Šta je novo?

Фасаде / Fasade

2mi2g6p.jpg

Da, ja sam se oduševio.
Nije mi se dopadala ta zgrada nikako, ali sad kako je osvanula ta svetlija boja, mnogo, mnogo bolj izgleda i osvetljenje je super, mada je u pravu jedan od forumaša (zaboravih ko reče)... One svetiljke uvis na trotoaru oko Skupštine su potpuno suvišne...

Amin!

Grad ulepšava "Geozavod"
B. SUBAŠIĆ | 31. januar 2011. 21:12 | Komentara: 0

Žitelji prestonice i gradska vlast udružuju snage za novi izgled zgrade u Karađorđevoj, koja je ruinirana. U obnovu sala i kancelarija biće uloženo 30 miliona dinara iz kase Beograda
Palata nekadašnje "Beogradske zadruge"

Palata nekadašnje "Beogradske zadruge"
Srodne vesti

* Gaze po zlatnoj žici

GRAD je odlučio da uloži 30 miliona dinara u obnovu oštećenih kancelarija i sala zgrade "Geozavoda" u Karađorđevoj ulici. Odluka je doneta po hitnom postupku posle pisanja "Večernjih novosti" o palati nekadašnje "Beogradske zadruge" koja je pretvorena u ruinu krcatu smećem.

Gradski većnik Miroslav Čučković kaže da je pisanje "Novosti" izazvalo trenutne reakcije u nedelju, dan koji je rezervisao za kontakte s Beograđanima.

- Doslovno desetine građana su počele da se javljaju od ranog jutra zbog Beogradske zadruge, ali i cele Karađorđeve ulice - kaže Čučković. - To je potvrdilo ispravnost naše ranije namere da uredimo fasade u ovom delu grada. Beograđani su vrlo pozitivno odreagovali na tekst u "Novostima", ali su se i prijatno iznenadili što je grad u vrlo kratkom roku prihvatio njihove inicijative o doterivanju Savamale. Taj potez ima veliku ekonomsku važnost, jer desetine hiljada turista koji stižu brodovima prvi utisak o Beogradu stiču baš gledajući zgrade u Karađorđevoj ulici.
ISTRAGA SLEDI PREMA rečima Miroslava Čučkovića, prilikom obilaska palate "Beogradske zadruge" bio je zaprepašćen stepenom njenog razaranja. - Ukoliko postoji indicija da je interes grada otkrivanje izazivača štete, siguran sam da će naše gradsko pravobranilaštvo reagovati i da će ta istraga biti u rukama policija i tužilaštva - kaže Čučković. - Imamo saznanja da se u prethodnom periodu i poverljiva dokumentacija "Geozavoda" našla u situaciji da bude razgrabljena od strane nestručnih osoba.

Gradski većnik ističe da je o ulepšavanju ovog dela Beograda bilo govora i ranije, ali da je bilo neophodno utvrditi kome stara zdanja danas pripadaju.

- Predložio sam da se obratimo republičkim institucijama koje ovde imaju zgrade i zamolimo ih da i same ulože sredstva za njihovo ulepšavanje - kaže Čučković. - To je već uradilo Ministarstvo telekomunikacija sa zgradom u Pariskoj 5, a grad je preuzeo na sebe uređenje objekata u Karađorđevoj 31 i 71. Međutim, posle pisanja "Novosti", predložili smo gradonačelniku da kao inicijalnu kapislu prvo uredimo zgradu "Beogradske zadruge". Po nama, ona može da posluži pre svega mladima za kancelarije i manifestacije, za koje sada iznajmljuju prostor i plaćaju skupe rente.

Čučković naglašava da bi u renoviranoj zadužbini Luke Ćelovića, površine oko 4.500 metara kvadratnih, prostor trebalo da dobije i Privredna komora Beograda, jer je ovaj monumentalni objekat idealan za prijeme stranih delagacija i poslovne sastanke na visokom nivou.

- Naravno, prostor treba da dobije i univerzitet koji bi objekat mogao da koristi za svoje manifestacije, kao i sama gradska uprava - zaključuje Čučković.

Link: http://novosti.rs/vesti/beograd.74.html:317391-Grad-ulepsava-quotGeozavodquot

Aj' pa da zalijemo :vops:

I evo za arhivu da stoji na ovoj strani (ako Cucko ne laze) kako zgrada "Beogradske zadruge" danas izgleda:

bgd-geozavod.jpg

Beogradska lepotica :)

A ove druge dve sto Cucko spominje su: Karadjordjeva 31 - ona zgrada ispod Kosancicevog venca na kojoj je mural i koja se trenutno sredjuje i Karadjordjeva 71 - zgrada sa kupolama prekoputa "Bristola" koja se naslanja na Ekonomski fakultet.

