Šta je novo?

Телевизија (DVB-T, HD и друге технологије)

Na sledećem linku su objavljeni parametri i lokacije pilot DVB-T2 mreže, koja prema planu digitalizacije trebala početi početkom ove godine.
http://www.etv.rs/vesti/74-pilot-mreza

Osim toga, niko, ni ETV, ali ni jedna organizacija za zaštitu potrošača nije reagovala na to da se kod nas prodaju prijemnici koji ne zadovoljavaju usvojeni standard. Nije problem to što vam nešto tako prodaju, već je problem da vas prodavci ubeđuju da ćete te tjunere moći koristiti kasnije. Istraživajući zaključio sam da uvoznici i modele koji se proizvode sa DVB-T2 tjunerom namerno ne uvoze, jer im cena nešto viša.

Evo i nekih domaćih "mega" prevara

Neptun

dvb t manijak
neptun_23_jun_2011-2.jpg

www.kudaukupovinu.rs

Nijedan od označenih modela "DVB-T2" nalepnicom prema specifikaciji sa Samsungovog sajta ne podržava DVB-T2

teddy
Da, prema specifikacijama na Samsungovom sajtu nijedan od njih ne podržava DVB-T2. DVB-T manijak i ja smo se previše uzdali u poštenje trgovaca. Ovo je potpuni bezobrazluk Neptuna.

D4010
Recepción DTV: DVB-T / C
http://www.samsung.com/es/consumer/...dex.idx?pagetype=prd_detail&tab=specification

C5000Q
Odbiór DTV: DVB-T/C, MPEG4
http://www.samsung.com/pl/consumer/...dex.idx?pagetype=prd_detail&tab=specification

D5000
DTV Reception: DVB-T / C
http://www.samsung.com/pt/consumer/...dex.idx?pagetype=prd_detail&tab=specification

Izvor:http://www.rtvforum.net/thread-154-page-4.html

Tehnomanija

Postovani gospodine,

DVB T1 standard radi u Srbiji normalno i predvidjen je za nase trziste. DVB T2 standard nije za sada predvidjen za srpsko trziste.

S postovanjem,
Dusica Adamovic
Poštovana,

Na sajtu ministarstva stoji da je izabrani standard DVB-T2:

"Prestanak emitovanja analogne televizije i početak emitovanja isključivo digitalnog televizijskog signala u Srbiji predviđen je za 4. april 2012. godine. Srbija je izabrala MPEG-4 i DVB-T2 standard."
http://dev.mtid.gov.rs/digitalizacija/di...a.579.html

S toga me interesuje ako je moguće da mi dostavite izvor informacije da je DVB-T1 predviđen za naše tržište, kako ne bih pogrešio prilikom kupovine.

p.s. Poznato mi je da se trenutno sa Avale i Iriškog Venca emituje T1 signal, ali i to da će biti ugašen za mesec-dva.

S poštovanjem,
Aleksandar
Postovani gospodine,

Izvinjavamo se na dezinformaciji koja je dosla sa nase strane.

DVB T2 standard jeste namenjen za nase podeblje ali sa implementacijom istog se pocinje tek od onog trenutka kada televizijske stanice budu pocele sa emitovanjem digitalnog signala.

Vama hvala na azurnosti i interesovanju. Ukoliko Vas interesuju jos neke dodatne informacije mozete nas slobodno kontaktirati

Elem, da se vratimo na parametre, ne postoji nigde još podataka, ali sa 256-QAM modulaciom i kodnim količnikom od 3/5 mogu efektivno teorijski da proguraju 36Mbps po multipleksu. Ne znam koliko programa oni sada planiraju da ubace, ali je jasno da RTS pokušava svoj test HD kanal da progura. Međutim, u cilju uštedete protoka, RTS-u bi bilo bolje da ne postoji posebno RTS1 i RTS HD, već da oni odmah pređu na RTS1 HD i izbace ovu smejuriju od HD kanala, koju i ja u svojoj kući na taj način mogu da realizujem. Program koji nije izvorno HD bi u početku išao "upscaliran" na HD, dok bi se konverzija na SD obavljala na nivou prijemnika u kućama, pošto do danas nisam uspeo da vidim da postoje SD prijemnici za DVB-T2.

