Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Fasada je, onako spolja, cini mi se tu OK . Nisam znao da je izolacija tako losa.
 
mastercat":2eqsm0gw je napisao(la):
Ko salje mail protesta ? :gobb:
saljemo svi. stvarno potpuno bespotrebna obnova, jer fasadi ne samo da nista ne fali, vec je u odlicnom stanju + zaista bi dve ulice moglo da se renoviraju za te pare. LJUDI, DA LI ONI STVARNO PLANIRAJU DA OGULE CELU ZGRADU I KO ZNA KAKVIM JEVTINIM MATERIJALOM I NA KOJI NACIN DA JE OPET OBLOZE? Dovoljno je samo pogledati jadni generalstab, cija je obnova po upotrebljenim materijalima isto sto i kada bi se srednjovekovne freske i mikelandjelove slike restaurisale sa skolskim temperama. Ako je fasada zaista i na nekom nevidljivom mestu ostecena neka saniraju taj deo (kad vec tvrde da mogu da potrefe originalnu boju maltera) i sprece dalje propadanje, neka speru cadj gde je ima, ali guliti sve i ponovo oblagati, mislim stvarno - SKANDAL.


ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА
КУЛТУРЕ ГРАДА БЕОГРАДА
Калемегдан 14
11000 Београд

телефони:
- директор
011/2622-341, 3287-411

- централа
011/3287-557, 3287-420
011/2631-743, 2631-778
011/2628-929

Savezna+Skupstina.JPG
 
Diletanti nastavljaju da obezvredjuju srpsko urbano nasledje. Ovde vec postoji sistem. Odabiraju se objekti kojima intervencije gotovo da nisu ni potrebne, a ostavljaju po strani oni kojima su neophodno potrebne. A takvih je na hiljade. Unakazena Patrijarsija je simbol ovog bizarnog nacina razmisljanja.
Gospodja Videnovic kaze - Projektom je predvidjena restauracija svih elemenata dekorativne plastike, to jest ornamenata koji krase skupstinski dom, KAO I ZAMENA SLOJEVA FASADNOG PLASTA. - Svi znamo sta u nasim uslovima to znaci. Ako se ovaj projekat ostvari mozemo reci laku noc Skupstini kakvu znamo. Turbo estrada svugde oko nas.
 
Posle asfaltiranja istih ulica u nedogled i bespotrebnog raskopavanja trotoara za biciklističke staze, sad su našli novi izgovor.

Alal im vera i a-joj nama.
 
Vec samn bio na kalemegdanu u zavodu za upropascavanje spomenika jadni su i smjesni pa oni cak neznaju jeli skupstina u gradskoj ili republickoj nadleznosti[mislim koji zavod gradski ili republicki].Djevojka sa kojom sam razgovarao samo je gledala kao da me se otarasi pet puta me je pitala sto to mene interesuje kad mi nije struka itd.Ma katastrofa mislim da treba napisati jedan uopsten mejl i slati svakog dana sa sto vise adresa i puta.Naci nekog novinara dobrog ,objasniti mu kako stoje stvari pa da se digne frka.Inace da se oprostimo od skupstine :rant: :bash:
 
Pazi pitanje, zasto te to interesuje kad ti nije struka???

Eto mene interesuje stanje vodovodnih cevi u mom kraju i kuci i ako nisam vodoinstalater...je*******ote, kakvi id***!
 
Treba lepo svako da porpica sa njima, pa da ih prijavi na onaj beokom servis. Prosti ljudi.
 
pa vec znamo sta ce reci - da su to sveta i ostalim ljudima nedokuciva pravila struke iz kojih naturalistickom nuznoscu proizilazi da svaka pristojna i bogato uradjena predratna fasada treba da postane leskovacki estetski hit.
 
pa ja bih rekao - sto se tice predratnih zgrada - oko 4% i cini mi se da je to srecna okolnost u celoj prici. pritom, tu ima i zgrada koje su i dva puta obnavljane u poslednjih 15 godina (vukova zaduzbina, kompleks na pocetku knez mihailove), ima onih kojima obnova ne treba (posta, skupstina), kao i onih koje vape za obnovom, kao mnoge zgrade na dorcolu, na savskoj padini. kako sad posao rade, bolje da ih ne diraju.
 