Daj Boze :gobb:

A i zgrada kod Ekonomskog i ona tacno prekoputa Bristola, gde je Singidunum bo trebalo da se sto skorije srede.

Sad sam se setio i ove zgrade koja me je uvek nervirala.

IMG_0293.jpg

Svako ko je makar jednom bio na Kalemegdanu, zna za ovu zgradu. Nemam pojma sta se ceka, pa nju vide svi turisti koji dodju, jer svi idu na Kalemegdan. :bash:

@Geozavod

Divno,
jos samo da urede celu ulicu kako treba.

StudentLL":1bcztb0a je napisao(la):
Samo sale i kancelarije?? :bash:
То смо изгледа само нас двојица приметили. Само сам ја ћутао и надам се.....

Reks":1my3rgu9 je napisao(la):

A i zgrada kod Ekonomskog i ona tacno prekoputa Bristola, gde je Singidunum bo trebalo da se sto skorije srede.

http://lh3.ggpht.com/_7ujO3f-jej0/Sz_Tl4pIpOI/AAAAAAAAAYI/s_4G9xHuEfI/IMG_0293.jpg

Svako ko je makar jednom bio na Kalemegdanu, zna za ovu zgradu. Nemam pojma sta se ceka, pa nju vide svi turisti koji dodju, jer svi idu na Kalemegdan. :bash:
Da, ja sam puno puta pominjao mogućnost da se umesto tih zgrada (ima ih preko nekoliko), napravi kaskadni parki, ili fontatne ili nešto slično.

Ja bih skresao te zgrade za po 2 nivoa da bi se lepo video brankov most

Reks":1e0cvs8n je napisao(la):

http://lh3.ggpht.com/_7ujO3f-jej0/Sz_Tl4pIpOI/AAAAAAAAAYI/s_4G9xHuEfI/IMG_0293.jpg

Zgrada se savrseno uklapa u trenutno stanje tog dela grada. Sve te oronule fasade cine lepu ambijentalnu celinu. :D

4405904611a394f4497ao.jpg

vucko":2wwot832 je napisao(la):
A Brankov most lepotica jedna pa mi mnogo teško što ga ne vidim...

Beograd-1937-Most-Kralja-Aleksandra-I_slika_L_247192.jpg

:(

Делија, ово је једна од најлепших фотки Београда. +1 :gobb:

Мени нимало није жао погледа на Бранков мост, већ више погледа на реку. Али овакве зграде никако не треба рушити, па ово је модернизам а не нека шупа. :o

vucko":3btguiwb je napisao(la):
Zgrada levo ima nadogradjen 1 nivo,skreso bi je samo za to.
Мислим да није надограђена. Кружни прозори на последњем спрату су одлика те архитектуре, а и фасада је равномерно пропала. Могуће је да је кров мењан, па је издигнут за 20-50 цм, а могуће је те вара и овај застакљен балкон.

Али да је краћа за један спрат било би далеко лепше. Што јес`, јес`.;)

Stoji sto kazes.Ajd makar da nateramo direktora da ih prijavi sto zastaklise terasu na tako atraktivnom mestu :rolleyes:

Kad budu radili fasadu doticne ljpotice onda ce mo prijaviti da to urade usklopu renoviranja fasade :kafa:

Да ли уопште има ефекта пријавити тако нешто?

vucko":2ye75mll je napisao(la):
?! Pa zar je Brankov most takva lepota da mora da se vidi u celini? Ajde da je onaj stari lancani Aleksandrov most, pa i nekako. Namam nista protiv mosta kao takvog (malo brutalistickog) ali da sad bas otvaramo poglede na njega ruseci mi se cini preterano...

stf":i06pb8fw je napisao(la):

Мени нимало није жао погледа на Бранков мост, већ више погледа на реку. Али овакве зграде никако не треба рушити, па ово је модернизам а не нека шупа. :o
Slazem se, lepo ih obnoviti i popuniti rupu levo, tu je izgleda neka prizemna stracara... mozda je cak i bilo nesto pa sruseno u bombardovanju, ne bi me iznenadilo... Moguce da je na toj levo dodat blago nagnut krov a bio je ravan?

stf":2jxy7n5v je napisao(la):
Јесте,то ми је зимски десктоп.

stf":2jxy7n5v je napisao(la):
Потпис.

Postavljene skele na kompletnoj zgradi Beobanke na Zelenjaku...ocigledno krece sminkanje...konacno!

Vrh