Na sledećem linku moguće je proveriti koji DVB-T2 uređaji su dostupni u Engleskoj:
http://www.freeview.co.uk/HD/Products

Kao što vidimo najjeftiniji model košta oko 70 funti, što je negde oko 84€.

Evo i potvrde. Na pitanje: "Da li će pilot mreža krenuti pre nove godine?", odgovoreno je sledeće:

10d9l41.png

Izvor: http://www.etv.rs/vesti/74-pilot-mreza

[video]http://www.youtube.com/watch?v=iGrg9fu7UwM[/video]

Mreža je "potpuno spremna" ili se "mreža montira" :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

[video]http://www.youtube.com/watch?v=z4ShAvktOnI[/video]

To primetih i ja.Da uopste nema DVB2 TV-a kod nas.Bas ljudi koje znam bacaju brdo para na televizore a gledaju me kao magarca kada im kazem da nece moci da gledaju nasu digitalnu TV kada se uvede,jer mi uvodimo drugu generaciju.

A zapravo oni su magarci sto daju po 1000 eura za televizor,i akcentiraju HD 1080p i ostalo a ni sami ne znaju sta to znaci.Kako ce da se iznerviraju kada trebaju dati jos 100 eura za taj set box...

Када се деси прелаз на Т2 дигиталну трансмисију, већини оних који су купили нове 1080р телевизоре са Т1 тунером то неће да смета, јер такви обично имају кабловску, сателитску или интернет телевизију.

Dakle DVB2 je samo za one koji preko antene hvataju TV?

Да, сателитски и интернет рисивери већ имају своје декодере који дају чист видео сигнал, а кабловски немају обавезу да пређу на дигитални пренос, а ако то ураде, морали би сами да обезбеде рисивере.

^^ Da. Standard je DVB-T2.

Radi laskeg snalazenja za one koji nisu upuceni u tematiku: DVB je Digital Video Braodcasting ili tako nekako, a sustina je u nastavku:

• DVB-T je za zemaljsku tv (koja se lovi obicnim i manje obicnim antenama; ono T je od Terrestrial (srp. zemaljski).
  • DVB-T2 je ista stvar, samo noviji standard (veci propusni opseg, vise kanala po predajniku)
  • DVB-C je digitalna kablovska TV. Najkrace, sad da znamo frekvencije SBB digitalnih kanala (i sve uz to, modulaciju i slicno), i da su kanali free, mogli bi ih bez receivera loviti ukoliko TV prijemnik ima DVB-C mogucnost
  • DVB-S je satelitska verzija. Treba vam tanjir i receiver
  • DVB-S2 - isto sto i T2 kod terrestrial.

eto ukratko, nisam ni ja neki strucnjak, tek malo objasnjenje :cool:

edit: Anorian me pretekao

I još nešto, digitalizacija ne znači i nužno poboljašnje kvaliteta slike, može biti čak i obrnuto!

Elem, nezvanično je krenuo DVB-T2 sa Avale, ali to ne mogu potvrditi.

EDIT:
Izgleda da je išlo samo testno, isključeno je i ponovo vraćen T1 na 27. kanalu.

Sa predajnika kod Subotice pre par dana je pušten DVB-T2 predajnik. U multipleksu RTS1, RTS2, RTS Digital, RTS HD, B92, Avala, Pink (test slika), Prva TV (test slika), Košava i Happy. Najverovatnije u sredu 21. marta se gasi DVB-T1 sa Čota i Avale i uključuje se DVB-T2.

Meni tu nista nije jasno oko pustanja digitalnog signala..
Evo npr ja imam lcd koji je prikacen na kablovsku, analognu... Do pre 10ak dana sam mogao da hvatam neke test signale rts hd, rtl, itd a onda odjednom nista....
Kada se uvedu digitalni, znaci da cu ja moci da hvatam ili ne?? POnavljam analogni paket kablovske televizije

^^ od trenutka ukidanja analogije, imas par opcija da gledas domace tv kanale:

- da nabavis televizor sa DVB-T2 tunerom (kojih gotovo da nema kod nas) i lovis digitalni zemaljski signal sa 10-tak nacionalnih TV i radio kanala (+ kanale okolnih zemalja ako je taj TV i DVB-T kompatibilan i blizu si granice HR/RO/HU)

- da se pretplatis na kablovsku tv (to imas, koliko vidim, i tu ti se nista ne menja)

- da predjes na satelitsku platformu via Total TV

- da koristis neku IPTV varijantu

Na prvu opciju imas i da kupis posebno taj set box aparat za DVB-T2 koji ce kostati oko 50-100 eura,ako zelis da hvatas TV preko antene.

