Šta je novo?

Филмови

Ovo je zaista ikoničan film, kao i prva verzija iz 1956-te Don Siegel-a. On i Kaufman su mi u vrhu omiljenih režisera. Za one koji nisu gledali, ovaj lik je napravio sjajan rezime. :cool:

Saturday I sat through three hours of “Oppenheimer,” gripped by Christopher Nolan’s narrative. His screenplay is layered and fascinating. Being familiar with the book by Kai Bird and Martin J. Sherwin, I once turned the project down because I couldn’t find my way to its essence. Nolan has found it. His direction is also mind-boggling and eye-popping as he takes reams of incident and cycles it into an exciting torrent of action inside all the talk. Each actor is a surprise to me, especially Cillian Murphy, whose exaggerated eyes here feel normal playing a genius like Oppenheimer. A classic, which I never believed could be made in this climate. Bravo.

Two historical points I’d argue. Historian Peter Kuznick and I, in our “Untold History of the United States” series (2012), made the important distinction that --

1. Japan barely knew what hit them on August 6 at Hiroshima. LeMay’s Air Force had firebombed 100 Japanese cities -- more than 80,000 killed in Tokyo firestorm alone, a million homeless and wounded. Japanese leaders accepted that the U.S. could destroy their cities, but they were willing to sacrifice them. And --

2. Japan did not surrender, as American propaganda would have it, because of the atomic bomb, but because a few days later, on August 9, 1.5 million Russian soldiers invaded and destroyed their Imperial Army in Manchuria. Hokkaido was next. The Japanese leaders feared the Russians would give no quarter, removing Japan's beloved Emperor as they did their own Czar in their Revolution of 1917. The supposed, much-hyped U.S. land invasion of Japan could not even have happened, according to our planning, for some three months. Given these fast-moving events, there was no way the Japanese mainland -- already devastated, short of food, and on the point of famine -- could have held out that long.

Aside from these points, the movie packs in the essence of the tragedy of Oppenheimer, a man historically in the middle of an impossible situation, though one, as Nolan shows, partly of his own making.
Оliver Stone

(Film još nisam odgledao, spremam se.)

Kad ga budeš odgledao daj nam obavezno review 😊 jedan momak čije mišljenje cenim je bio razočaran i proklinjao što je naseo na marketing i 3 sata se smarao...

Tako da mi treba više utisaka pre nego što se odlučim da ga ogledam...

Marketing radi kod Barbie gluposti, ne vidim ovde preteran marketing osim normalne stvari sto Nolan ima novi film.

Mozda neko ima prevelika ocekivanja pa se razocara, mozda nije remek-delo, ali svakako je bolji od 95 posto svega vidjenog u bioskopima ove godine. Jedina razlika je sto je nekome bolji od 95 posto, nekom od 98, nekom od 100 posto, odnosno film je godine...

Razumeo bih da imas jos 3 sata zivota i para tacno toliko koliko kosta karta i onda ih potrosis na Openhajmer i shvatis da si mogao i bolje jer nije tvoja soljica caja, ovako ne vidim preteran razlog za razocaranje.

Meni je Inception na primer precenjen i nista specijalno, ali opet nisam proklinjao dan kad sam usao u bioskopsku salu da ga gledam. 7/10 i idemo dalje.

Pored svog smeca koje se prikazuje, bespotrebno je stvarno imati strah od ovakvih filmova

.............

Two historical points I’d argue. Historian Peter Kuznick and I, in our “Untold History of the United States” series (2012), made the important distinction that --

1. Japan barely knew what hit them on August 6 at Hiroshima. LeMay’s Air Force had firebombed 100 Japanese cities -- more than 80,000 killed in Tokyo firestorm alone, a million homeless and wounded. Japanese leaders accepted that the U.S. could destroy their cities, but they were willing to sacrifice them. And --

2. Japan did not surrender, as American propaganda would have it, because of the atomic bomb, but because a few days later, on August 9, 1.5 million Russian soldiers invaded and destroyed their Imperial Army in Manchuria. Hokkaido was next. The Japanese leaders feared the Russians would give no quarter, removing Japan's beloved Emperor as they did their own Czar in their Revolution of 1917. The supposed, much-hyped U.S. land invasion of Japan could not even have happened, according to our planning, for some three months. Given these fast-moving events, there was no way the Japanese mainland -- already devastated, short of food, and on the point of famine -- could have held out that long.
......
Оliver Stone

......

