Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Znam da jesam, i napravio sam par, ali u poslednje vreme mi je na poslu stvarno ludnica.. Nisam to zaboravio pa cu mozda veceras staviti neke od tih primera. Inace, primetio sam da je veliki deo zgrada u Hamburgu nadogradjen, i to uopste ne izgleda lepo kada se covek zagleda, ali je u principu relativno diskretno uradjeno pa se na to ne obraca velika paznja. Naravno, sve te nadogradnje datiraju iz nekog proslog perioda.

Inace, da se vratim na temu fasada. U Berlinu treba da pocne da se gradi jedna barokna palata (Stadtschloss) na mestu bivseg sedista nekog ministarstva iz doba komunizma. Projekat ce kostati 460 miliona Evra, a od toga, obnova fasade ce kostati 80 miliona!!!

Nije li Stadtschloss već stajao na tom mestu, pa su posle umesto njega napravili onu depresivnu kocku? Te bi to bila reizgradnja, rekonstrukcija ili šta već?

Da, da, to je taj projekat. Komunisti su srusili tu palatu i na tom mestu izgradili neko azbesno cudo. Rusenje isto cuda je pri kraju, tako da 2010. treba da krene da se gradi Stadtschloss.

Zgrada jeste velika, ali nisam mogao da verujem da jedna fasada moze toliko da kosta!

Yaay. Ono što se meni sviđa kod ovog Stadtschloss projekta je da se stvara jedan fini presedan, pa će možda jednog dana i obnoviti neke od lepih zgrada u Beogradu koje su porušene... I mislim da znate na šta konkretno mislim... :)

To bi naravno bilo fenomenalno. Istocna Nemacka je za takve projekte morala da doceka bolje dane koji su dosli sa ulaskom u EU. Kod nas ce proci mnogo godina dok ne dostignemo taj standard. Bilo bi lepo da se otvori neki fond za takve namene, koji bi mogao cak i kao penzioni fond da funkcionise i da se onda ta sredstva jednog dana kada ih bude dovoljno ulazu samo u obnovu zgrada (objekata) koje su bile od nacionalnog znacaja, a porusene su u medjuvremenu.

da li postoji lista takvih objekata u Beogradu koji su srušeni/unakaženi pa da vidimo koliko bi koštala obnova/reizgradnja?

Moji favoriti su onaj deo starog dvora koji je srušen, zgrada pošte kod železničke stanice (vratiti staru fasadu) i stara zgrada Narodne Biblioteke (mogla bi ispasti dobra galerija - taj deo Beograda mi na neki način liči na Monmartr - zamislite svuda unaokolo ljude sa štafelajima i kičicama i brdo turista :) )

Nisu samo poznate zgrade kao posta, dvorovi, biblioteka.. takodje mnoge obicne stambene ili poslovne predratne zgrade su izgubile svoje staro ruho:

npr. Banka Nikole Boskovica prema projektu Nikole Nestorovica

BankaNikoleBoskovicazgradaporedStar.jpg

Bivsi hotel Petrograd ( danas Central) na Savskom trgu ( inace video sam net-u da postoji uradjen projekat za njegovu rekonstrukciju u staro stanje)

186.jpg

pa hajde da pravimo listu :)

1. Stari Dvor - ili kako se već zvala zgrada - srušena, postoje slike, verovatno i planovi
2. zgrada PTT-a kod Železničke stanice - rekonstrukcija - vratiti staru fasadu
3. zgrada Narodne Biblioteke (stara) - srušena
4. fontana kod hotela Moskva - ovo je verovatno najteže izvesti, trebalo bi potpuno drugačije organizovati saobraćaj

Steta za Putnikovu zgradu, bilo bi lepo da se vrati stara fasada, kao naravno i na svim ostalim zgradama gde je to moguce.