Kad smo vec kod fasada starih zgrada/objekata evo jedne kamuflaze iz Beca:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gasometer,_Vienna

Beograd ima prvu termoelektranu "Snaga i Svetlost" na dorcolu a konj ortodoksni nece da je iskoristi! Nek naprave muzej Elektricne energije sa muzejskom opremom... Fasada se da srediti a sada je zgrada nabijena iza sadasnje konzerve od toplane pa se ni ne vidi koja umesto da bude gasna elektrana radi samo zimi.

Tako nesto kao Gasometer moze da se uradi sa starim mlinom kod sajma da se postojeci objekat zakamuflira odnosno markira novim (da se uopste ne vidi sa ulice) a da u sredini bude metro stanica pokrivena staklenim krovom bez stubova.

Jesu retardirani na 415635768415ti stepen.
 
Koliko sam ja skontao imamo dva objekta sličnog imena, namene(buduće) i lokacije:

A:
Ime: zgrada prve javne termocentrale
Lokacija: Skender-begova 51, ugao Dobračine i Skender-begove
Namena: Muzej nauke i tehnike
Status: rekonstrukcija u toku

B:
Ime: "Stara centrala" - termoelektrana "Anaga i svetlost"
Lokacija: Dunavski kej, između rukavca marine Dorćol i toplane
Namena: nakon rekonstrukcije umetnička galerija
Status: nije započeta rekonstrukcija(usko povezano sa izgradnjom Marine Dorćol)


Foto A:
Skender_begova_Muzej_Nauke_i_tehnike_april_07.jpg


Budući izgled:

0612_ext_cam03_velika.jpg



Foto B:
snaga.jpg


Lokacije:
orto.jpg
 
Termocentrala-termoelektrana. Ono što je mene zbunilo je da se u zgradi u kojoj treba da bude Muzej nauke i tehnike do skora nalazila Elektrodistribucija Beograd, neke njihove službe i trafo-stanica. :D

edit: Dakle, malo sam guglao i šta se može zaključiti.
Na Dorćolu su i jedno i drugo termoelektrane, zašto, termocentrala je izgrađena tek 1959. u Beogradu , iako su postojali planovi da termoelektrana "Snaga i svetlost" bude korišćena u te svrhe. "Snaga i svetlost" je najveća termoelektrana izgrađena do tada, i to 1932. godine, a 1893. je izgrađena prva termoelektrana u Beogradu, na Dorćolu, i ja mislim da je to ono što je budući Muzej, samo je u jednom momentu malo prerađeno jer je prvobitno izgledalo ovako:
2.jpg


Izvori:
http://www.eps.rs/onama/istorija.htm
http://www.beoelektrane.rs/?view=lat&action=page&id=istorijat

edit2: Sada, na sajtu Muzeja kažu da je to prva javna termocentrala, a na sajtu Beogradskih elektrana kažu da nisu postojale pre 1959.
http://www.muzejnt.rs/sr/85
Čudno.
 
Sadasnja zgrada muzeja nauke i tehnike je izgradjena za elektricnu centralu kako bi se pokretao elektricni tramvaj .Snaga i svetlost je izgradjena 1932god
 
Hahahaha one alapace (novinari) su se opet zeznule kad je u pitanju godina. Stalno daju neproverene i netacne informacije. Rekli su da je "Snaga i Svetlost" najstarija elektrana u Srbiji i da je ona otvorena 1893. :shok:

Ja stvarno ne znam odakle im toliko iskustvo u laganju sirokih narodnih masa... Pa da nama je cela istorija zatrpana u lazima pa sad i dete od 2 godine nauci da laze pre nego sto nauci da obrise dupe :lool:
 
To se i ja pitam. U donjem delu imaju kanistar veliki za vodu, a gore se nalazi neki prozorčić (na Terazijama gleda ka Albaniji, kod Skupštine ka Domu Sindikata), noću svetli obično svetlo unutra, a kao da imaju i neke crne isključene reflektore ili neku vrstu kamere? Ne kapiram uopšte.
 
Što se tiče osvetljanja na trgu preksinoć je bilo ljubičasto.Kad sam video samo sam se pomolio da će ga uskoro skloniti i da je deo nekog performansa.Možda ima veze sa ovim.
Poprilično sam siguran da je privremenog karaktera jer 4 reflektora koja obasjavaju Mihaila stoje u nekim ogavnim žičanim korpama koje služe kao zaštita(vidi se na fotkama).
 
koliko samo trgu republike i tom delu oko spomenika fali jedna rekonstrukcija. a spomeniku jedno čišćenje
 
Vrh