petar
Beginner
U ovom trenutku u Beogradu, koje sve fasade se rade? Jeli se rade neke u Cara Dusana? Posaljite slike
fasada te pošte 6 je izgleda neko traumatično mesto meni se uopšte ne sviđa stara fasada - razumem ideju vizantijskog stila, ali mislim da je to mnogo bolje sprovedeno na zgradi dif-a i na još par zgrada po gradu koje su radjene na sličan fazon... ta stara fasada pošte 6 na fotkama izgleda pretrpano i malo nespretnodedinje":20imc8aq je napisao(la):Odusevila me je vest da ce biti obnovljena velicanstvena predratna fasada zgrade poste kod Zeleznicke stanice. To je delo arh. Djordja Korunovica koji je projektovao i Sokolski dom u Tirsovoj ulici (danasnji DIF). Kralj Aleksandar je imao zelju da prestonicu izgradi u vizantiskom stilu i zgrada poste je deo tog plana. Potpuno razumem da odmah posle rata nije mogla biti obnovljena vec je uradjena samo provizorna improvizacija da zgrada moze da funkcionise. Apelujem na sve ucesnike foruma da se zauzmu za obnovu ovog ukrasa Beograda. Inace, od zgrade do Save ima citav kilometar i ona nece nista smetati izgradnji europolisa.
ako želiš da postaviš sliku, prvo idi na sledeći site:dedinje":2p3f3vpr je napisao(la):Postoje razne fotografije predratrne zgrade poste na stanici. Neke su vise a neke manje uspele. Pitanje je koju je Djo video i stekao takav utisak. Ja nisam rekao da je zgrada kitnjasta i lepa. Ona zaista deluje glomazno i malo neobicno. Nemoguce ju je opisati recima,treba videti dobru fotografiju kakvih ima dosta.
Zgradu, odnosno fasadu, treba obnoviti zbog originalnosti,mastovitosti i kreativnosti arhitekte i ondasnjih graditelja a ne znog lepote koja je diskutabilna. Objavio bih ovde u forumu sliku ali ne znam kako se to radi.
Inace slika starog Beograda danas ima svugde i izgleda da su popularne. Vidim da ih mnogo ima u Knez Mihajlovoj i to raznih formata a neke su i uramljene.
Heh, ukusi su zasigurno razliciti, ali zar ti se ne cini da je ona stara fasada, ako nista drugo, originalnija i zanimljivija od one sadasnje?andrejp":2x32z8ua je napisao(la):Ocekujem da ce sada da mnogi napadnu... ali meni je ova stara fasada blago receno grozna.
Znam, druge epohe - drugi i stil ... ali nije li to razlog vise da se ova rugoba ne obnavlja?