Ja bih na listu dodao onu zgradu pored hotela "Moskva" gde su danas njeni tuzni ostaci.
Jeste da nije bas fasada, ali na neki nacin i jeste: ovaj zid donjeg grada:
belgrade,%20vue%20g%E9n%E9rale.jpg

I vratio bih originalne fasade ovim zgradama i sklonio ove grozne sipke!!
Old%20and%20New_small.jpg

Dve prizemne kuce pored hotela "Moskva" su predvidjene za rusenje.... Postojala je ideja da novi vlasnik hotela otkupi te lokacije od trenutnog zakupca i bukvalno produzi hotel... Dakle, izgradio bi se produzetak hotela, sa potpuno istom fasadom.... Time bi Moskva mogla da dobije neke sadrzaje tipa bazen ili konferencijska sala, sto bi joj pomoglo da dobjie visu kategoriju... Medjutim trenutni zakupac je odbio tu ponudu... A ta firma koja trenutno drzi te atraktivne lokacije (ukljucujuci i Prizrensku stranu Terazijske terase) je niko drugi do Astra Invest, firma Bogoljuba Karica.... tako da tu necemo videti nista u skorije vreme :(

A je li hotel "Petrograd" privatizovan?

Mislim da Central jos uvek nije privatizovan.

A to za Karice je na zalost tacno.. Mada, oni ce kad-tad prodati tu lokaciju jer ne verujem da ce dalje investirati u Srbiji.

Nenad":39il8g5i je napisao(la):
I vratio bih originalne fasade ovim zgradama i sklonio ove grozne sipke!!
http://www.mcclear.net/Rich/Photos/Serbia N/Old and New_small.jpg
Zapravo, na mestu te zgrade su bile zgrade porušene u Drugom svetskom ratu. Posle je tu izgrađena ta ogromna betonska zgrada, koja izlazi na Balkansku sa druge strane (tu je EDB), deo je kompleksa podzemnog prolaza, ima robnu kuću, i onu mnogo lepu terasu ka Balkanskoj.. A ta fasada je urađena tako da kopira dve fasade sa strane.. I mnogo je super!

Pa da... Sa desne strane ovu
terazije.jpg

terazije.jpg

Kontaš?
Isto tako je i sa leve strane, samo ne mogu naći fotku...

Jeste da nije bas fasada, ali na neki nacin i jeste: ovaj zid donjeg grada:
nemoj da se brineš za Kalemegdan, verujem da će pre ili kasnije ukinuti onu ulicu koja ide oko njega i obnoviti sve zidine donjeg grada. Interesantno je da je tu negde u srednjem veku bilo i pristanište, mislim da bi bilo super da napravimo repliku nekog broda iz npr. 14. veka (sa slika možemo videti kakvi su bili, a verujem da u stranim arhivama postoje nacrti za takve brodove) kao i jednu rimsku triremu (i Rimljani su imali tvrđavu na Kalemegdanu, a Beograd ima i svog Imperatora - Jovijana - jeste da je vladao samo oko 200 dana ali bože moj :) ). Pristanište kod Kalemegdana se koristilo hiljadama godina, verujem da zaslužuje da se obnovi.

Plus zamislite strane turiste koji dolaze u Beograd brodom i prvo što vide je tako nešto. Mislim da bi smo ih kupili za ceo život. :)

Slazem se. Ulica naravno moze da ostane, samo da joj se namena promeni (sleperi i transporteri).

Obnova pristanista bi bilo odlicno jer je Kalemegdan ipak prvo sto se vidi kada se u Beograd dolazi brodom. Utisak bi bio, kao sto ti rece, neponovljiv. Kalemegdan vec sada deluje impresivno kada se njegove fasada nocu osvetle, a jos kada bi se dodale zidine - tip top:)

A neki brodic cemo vec da nadjemo... poslacu ja jedan polovni iz Hamburga :)

Ljudi, aj da pokrenemo neku akciju da se obnove te zidine.... Ja sam za, mnogo mi se sviđaju one animacije sa http://www.belgradexv.com/ ....
Plus obnova pristaništa... ihaaaj... pa mitropolijskog dvora... uuu... znači mislim da bi se investicija višestruko isplatila, samo ako bismo mogli da sakrijemo od turista da smo to sve renovirali (čitaj ponovo izgradili)....

p2.jpg

:cool:

Jedan deo kompleksa verovatno moze da se obnovi sa time sto za eventualnu obnovu konkretnih kuca i zgrada mora da se definise namena. Vec je bilo price o tome na raznim temama ovde.

