dex libris
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 12.10.2017.
- Pohvaljen
- 1.031
Bavimo se rekonstrukcijom fasada, vraćanju duha i identiteta grada... i ne samo u oblasti fasada... mnogo šire od toga![url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762077#p762077:3reqhm6c je napisao(la):Bender Rodriguez » Суб Авг 01, 2020 3:22 pm[/url]":3reqhm6c]Ajde da razjasnim jednom za svagda:
Nisam ja ni mislio da je neko 1920ih stavljao svastike, niti šahovnice na tadašnje zgrade sa tajnim mračnim namerama da propagira ideologije. Koje, na kraju krajeva, tada još nisu ni postojale ili bar nisu bile poznate ovde (NSDAP i Ustaštvo).
Moja poenta, od početka učešća u ovoj diskusiji, je da je besmisleno i apsurdno baviti se trivijalnim detaljima i od njih praviti večite debate. Bilo to zbog drukčijeg stuba na ogradi balkona, bilo zbog dileme da li na zgradu vratiti grb Kraljevine ili grb Srbije.
Jer vidite, kao što ovde dođe Pera pa zamera što na zgradi nije sve 100% isto kao kad je napravljena, tako će sutra da dođe Žika koji će da se buni što je na neku zgradu sve vraćeno 100% isto, pa njemu smeta što mora da gleda šahovnicu na zgradi u svojoj prestonici. I onda će tako večito da se prepucavaju i nadmudruju u krug. A i jedan i drugi tip ljudi su manjina koja u svojoj dokonosti traži povode za rasprave i gunđanje, i bave se trivijalnim detaljima koje 90% ljudi neće ni primetiti, a i da ih primete, neće ih biti briga. Ajde recite mi, koliko vas zna ljude koji su bilo šta komentarisali što se na zgradu Železnica vraća grb Kraljevine? Koliko vas zna nekog ko je gunđao što na zgradi iza Skupštine stoji Šahovnica? Koliko ljudi ima problem što ulica u centru Beograda ima naziv Cetinjska? Što je nekad bio Bulevar JNA i Ulica 29. novembra?
Koga briga za takve stvari? Ko se zagleda u faking oblik stuba ograde na balkonu? Šta sad, pa hoćemo li onda da se zagledamo i u svetleće table interfona kojih isto nije bilo 1930ih? I u limene svetle oluke? U limene krovove umesto crepova? U LED sijalice u hodniku umesto starinskih? Gde je kraj tome?
O tome ja pričam svo vreme. O tome kako postoje grupice ljudi koje će u svakom jajetu da nađu neku dlaku i da drobe o tome. A imaju grad pun hiljadu drugih mnogo važnijih i očiglednijih problema. Čuj, nije stavio isti stub kao ovaj iznad... Pa dal je bre realno da se neko bavi takvim trivijalnostima? :kafa: