom imaginarnom kolicinom kvadrata koji ce biti u prodaji, bez saznanja kada je i da li je zemljiste placeno, da lj je ostvaren popust na placanje ili se placa na rate, koja vrsta kapitala je pitanju jer je po ovom trosku postoji aktivno vremensko ragranicenje, povrat kapitala je na rok 4-6 godina.
-uredjenje zemljista kosta Z/m2, tako sto je "uprosecena" naknada po m2, gde se ne zna ni stvaran broj kvadrata, niti odnos stambeni/poslovni, niti tarifa za naknadu po nameni.
-U pokaznom primeru nema W- troskova projektovanja
- u pokaznom primeru nema Q trosak kapitala
- u pokaznom primeru nema A trosak upravljanja projektom.
- pokaznom primeru nema B trosak MiTo.
- U pokaznom primeru nema C - operativni troskovi, marketing, prodaja, postprodaja...
Ajde da kazemo da si W Q A B i C utrpao u X. Ne ide bas ali 'ajde. I dalje imamo:
X+Y+Z= ?
Nevenkovic light mode on:
E ti si na faksu ucio pa ti je to 1.159 i zakljucio si da ce investitor da zaradi ~25%. Mozda i hoce mozda i nece, ali baba Vanga bi to preciznije pogodila. Kazu da nju sere to pogadjanje, tvoj bekgraund po tom pitanju nije potvrdjen.