Šta je novo?

Фасаде / Fasade

exberekin":1gxnbusa je napisao(la):
Држава која је зидала зграде такве какве су треба да их и одржава. Сјетили се након 50 година да нису енергетски ефикасне! Задужите се идите у кредит... Ајде!

Ako ти се не свиђа, врати га држави од које си га добио.

А ако га ниси добио, него си свесно купио нешто што не ваља - ко те шљиви тако паметног.

laki72":2pk64ain je napisao(la):
Babyaardvark":2pk64ain je napisao(la):
Ово је аргумент ... за шта ?!?

Па и фасаде на кућама се прљају из идентичних разлога па?

Бранкова је одличан пример да зграде на локацијама са веома великим протоком саобраћаја, односно на локацијама на којима је драстично повећан ниво загађености ваздуха при чему не постоји дрворед и ауспух практично издувава у саму фасаду не могу имати исти статус као и зграде у Вишњичкој бањи нпр.

Prijatelju, moze li se podrum, lokal ili stan u visnjickoj banji izdati za cenu za koju se izdaje u brankovoj?

Dal ce neko platiti privremeno reklamno platno ili postaviti reklamu na krov zgrade u visnjickoj banji?

Kao sto i sam vidis uvek postoje dve strane medalje.

Управо супротно, Бранкова је је неатрактивна и потенцијалним закупцима баш због загађења,буке и недостатка паркинг места. И да није тако у Београду се издаје тек око 12% станова, па ово не може бити аргумент. Банере сам виђао само на 3-4 зграде.
Али да не испадне да сам се ухватио искључиво Бранкове, ово што ти помињеш се регулише кроз зонско оперезивање тј порез на имовину и кроз порез на приход од закупа станова.

Cekaj sad.
Mesas zabe i babe.
Pusti sad zone oporezivanja.
Uzmimo zgradu u Brankovoj, Sarajevskoj I slicno, koje su u frekventnim ulicama pa im se intezivnije prljaju fasade.
Za drugi primer uzmimo zgrade po rakovici, gde je do pre 15 godina bilo nekoliko livnica i jos vise industrijskih proizvodnih pogona.
Sta mislis, dal je ovima u Rakovici, ili ovima u Brankovoj lakse da izdaju lokal, podrum, magacin ili reklamni prostor?
A veruj mi na rec da zagadjenje koje trpi Brankova od saobracaja, ne moze da se poredi sa zagadjenjem koje je bilo nekoliko decenija prisutno u Rakovici.
Mozemo stvari posmatrati jos sire?
Sta cemo onda sa Pancevcima i rafinerijom, petrohemijom, azotarom...
Po toj logici, posto se proizvodi iz tih pogona distribuiraju sirom Srbije (a procentualno najvise u Beograd) bilo bi fer da fasade po Pancevu obnavljamo svi mi, zar ne? :D

Што се Раковице тиче , нажалост остаде 350.000 трактора без резервних делова , све је пукло, па не бих коментарисао. Што се тиче Панчева, да постоји нека логика, у обнови фасада би (кроз плаћање неких накнада и такси) требале да учествују Перохемија, Рафинерија и Азотара. Али наш је систем тотално нахерен, у сваком погледу

Pa petrohemija azotara rafinerija placaju ekolosku tasku opstini pancevo kao sto tent placa obrenovcu ili kao sto bi grickoj trebalo da placa deponija i institut vinca itd.

У каквом је стању нека зграда у центру престонице или другог важнијег града (па и насељеног места уопште, али морамо имати разумевања за економско стање људи), није само лична свар власника или станара, већ целокупног друштва. Руинирани објекти и оронуле фасаде представљају опасност по здравље и животе грађана, наносе економску штету и уништавају изглед града, што се одражава на квалитет живота, туризам, вредност околних некретнина итд.

Објекте који су годинама напуштени и остављени у руинираном стању, држава треба присвојити, очистити и продати или употребити у неку сврху. Ако су нестали власници провели протеклих двадесет година у заробљеништву, и нису билу у стању да испуњавају своју обавезу према друштву, онда нека то докажу, и нека им се врате власничка права. У противном, држава треба да задржи објекат, а неодговорног власника треба теретити за трошкове рашчишћавања објекта. У доста случајева, реч је о кућама чији власници су преминули и без наследника. За такве случајеве морају да постоје одређени механизми, јер стварно није исправно да такви објекти вечно остану као ругло целе околине.

У случају фасада у ужем центру града, не видим зашто би држава требала да покрива трошкове. Да ли би исто чинила са сеоском кућом неке сиромашне породице, за шта би и било моралног оправдања? У ужем центру града не живе сиромаси. Ако је заиста реч о сиромасима, нека држава покрије њихов део трошка, али за оне остале, који су већина, нема изговора. Ако не желе да плате трошак реновације фасада, нека се преселе тамо где то није законоски обавезно.

Узгред, ово није једини проблем. Систем кућних савета једноставно не функционише, јер међу тридесет, четрдесет, сто власника, увек се нађе нека бу**** којој пристојна већина не може ништа. Неретко, такве будале су већина, или бар она наметњивија мањина. У свету постоје посебна предузећа која се брину о заједничким деловима зграде и свему ономе што се односи на колектив. Плаћање трошкова одржавања зграде тим предузећима је обавезно, а они обављају посао како треба, и без страха да ће их њихов ид****-комшија сутра претући.

O kakvom ti zarobljenistvu pricas drugo objekti koji ostanu iza vlasnika koji nemaju naslednika pripadaju drzavi srb kao krajnjem nasledniku po zakonu a drzavu bas briga za svoju imovinu

На пример, заробљеништву негде у Либијској пустињи, од стране којекаквих групација. Навео сам само пример прихватљивог изговора за овакав немар, а таквих прихватљивих изговора је мало.

То да нам држављане функционише како треба је опше познато, и не мења како би ствари требале да буду.

20150924085709.jpg

zahumska

Nikad nisam voleo tu boju "lososovog mesa" na fasadama, ali nije lose uradjeno.

Ne znam kada su okrečili ovu zgradu u Kralja Milana, ali ja tek juče primetih.

kralja-milana.jpg

Још једна фасада окречена, у питању је улица Марка Краљевића. Климе, нажалост, остале.

120291091020610916402118.jpg

Ni ja neprimjetih ovo u kralja milana valjda zvrljaci nece dovatiti mada mislim da nije trebala ovako da se zamaze

20150926120107.jpg

20150926120120.jpg

nema klima vise na fasadi bar ove prema ulici nisam isao u dvoriste

Zar nije trebalo da vrati u prethodno stanje? Da skine boju, ne da stavi novi sloj...

Tako bi trebalo, ali je izgleda dobio saglasnost da se prefarba u boju sličnoj fasadi.
Neverovatan lik.

A i da je očistio taj deo fasade opet bi odudarao od ostale štrokave površine. Najbolje je da nije ništa dirao

Фасада је ипак део јавног места , служи свима не само у граду, јер од изгледа престонице зависи и туризам и приход и развој целе Србије.
А на прљање фасада утичу и они који се греју и они који се возе личним и јавним превозом и корисници јавних здања која имају димњаке. Значи скоро сви су у игри.

Homer Jay":3843ty7i je napisao(la):
Ne znam kada su okrečili ovu zgradu u Kralja Milana, ali ja tek juče primetih.

kralja-milana.jpg

Ja sam cuo da je ova zgrada jedna od bas bas retkih izgradjenih za vreme nacisticke okupacije. Je li to istina?

Сарајевска, надоградња, и могућа обнова фасаде :shock:

120926591020618121926251.jpg

Vrh