JohnyBgood":18d0l3gs je napisao(la):
MilisaV":18d0l3gs je napisao(la):
kad bi to uradio onda to više ne bi bio brutalizam (sirov beton).
Naravno, blokovi 6x treba da krenu u BILO kom pravcu s obzirom da taj pokusaj brutalizma jednostavno nije uspeo a i daprimira citav jedan deo grada. Ima u NBgdu sasvim pristojnih brutalistickih celina (blizu autoputa) koje sigurno treba ocuvati ali po meni 6x ne.
Nema gde da se ide, ovo ovde je gotovo! Na fasadi ne sme biti nikakvih egzibicija, osim možda revizalizacije uz zadržavanje originalnog dizajna!
Ja smatram da zgrade od 61 do 64 bloka, odnosno Panonske jedrenjake treba zakonom zaštititi od bilo kakvih egzibicija.
Ovde treba sređivati samo okolinu! Prošetajte se novim parkovima na centralnoj lameli između ovih blokova da vidite koliko je dobra impresija kaskadno poređanih soliterčina, a takođe kada prođete kroz pasarele između nekih zgrada, izgledaju tako prkosno i ponosno, iako su pasarele prepune smeća i devastirane potpuno. DAKLE; POENTA JE UREĐIVATI OKOLINU; A ZGRADE NE DIRATI. Kada se nađeš na parkingu ispred Tehnomarketa ili IDEA-e (bivšeg TUŠa), čitava okolina izgleda grozno, dok je pogled iz novih parkića potpuno druga priča!
Sa druge strane Jurija Gagarina, crveni soliteri i petospratnice i trospratnice uz Savu izgledaju vrlo, vrlo pristojno jer imaju uglavnom relativno uredne pripadajuće parkove i mnogo zelenila i pravo je uživanje šetati tuda, pošto je izolovano od buke čim se nekoliko metara od ulice odaljiš!
Ponavljam, većina zgrada na Novom Beogradu je u dobro stanju osim prvog bloka, i osim nekih manjih popravki i revitalizacija nema potrebe raditi ništa! To što nečije oko brutalizam bode, ne znači da treba da porušimo sva brut ostvarenja! Mnogi ih smatraju impresivnim
Ne bih da vređam, ali idite pa BIGZ iscrtavajte, bolje bih podneo nego u moje blokove da prčkate!