Znaci furacu analognu sliku dok se ovi ne smiluju da je ukinu, a to moze biti do 2015. godine..
Prosto je neverovatno kako u na tom dvbt2 signalu pokusavaju da narodu uzmu pare. Kao po pravilu ce se pojaviti neki ovlasceni distributer koji ce uz pomoc vlade da valja te aparate...

jedan od nas":g6gamxf0 je napisao(la):
Znaci furacu analognu sliku dok se ovi ne smiluju da je ukinu, a to moze biti do 2015. godine..
Prosto je neverovatno kako u na tom dvbt2 signalu pokusavaju da narodu uzmu pare. Kao po pravilu ce se pojaviti neki ovlasceni distributer koji ce uz pomoc vlade da valja te aparate...

2015? Ti si baš optimističan, ako bude do 2025 biće dobro :bash:

Не може да буде овлашћеног дистибутера јер је DVB-T2 стандард, и нема начина да се неко натера да купи уређај од таквог дистрибутера. Проблем је у цени тјунера, којој ће сигурно требати више времена да падне.

Kako je onda u hrvatskoj vlada prodavala taj risiver po kao nekoj snizenoj ceni?? Ja sam cuo da ce to biti i kod nas i da ce uslov da se kupi biti redovno placanje tv pretplate nasem jadnom servisu.

Niste uzeli u obzir da je mreža većine kablovskih operatera već podobna za sve te standarde, a da veći već i koriste digitalnu i imaju te risivere kod kuće koji su dobili u okviru nekog povoljnog paketa gde im cena kds održavanje + internet nije značajno skočila. Mislim da će sve to vrlo povoljno biti rešeno za sve. SBB je prvi počeo da ih deli praktično besplatno, Vektor uz pakete, postoji OpenIPTV... Već postoji puno povoljnih opcija, a biće i bolje, bez brige!

Treba uvesti zakon da se svi novi televizori prodaju samo sa dvb-t2 standardom

Slažem se, međutim, usvojeno je da će svi kompatibilni televizori biti označeni adekvatnim logom. Cena DVB-T2 prijemnika će drastično padati u narodnom periodu, jer se i Rusija, kao ogromno tržište, odlučila za ovaj standard.

Na ebay-u UK postoje prijemnici prilično povoljno. Evo ovaj nije nov, ali je vraćen zbog grešaka u SW-u koji je sada ispravljen i prodaje se po ceni od 30€
http://www.ebay.co.uk/itm/TECHNIKA-...onEle_SatCableFreeview_RL&hash=item3f14f6022e

Prema odluci RRA u Inicijаlnoj mreži mogu dа budu emitovаni progrаmi sledećih TV stаnicа:
1. RTS 1
2. RTS 2
3. RTS DIGITAL
4. PINK
5. B92
6. PRVA
7. AVALA
8. HEPI
9. RTV 1
10. STB
11. RTS HD

Emisione lokacije i kanali Inicijalne mreže su:
1. Avala 27. UHF
2. Niš Gorica 21. UHF
3. Subotica 47. UHF
4. Kruševac Goč 26. UHF
5. Vršac 54. UHF
6. Ovčar 64. UHF
7. Priboj Bić 66. UHF
8. Crveni Čot 31. UHF
9. Užice-Zabučje 57. UHF
10. Loznica-Gučevo 27. UHF
11. Novi Pazar-Šutenovac 64. UHF
12. Valjevo-Pećina 42. UHF
13. Raška-Gradac 47. UHF
14. Košutnjak 27. UHF
15. Stojčino Brdo 27. UHF

Imam nekih nepotvrđenih informacija da RTS nastoji da u narednom periodu planira da skoro ceo RTS1 emituje u HD formatu, naravno, ono što je SD ići će "upscale".

210vajmu58jjx0h3bn.jpg

jedan od nas":yzvpbrst je napisao(la):
Do pre 10ak dana sam mogao da hvatam neke test signale rts hd, rtl, itd a onda odjednom nista....