Mislim da nam treba nova tema "obnova starog Beograda" gde mozemo da nastavimo da skupljamo ideje i priloge u vezi restauracije starih zdanja.

lako ti je definisati namenu kuća - svaku pretvoriš u autentičnu srednjovekovnu prodavnicu gde bi turistima bile ponuđene replike nošnji, prestenja, nakita, oklopa i oružja iz tog vremena :)

Svi zaposleni bi takođe bili u odeći iz tog vremena, staviš par trubadura itd.. jedino bi morali negde ispod tezge da sakriju i fiskalne kase, da ne kvare autentičnost :lol:

ne moraš da kriješ da to obnavljaš - zar nisu Nemci obnovili katedralu u Drezdenu koja je bila potpuno srušena 1945-te?

slažem se da nam teba nova tema.

setio sam se još jedne zgrade - Đumurkana - ona dugačka bela zgrada iza kapetanije, u Karađorđevoj, to je valjda bilo nešto kao carinarnica, mehana, trgovačko sastajalište itd...

sada sam video da postoji nova tema, molim moderatora da ovu poruku strpa tamo. hvala :)

Đumurkana - prva srpska javna zgrada, g.1834, carinarnica u pristanistu, koristila se i kao beogradska sudnica, tu je igralo Narodno pozoriste, u stvari za sve moguce drzavne poslove, ko god da je dolazio i odlazio iz Beograda je prolazio kroz nju, od knezova i kraljeva i kraljica do obicnih putnika i brodara - Surcin Srbije XIX veka. Srusena posle II Svetskog rata.

Pre dva meeca je najavljeno da ce se Djumurkana ponovo izgraditi u okviru obnove Kosancicevog venca i Karadjordjeve.

Da postujemo BBC-jevu praksu o minimum dva izvora informacije - i ja sam cuo da ce Djumurkana biti reizgradjena....

Reizgradnja je u principu pozitivna, ali ne treba preterivati s njom jer se i matrica samog grada dosta izmenila u odnosu na ono sto je ovo mesto nekada bilo. Rekonstrukcija pojedinih zgrada ili fasada (posta, hotel ceentral i sl) ili reizgradnja nekih znacajnih zgrada (pomenuta Djumurkana, ili Mitropolitski dvor) je u svakom slucaju pozitivna, ali masovno ozivljavanje srednjevekovnog grada kroz totalnu reizgradnju Kalemegdana je kao prvo, gotovo nemoguce (zbog svih kasnijih intervencija na tvrdjavi), kao drugo gotovo nepotrbno - jer cini mi se da cela ta prica samo sluzi za podizanje ega gradu, budjenje narusenog nacionalnog ponosa time sto bismo i mi mogli nekome da pokazemo da smo nekada bili "neka faca" u Evropi (a Bg je to bio u doba Despota Stefana, mada fakat, seljana u poredjenju sa centrima kao sto su Venecija, Rim, Istanbul, Pariz...)...

Ako vec pravimo paralele sa drugim gradovima, mozda je Atina dobar primer - Akropolj je i ovakav kakav jeste turisticka atrakcija broj jedan, a nikoga bas ne svrbi da se to sve obnovi kako je i bilo - ako je svrha cisto turisticka, tu najvise cini dobar PR.

^^Ovde izgleda svi ignorisu otvaranje nove teme "Obnova starog Beograda" :)

Prebacite postove tamo, a ovde da se nastavi prica o fasadama

Evo par finih primera kako i socreal zgrade mogu dobro da izgledaju. Foto iz Banja Luke

I na kraju nadogradnja iz centra Dublina....da li vas podseca na nesto i kod nas?

Vrh