Šta je novo?

Фасаде / Fasade

laki72":38efkxvr je napisao(la):
da, ali je po meni morala imati mnogo smelija arhitektonska resenja sobzirom da se nalazi na N. Beogradu.

laki je istripovao braziliju
metropolitancathedral.jpg
:wink:

pa to je i cilj, ukalupiti drustvo :D

no da ne bismo krenuli da raspravljamo o tome ovde, velike su sanse da bi se bilo kakav smeo pokusaj zavrsio tragikomicno. pogledaj sagrada la familiju, sta je gaudi uradio, a sta su radili "savremeni umetnici" koji su radili reljef iznad drugog ulaza u katedralu. a svakako spanci imaju vise para da angazuju valjanije vajare, arhitekte, ili da raspisu konkurs.

Coronation-of-Mary.jpg

Sagrada-familia-passion-facade2.jpg

Иако је сулудо поредити Саграду Фамилију и ову малу цркву, навео си одличан пример колико је фасада цркве братеее битна..

Ja licno crkvu posmatram kao bilo koju drugu gradjevinu (bolnicu, skolu, muzej), stoga smatram da itekako treba da se prilagodi prostoru u kom se gradi, u meri u kojoj je to prihvatljivo za sakralnu arhitekturu. Ne vidim potrebu da se danasnje crkve iskljucivo grade po uzoru na srednjovekovne crkve (stil koji izuzetno postujem i cenim) jer kako su primitivne katakombe i ranohriscanske crkave evoluirale u srednjevekovni stil i njemu srodne, isto tako je normalno da danas gradimo nesto drugacije i savremenije ali i dalje svrsishodne crkvene objekte.

Hotel 88 rooms je ofarbao fasadu, nije je očistio. Šteta.

direktor":2u8hdl95 je napisao(la):
Pedja_Nbg":2u8hdl95 je napisao(la):
Ради се у у цркви Светог Марка

......

Фасада цркве на Новом Београду

DSC_0399.jpg

DSC_0400.jpg

DSC_0401.jpg

sa ssc

Ova fasada bitno menja izgled i crkve i okoline - naravno u poređenju sa dosadašnjem stanjem u "kaludjeričkom stilu".

NIje loše, ali mislim da je moglo i malo smelije.

Inače, na fotografijama se možda to ne vidi - ali urađene su samo prednja (zapadna) fasada i kupola, ostale tri strane crkve su i dalje gola cigla. Ovim tempom (jedna strana godišnje) crkva će dobiti kompletnu fasadu tamo negde 2018. godine, a parohijski dom sa zvonikom tek naredne decenije :D

Да се и ја у нечему сложим са Шомијем. Ова црква ће изгледати врло пристојно и оплемениће део Новог Београда у коме се налази.

Игром случаја знам да је најоригиналнији пројекат на конкурсу баш за ову цркву крајем деведесетих био рад Јелене Шаровић, тада студента генерације на Архитектонском факултету. Њено решење је споља било потпуно равна коцка, док су сви орнаменти, купола итд. били уклесани изнутра. Иако је то било превише храбро да би се по њему радило, жири се сложио да није био нарушен ниједан канон и доделио јој је специјалну награду. Нажалост, одавно нисам у контакту са Јеленом и нисам у прилици да поставим приказ овог врло интересантног и провокативног рада.

122122621020705759119175.jpg

vs.png

https://www.google.rs/maps/@44.8245235, ... 6656?hl=en

Slikano u prolazu, bice boljih slika kada bude gotovo.
Visokog Stevana, Dorcol
Fasada poslednji put renovirana 1955.
Stanari su sami hteli da je renoviraju pre nekoliko godina ali je zgrada pod zastitom. Izvodjac i finansijer radova ovog puta je sama opstina.

Pitanje na tu temu: kako je regulisano postavljanje/isticanje zastave u ovakvim slucajevima (ako se ne varam ono gore je barjak...). Pretpostavljam da nije moguce svojerucno okaciti zastavu, vec je potrebna neka potvrda/dozvola. I koja zastava moze biti okacena u tom slucaju (drzavna, narodna, gradska, opstinska)?

arapski investitor":142zq396 je napisao(la):
122122621020705759119175.jpg

vs.png

https://www.google.rs/maps/@44.8245235, ... 6656?hl=en

Pitanje na tu temu: kako je regulisano postavljanje/isticanje zastave u ovakvim slucajevima (ako se ne varam ono gore je barjak...). Pretpostavljam da nije moguce svojerucno okaciti zastavu, vec je potrebna neka potvrda/dozvola. I koja zastava moze biti okacena u tom slucaju (drzavna, narodna, gradska, opstinska)?
То је регулисано Законом о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије тј. "Изглед и употреба заставе". Погледај од стране 5 па даље, Службени лист 36/09.
Раније је увек за државне празнике истицана на стамбеним зградама застава СФРЈугославије. Застава је обично била код председника кућног савета. Данас не верујем да кућни савети имају заставе Србије и да неко поставља исте на барјаке тј. постоља.

http://www.trzistesrbije.com/ntrus/law/ ... 799086.pdf

Ta zgrada iz 30tih je u mom komsiluku. Stavljaju stiropor sa spoljasne strane preko sve te ornamentike, bas me zanima kako ce da ispadne na kraju. Nadam se da nece isfusirati.

Sinoć sam video da je u Glavnoj u Zemunu kladionica 365bet ili tako nešto obojila deo fasade u crno. A nalaze se u zgradi starog Centrala. Nisam slikao jer je bio mrak, a moj telefon ima prilično slabu kameru. Da li opština mora da odobri takve promene na fasadi? Ono je prilično skandalozno. Ako neko prođe bilo bi dobro da uslika. Ili ću ja ako budem prolazio tokom dana. Ironije li, prekoputa se sređuje fasada Doma vazduhoplovstva.

Да постоји и грам памети у градској управи, прво би се средиле фасаде око најбитнијих туристичких знаменитости - храма Светог Саве, скупштине, дворова, кнез Михаилове. Мене је срамота свих оних графита на потезу од храма до Калемегдана.

Nepopravljivi optimista":pj7zum7i je napisao(la):
Sa SSC Lukaares
2nrfp06.jpg
Da li je moguce rekonstruisati ovakve objekte, s obzirom da su, recimo,"privatne" zgrade, da se delovi koji fale ne mogu uklopiti u ostatak gradjevine, odnosno spojiti sa postojecim stanovima a kao zasebne celine ne mogu da funkcionisu, mislim na ugao zgrade...

Ваљда би станарима ишло у прилог да добију још тај квадрат и по?

Ваљда је уређење околине двора у којем је скупштина града већи добитак по град него што би тих 20ак квадрата били трошак.

Угао Теразија и Драгослава Јовановића, преко пута Старог двоја.

Макензијева (Директорова слика)

image_e70ee1d6582b21f47ea6a1b9da911f43219e3a907d.jpg

Vrh