[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=462303#p462303:2mfosnoi je napisao(la):
GOJE » 29 Jun 2017 12:28 pm[/url]":2mfosnoi]Svaki problem se može rešiti po nekoj ceni, tako da se na kraju sve svede na finansije. MPC ima bar 2 "duh projekta" i dok oni stoje zapušteni, ne sme im se izdati dozvola da zidaju bilo šta novo. Gradska administracija koja bi tako nešto dozvolila nema elementarno poštovanje sopstvenog grada. Inače mislim da bi takav neki propis i formalno morao da se donese.
Samo je nedostajalo još da napišeš "i da nahrane decu u Africi i obezbede mir u svetu"
Za početak, nemaju "bar 2 'duh projekta", već
tačno dva duh projekta - Kalemegdan park apartmane i Tri lista duvana. I kao što ranije rekoh, radi se na tome da se pored pokretanja novih projekata, "reše" i ova dva problematična, i u relativno kratkom roku možete očekivati neke novosti iz MPC-a o tome.
Ne mislim da ove dve lokacije stoje napuštene iz inata ili zlobe investitora. Očigledno je da postoje razlozi zbog kojih to stoji. Glavni je svakako (bila) kriza, ali ne i jedini. E sad, moje neko viđenje je da ako kompanija koja se pre pet godina našla "u međunožju", pokazuje znake oporavka, treba joj pružiti ruku i šansu da se iščupa. OK, izgradiće retail park u Borči i poslovnu kocku kod Buvljaka jer im je to jeftinije, a i brže vraća lovu, ali tako će doći i do momenta da aktiviraju projekte koji im stoje od ranije. Kontraproduktivno bi bilo primoravati ih da završe nešto što bi im u ovom trenutku bilo neisplativo i predstavljalo veliki tržišni rizik.
Pritom su pokušaji sa "porezima na ružnoću" u prošlosti davali slabašne rezultate. Pomenuo si "Metropol" i "Jugu", i eno ga ovaj prvi i dan danas nezavršen (aneks i restoran na krovu), a na ovom drugom se nije ni mrdnulo sa mrtve tačke, osim pokušaja da se kroz budženje restorana, kafića i klubova u prizemlje hotela, taj objekat delimično pretvori u nekakvu novobeogradsku Beton halu.
I takve su uvek sve mere koje su usmerene na pojedinačne investitore, a ne na sistemsko rešenje problema. Ako bismo univerzalno primenili princip kažnjavanja za neaktivne atraktivne lokacije, onda bi pošteno nagrabusili i Energoprojekt, Napred, Zepter, Atlas, Delta...