Znači isključen je DVB-T predajnik sa Avale.

jedan od nas":yzvpbrst je napisao(la):
Kako je onda u hrvatskoj vlada prodavala taj risiver po kao nekoj snizenoj ceni??

Vlada Hrvatske, kao i mnogim zemljama u EU, skoro svim, je subvencionisala kupovinu prijemnika. Kod nas očigledno ništa

svsavic":yzvpbrst je napisao(la):
2015? Ti si baš optimističan, ako bude do 2025 biće dobro :bash:

Završiće se tada, EU je finansirala prelazak, pa je ugovorom definisano da do tada moraju svi, ne samo u Srbiji, već u celoj Evropi ugasiti analogno emitovanje! To je odlučeno u Ženevi i sve članice EBU to moraju da ispune.

Najveća glupost u novijoj digitalnoj eri je da se pored postojećeg digitalnog tjunera u televizoru, mora da se ima prijemnik (risiver) kako za kablovsku tako i za zemaljsku televiziju :bash:
Takođe treba zakonom odrediti da se dvb-c (kablovska) emituje u standardu dvb-c2 ili u standardu koji televizor ima već u sebi!!!!

DVB-C2 standard ne postoji, bar zasad. Kablovska televizija je vlasnik svoje infrastrukture i ima pravo da emituje onakav standard kakav želi. Za osnovni digitalni paket kod IKOM televizije vam i ne treba nikakav dodatni prijemnik, već televizor koji podržava DVB-C. Što se ostalih operatera tiče, npr. kod SBB-a je slučaj da kompanija koja je zadužena za zaštitu kanala od ilegalnog gledanja NDS-Videoguard svojom politikom ne dozvoljava da se koriste CI moduli, već isključivo njihovi risiveri.

Što se DVB-T2 tiče, to je novija tehnologija i kao što sam pisao, naši distributeri su neznajući ili zbog niže cene namerno uvozili prijemnike koji neće biti kompatiblni sa standardom usvojenim u Srbiji.

U ovom trenutku uvođenje DVB-T2 je potpuno opravdano i dobro je što je ovaj standard izabran.

Александар":16izt1d4 je napisao(la):
Za osnovni digitalni paket kod IKOM televizije vam i ne treba nikakav dodatni prijemnik, već televizor koji podržava DVB-C. Što se ostalih operatera tiče, npr. kod SBB-a je slučaj da kompanija koja je zadužena za zaštitu kanala od ilegalnog gledanja NDS-Videoguard svojom politikom ne dozvoljava da se koriste CI moduli, već isključivo njihovi risiveri.

Veliki + za IKOM, ašta je sa drugima KDS, PTT, itd

Što se ostalih operatera tiče, ako želite da IKOM PAY kanale gledate na svom TV-u bez box-a neophodno je da nabavite CI (Conditional Access) modul. To je PCMCIA kartica koja s druge strane ima slot za smart karticu.

1fc1c1c2db5852e08ffc380475e263368cb2af3925f75efba5b9898261cfb453.jpg

Radijus Vektor, IKOM, pa i PTT koriste Conax. Da li oni nude ovaj modul umesto prijemnika ne znam. SBB koristi Videoguard i Cisco KeyPlus ili KeyFly ne sećam se. Uglavno za ta kodiranja ne postoje korisnički CI moduli, kao za Conax. Neki televizori imaju već ugrađenu podršku za Conax, to možete potražiti u spekifikacijama uređaja.

Не знам, мислим да је било времена за DVB-T2, када чак ни Словачка не уводи ово за сада. Али добро, ипак нова, модернија технологија, надам се да ће бити све како треба :kk:

Ацо, плусиииић укњижен у дневник за слиџу моје Маракане :)

U odnosu na dosadašnje ulaganje kroz pretplatu bilo bi fer da RTS koj i uvodi promenu ,
ljudima koj nemaju (za)kablovsku daju besplatne te module

baš me zanima zakonski
oni menjaju plaćenu ili ugovorenu pružanu uslugu bez saglasnosti ,,kupca,,
pa ne bi trebalo da kupac trpi štetu promene

Takođe mnogi da imaju sredstva , imali bi kablovsku , pa ne bi morali da se brinu oko kupovine modula
ovako opet deblji kraj izvlači sirotinja :rant:

http://www.youtube.com/watch?v=D3j80K6afKk

Vrh