Hmm.... japanske vođe su znale šta se desilo, a sa druge strane, SSSR nije imao tehničke mogućnosti da izvrši masovno iskrcavanje na japanska ostrva - za razliku od SAD.
Znam da je danas moda da se postavljaju hipoteze o istorijskim događajima, ali ovo je baš preterano.

Taj deo mi je najmanje interesantan (trivia), jer ne poznajem materiju dovoljno. Cenim ga kao filmadžiju, stoga sam i preneo ovaj post.

Juče sam ga odgledao, nije loš film.. triler, drama... o dva nesnađena muškarca sa problemima u glavi 🙂 ima solidnu ocenu kod kritike...

7/10 ★★★★★★★✩✩✩

Gledao sam i Bird box i Bird box Barcelona...

Drže pažnju, i ko voli taj žanr i da mašta o kojekakvim globalnim pošastima i post apokalipsama, može da se gleda 🙂

Drugi deo se malo poigrava sa crkvom, u smislu verovanja, spasenje = smrt, a s druge stane koliko je život bez vere besmislen i slep... Da li bi radije tumarao po mraku oststak svog života ili osetio sve-prožimajuće veličanstvo u svetlosti i doživeo spasenje od sve muke koje neminovno vodi u smrt...

5/10 ★★★★★✩✩✩✩✩

Evo odma

giphy-1.gif

Mnogo je bre sporo Igore...

Daleko više mi se dopao onaj koji si mi preporučio prošli put gde Džerad Leto igra tranvestita 😊 a Metju Mekonahi strejt lika obolelog od hiva, ako me sećanje dobro služi... Ovo je bre mnogo sporo i nema ništa uvrnuto 😕

Znam da ste vi matori (zajedno sa mnom matorim) gledali Rozmarinu bebu al ako svraćaju ovde mlađi od Voxovog godišta pa na dole a nisu eto jednog klasika koji će im držati pažnju... Mlađi danas nemaju puno strpljenja...

Jedino što deluje da vredi (posle Tome) u moru nekih patetičnih pamfleta koji se bave novijom i starijom nacionalnom istorijom i istorijskog revizionizma koji se uz to provlači...

Gledao sam Saw X ili Slagalica strave 10...

Mislim otprilike je jasno šta se od takvog filma može očekivati... Ne znam ni da li da ga ocenjujem 🙂

Svojom idejom je super kao ispaštaju ljudi za svoje grehove iz prošlosti, tj. svesne zločine, pravda te stigne na najuvrnjtiji način... i uvek ima opcija da preživiš 🙂 samo po koju cenu... da li si spreman da platiš cenu daljeg života..

Recimo za one moje ~ 3 ukradene šljive, neka sprava lomilica prstiju, pa da vidiš kad kosti pucaju pa posle zarastu da li bi ikad istim prstima krenuo da guraš u džepove ono što nisi platio...

Volim te uvrnute rijalitije, gde ti je data druga sansa i izlaz 🙂 tu je serija Igra lignje dovedena do savršenstva... To stvarno ko voli horore ne sme da propusti...

Nekad zamišljam kakav bi pakleni plan nas sa foruma mogao da zadesi... 20torica forumaša zatvoreni i lancima vezani u nekoj napuštenoj hali i krenu zadaci, tj. igrice... To bih voleo da gledam 😈 🍿

Šta to mene zabavlja, igra brutalnosti ili igra intelekta i nezahvalnih odluka a uz vidljiv očaj na licima onih koji te izbore prave... Pre će biti ovo drugo makar i uz simbolične kazne u vidu jednog šamara ili onog gađanja tortama što smo gledali u VB... Očajni ljudi igraju zadatke i biraju opcije dok jedan vuče konce odozgo 😈

Pa ako bismo bili vezani lancima-koje zadatke bismo mogli da izvršimo?:unsure:

Lanci da, al ne kratka uzica Voxe ;)... ograničeno kretanje... kao bukagije... 🙂

Ja sam miroljubiv po prirodi, nikome ništa ne bih učinio nažao..

Ti si duša mala...😇

Bitno mi je da vam nema bežanja 😈

A same igre, mogu biti i kao igre bez granice, ništa mnogo brutalno 😄

Lanci da, al ne kratka uzica Voxe ;)... ograničeno kretanje... kao bukagije... 🙂
Drzao bi nekog kao nasa premijerka Brnovicka (nezvanicno) onu jadnicu na povocu kako je seta gradom... ili bi organizovao neke sado-mazo Olimpijske igre? Samo osvajaci drvenih medalja umiru, jel? Bronza znaci zivot, srebro privilegije, zlato-tron i zvanje titulara... 😅😅😅

Vrh